Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na pączki i faworki na Tłusty Czwartek

KCZ
Już niebawem Tłusty Czwartek!
Już niebawem Tłusty Czwartek! Fot. Marzena Bugala - Azarko / Polskapresse
Tłusty Czwartek przypada w tym roku 4 lutego. Zobaczcie, jak przygotować pyszne pączki i faworki z okazji Tłustego Czwartku.

TŁUSTY CZWARTEK 2016. PRZEPISY NA PĄCZKI I FAWORKI

Tłusty Czwartek to tradycja sięgająca XVI wieku. Kiedyś Tłusty Czwartek rzeczywiście oznaczał tłusty, nie słodki, dzisiaj to święto kojarzymy przede wszystkim z pączkami z różą czy marmoladą. Chociaż nie można nie wspomnieć też o dość oryginalnych smakach. W niektórych wrocławskich cukierniach można dostać na przykład pączki z jogurtem, bitą śmietaną, budyniem czy śliwką i cynamonem.

Czytaj też: Tłusty Czwartek. Oto 10 najbardziej oryginalnych smaków

Poniżej prezentujemy przepisy na pączki i faworki. W naszym zestawieniu znajdziecie także te o dość oryginalnych smakach. Zobaczcie, co można przygotować na Tłusty Czwartek.

TŁUSTY CZWARTEK. PRZEPISY

Tradycyjne pączki na Tłusty Czwartek

Składniki:
500g mąki pszennej
50g świeżych drożdży lub 14g drożdży instant
100g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru (100g)
4 żółtka
1 jajko
1 szklanka mleka (250ml)
1 łyżka spirytusu
dżem lub powidła (u mnie powidła śliwkowe)
olej do smażenia (1- 1,5 litra)

Sposób wykonania:
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15minut. Roztopić masło (lub margarynę). Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze. (Ubijać ok. 10min).

Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, potem masę jajeczną. Podczas wyrabiania ciasta, dolewać roztopione masło. Wyrobione ciasto powinno stanowić gładką masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić ciasto. Zwykle jest bardzo klejące, najlepiej nie dodawać więcej mąki.

Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, podwoi swoją objętość (ok. 40- 60 min). Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości około 1cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7cm.

Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić. Pączki pozostawić do wyrośnięcia, na lekko posypanym mąką blacie, przykryte ściereczką (po ok. 30 min. pączki powinny być leciutkie i puszyste).

Dyniowe minipączki na Tłusty Czwartek

Składniki:
200g puree z dyni (u mnie z dyni Hokkaido)
2 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli
120g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60ml mleka
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Puree z dyni, cukier, jajko i szczyptę soli razem wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość zmiksować na gładką masę. Ciasto jest dość rzadkie. Rozgrzać tłuszcz w garnku lub głębokiej patelni. Przy pomocy dwóch łyżeczek formować kulki (lub jedną łyżeczką robić kleksy) i nakładać od razu na rozgrzany tłuszcz (170- 190°C). Smażyć z każdej strony na złoty kolor, ok. 2- 3 min.

Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym. Pączki smakują najlepiej świeże.

Pączki hiszpańskie na Tłusty Czwartek

W cukierni wyglądają wprost przepięknie. Czy da się je zrobić w warunkach domowych? Okazuje się, że tak. Mamy dla Was przepis.

Składniki:
Ciasto parzone:
250ml wody
60g masła
szczypta soli
150g mąki pszennej
3 jajka (rozmiaru M)

Lukier:
ok. 150g cukru pudru
3 łyżki rum lub woda

Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia
papier do pieczenia

Sposób przygotowania:
Jeden arkusz papieru do pieczenia pociąć na kwadraty o wymiarach 8x 8cm. Kwadraty posmarować lekko olejem. Przygotować ciasto. Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać na raz mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając. Ciasto powinno stanowić jednolitą masę i ładnie odchodzić od garnka). Należy przełożyć je do miski i pozostawić do ostygnięcia. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku. Rozgrzać tłuszcz w garnku (do temperatury ok. 175°C).

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na kwadraty z papieru wyciskać ciasto formując okręgi.

Okręgi (razem z papierem) kłaść na rozgrzany tłuszcz, papierem do góry. Podczas smażenia papier odejdzie od ciasta i będzie łatwo go wyciągnąć. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Osączać na papierowym ręczniku. Na koniec przygotować lukier.

Niemieckie pączki, czyli Ausgezogene

Tłusty Czwartek to nie tylko pączki tradycyjne czy pączki hiszpańskie. Swoich sił można spróbować w przygotowaniu pączków typowych dla Bawarii. Oto przepis.

Składniki:
250ml mleka
500g mąki pszennej
25g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
50g miękkiego masła
1 jajko
szczypta soli

Dodatkowo:
25g masła
tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy)
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i lekko ciepłe mleko. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać mąką po brzegach. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10- 15 minut do wyrośnięcia. Kolejno dodać jajko, miękkie masło i sól. Zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30- 40 min.

25g masła roztopić. Pozostawić do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków i uformować z nich okrągłe kulki. Kule układać na lekko posypanym mąką blacie (lub bez mąki na papierze do pieczenia), posmarować roztopionym masłem, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 15min.

Rozgrzać tłuszcz w garnku. Jedną kulę po drugiej wziąć do rąk i rozciągać tak, aby powstał grubszy brzeg, w środku ciasto powinno być cienkie. Trzeba uważać, żeby nie zrobić dziury w cieście. Jeśli się zdarzy, uformować kulkę ponownie i od nowa rozciągać. Gotowy placek powinien mieć ok. 10 - 12cm średnicy.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Przewrócić ostrożnie przy pomocy dwóch widelców. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł. Posypać cukrem pudrem.

Pączki z serem dla bezglutenowców. Specjalnie na Tłusty Czwartek

Składniki:

3 jajka
70g cukru
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
skórka starta z jednej cytryny
250g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub Quark
250g uniwersalnej mąki bezglutenowej
3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Dodatkowo:
ewentualnie rodzynki lub kawałki jabłek (pominęłam)
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać sól i skórkę otartą z cytryny. Zmniejszyć obroty miksera i dodać po łyżce sera. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dalej miksując, dodać stopniowo do ubitej masy.

Na końcu dodać rodzynki lub jabłka. Rozgrzać tłuszcz w dużym garnku lub głębokiej patelni. Przy pomocy dwóch łyżeczek formować kulki i nakładać od razu na rozgrzany tłuszcz (170- 190°C). Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym. Gdy lekko ostygną posypać cukrem pudrem.

Na kolejnej stronie znajdziecie przepisy na faworki.

TŁUSTY CZWARTEK. FAWORKI. PRZEPISY

v

Różyczki z faworków

Składniki:
ciasto na faworki (przepis znajdziecie tutaj)
cukier puder do posypania
olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto na faworki. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na stolnicy posypanej lekko mąką. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Układać po 4 kółka, nakładając do połowy jedno kółko na drugie. Zwinąć luźno w rulon, zaczynając od kółka leżącego na górze.

Rulon przeciąć na pół. Dół róży ścisnąć mocno i zrobić małą łodygę (ma to na celu rozciągnięcie ciasta, aby nie było za grube od dołu i usmażyło się w środku). Płatki rozchylić. W ten sposób uformować wszystkie różyczki.

Róże smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przed włożeniem do garnka, poprawić jeszcze płatki, bo mogą się spłaszczyć, leżąc na blacie. Różyczki wkładać do rozgrzanego tłuszczu płatkami do dołu. Podczas smażenia róże się obrócą. Jeśli będą wystawać ponad tłuszcz, można zanurzyć je w tłuszczu łyżką cedzakową. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym. Gdy lekko ostygną, posypać cukrem pudrem.

Faworki z czekoladą

Składniki:
pół kilo mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła
3 jajka
3 łyżki mleka
2 gram soli
2 łyżki proszku do pieczenia
1 litr oleju rzepakowego do smażenia

dodatkowo:
50 g czekolady mlecznej
10 g kolorowej posypki

Z mąki, cukru, miękkiego masła, jajek, mleka, soli, oraz proszku do pieczenia szybko wyrabiamy ciasto, które potem wstawiamy na 30 minut do lodówki. Ciasto należy rozwałkować na płaty, wyciąć z nich paski o wymiarach 4x10 cm, na środku każdego paska należy przygotować nacięcie o długości 4 cm, jeden wierzch ciasta przełożyć przez nacięcie. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony, około 3 minut. Ostudzone, odsączone chruściki zamaczać w rozpuszczonej czekoladzie ( (tylko boki), a potem posypać kolorową posypką i odstawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu.

Tradycyjne faworki. Przepis na Tłusty Czwartek

Składniki:
350 szklanki mąki,
5 żółtek,
łyżka octu,
1 łyżeczka cukru,
6 łyżek śmietany 18 % kwaśnej,
smalec do smażenia,

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy żółtka, cukier, śmietanę oraz ocet. Zagniatamy ciasto. Następnie zbijamy je wałkiem ok 10 minut. Wkładamy do lodówki na ok 2-3 godziny. Ciasto wałkujemy jak najcieniej podsypując lekko mąką. Wycinamy prostokąty robimy dziurkę na środku i zwijamy. Smażymy w głębokim tłuszczu (u mnie smalec). Możemy posypać cukrem pudrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska