FAWORKI PRZEPISY. Jak zrobić faworki? (PRZEPISY NA TŁUSTY...

    FAWORKI PRZEPISY. Jak zrobić faworki? (PRZEPISY NA TŁUSTY CZWARTEK)

    KCZ

    Gazeta Wrocławska

    Aktualizacja:

    Gazeta Wrocławska

    PRZEPISY NA FAWORKI. TŁUSTY CZWARTEK. Zobaczcie, jak zrobić faworki na Tłusty Czwartek lub imprezę karnawałową. Oto najlepsze przepisy na faworki.
    1/8
    przejdź do galerii

    PRZEPISY NA FAWORKI. TŁUSTY CZWARTEK. Zobaczcie, jak zrobić faworki na Tłusty Czwartek lub imprezę karnawałową. Oto najlepsze przepisy na faworki. ©Przemyslaw Swiderski

    PRZEPISY NA FAWORKI. TŁUSTY CZWARTEK. Zobaczcie, jak zrobić faworki na Tłusty Czwartek lub imprezę karnawałową. Oto najlepsze przepisy na faworki.

    TŁUSTY CZWARTEK 2016. PRZEPISY NA TŁUSTY CZWARTEK



    Tłusty Czwartek już 4 lutego. Typowymi na tę okazję słodkościami są pączki i oczywiście faworki, zwane też inaczej chrustem. Zarówno faworki, jak i pączki są bardzo kaloryczne. Ale wyobrażacie sobie, jak smakowałby bez nich Tłusty Czwartek?

    Poniżej znajdziecie przepisy na faworki. Zachęcamy do przetestowania w kuchni.

    FAWORKI. PRZEPISY NA TŁUSTY CZWARTEK



    Faworki tradycyjne. Przepis



    Faworki tradycyjne. Składniki

    3 łyżki gęstej śmietany 18%
    255 g (1,5 szklanki) mąki
    3 żółtka
    50 g masła
    ½ opakowania proszku do pieczenia (lub mniej) (ok. 8 g)
    szczypta soli
    1 łyżka soku z cytryny
    1 kg smalcu lub innego tłuszczu do smażenia
    cukier puder do posypania

    Faworki tradycyjne. Sposób przygotowania
    W misce wymieszać mąkę ze śmietaną, żółtkami, masłem, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i wyrobić ciasto. Rozwałkować cienko na powierzchni posypanej mąką. Wykrawać faworki o wymiarach 10 cm długości i 3 cm szerokości. Naciąć na środku na dł. 5 cm i przewlec jeden koniec, tak by uformować faworka.

    W garnku rozgrzać tłuszcz, sprawdzić, a gdy będzie wystarczająco gorący, wrzucić kawałek ciasta – jeśli ciasto wypływa na powierzchnię i szybko się rumieni – oznacza to, że ma dobrą temperaturę.

    Smażyć faworki w głębokim tłuszczu, wkładając po kilka sztuk od razu do tłuszczu. Uwaga: szybko się rumienią – wystarczy je smażyć po kilka sekund. Wyciągać faworki łyżką durszlakową i odkładać na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    Posypać ciepłe faworki cukrem pudrem – najlepiej nasypać cukier puder do niewielkiego sitka i potrząsać sitkiem nad ciastkami.

    Faworki cioci Stelli. Przepis



    Faworki cioci Stelli. Składniki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g masła, stopionego
    200 ml crème fraîche
    3 łyżki cukru
    4 jajka
    1 łyżeczka rumu
    1 szczypta soli
    mąka
    olej do głębokiego smażenia

    Faworki cioci Stelli. Sposób przygotowania
    W dużej misce lub w robocie kuchennym zmiksować wszystkie składniki oprócz mąki. Ciasto powinno być gładkie. W dalszym ciągu miksować, stopniowo dodając mąkę, w końcu ciasto powinno zacząć odchodzić od ścianek miski i uformuje kulę. Przykryć i odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.

    Na powierzchni posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości ok. 5 mm. Pokroić w różne kształty, każdy kawałek naciąć jeszcze w co najmniej 1 lub 2 miejscach - dzięki temu faworki będą lżejsze.
    Olej rozgrzać we frytownicy lub w dużym rondlu na dużym ogniu. Wrzucać faworki partiami i smażyć, aż będą złociste. Osuszyć na papierowych ręcznikach. Posypać cukrem pudrem.

    Chrust. Przepis



    Chrust. Składniki
    600 g mąki pszennej, przesianej
    łyżka cukru pudru
    1/3 łyżeczki soli
    1 łyżka masła
    2 jajka
    1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
    1 łyżka spirytusu 96%
    1 kg smalcu do smażenia (opcjonalnie 1 litr oleju)
    przesiany cukier puder do posypania
    3 łyżki mąki pszennej do posypania stolnicy

    Chrust. Sposób przygotowania
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, sól i masło, rozdrobnić całość palcami. Wbić jajka, dodać śmietanę i spirytus i energicznie zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto przemielić przez maszynkę do mięsa - w ten sposób je napowietrzymy i faworki będą bardzo kruche.

    Ciasto ponownie delikatnie zagnieść i cienko rozwałkować, posypywać mąką żeby się nie kleiło. Radełkiem pokroić na paski szerokości około 3 cm i długości 10 cm. Na środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie na około 2 cm i przewlec jeden koniec przez to nacięcie. W rondelku rozpuścić smalec (opcjonalnie rozgrzać olej).

    Kłaść faworki na bardzo gorący tłuszcz i wyciągać łyżką cedzakową po zrumienieniu się. Wyciągnięty chrust grubo posypać cukrem pudrem.

    Faworki luksusowe i róże karnawałowe. Przepis



    Faworki luksusowe i róże karnawałowe. Składniki
    75 dag mąki
    15 dag cukru pudru
    10 dag masła
    12 żółtek
    niepełna szklanka (ok. 20 dag) gęstej słodkiej śmietany
    kieliszek spirytusu
    szczypta soli
    olejek arakowy
    wisienki z konfitury (do róż karnawałowych)
    1 kg smalcu do smażenia
    cukier waniliowy i cukier puder do posypania

    Faworki luksusowe i róże karnawałowe. Sposób przygotowania
    Drewnianą łyżką wymieszać miękkie masło, żółtka, cukier puder, sól, aromat i spirytus. Mieszając, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Następnie ok. 15 min raz po raz zbijać je wałkiem, by uzyskało jednolitą konsystencję i dobrze się napowietrzyło. Ubite ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i przez 1-3 godz. trzymać w chłodzie. Następnie porcjami rozwałkowywać na jak najcieńsze placki. Placki przeznaczone na faworki kroić na paski o wymiarach 3 x 15 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie długości 5-6 cm i przewinąć przez nie jeden koniec paska tak, by powstał faworek. Z placków przeznaczonych na róże karnawałowe wykrawać kółeczka o średnicy 6, 5 i 4 cm (taką samą liczbę kółek każdej wielkości). Brzegi kółek ponacinać w kilku miejscach, a środki posmarować białkiem. Nakładać kółka na siebie, zaczynając od największego, mocno przycisnąć palcem w środku, by się skleiły. Wrzucać po kilka faworków lub róż na rozgrzany w szerokim rondlu tłuszcz i króciutko smażyć z obu stron na kolor jasnozłoty. Następnie delikatnie, by się nie połamały, przekładać je na półmisek lub paterę. W środek każdej różyczki włożyć wisienkę. Posypywać każdą porcję ciepłych faworków i róż przesiewanym przez sitko cukrem pudrem.

    Faworki trydenckie. Przepis



    Faworki trydenckie. Składniki
    50 dag maki pszennej
    1 szklanka mleka
    10 dag cukru
    2 jajka
    25 ml mocnej wódki (w oryginalnym włoskim przepisie grappa)
    5 dag smalcu
    2 łyżki oleju
    1 proszek do pieczenia
    skórka otarta z 1 cytryny
    szczypta soli

    do smażenia faworków: 3 kostki smalcu lub 2 szklanki oleju rzepakowego
    do dekoracji: cukier puder

    Faworki trydenckie. Sposób przygotowania
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, powinno być gładkie, elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy na co najmniej godzinę. Potem rozwałkowujemy na małe cienkie placki i nożem lub radełkiem wycinać paski szerokości 3-4 cm i długości 8-10 cm.

    Nacinamy pośrodku raz lub dwa razy, tak jak faworki, ale nie przewijamy ciasta. Wkładamy partiami na mocno rozgrzany tłuszcz, smażymy na jasnozłoty kolor i osączamy na papierowym ręczniku. Podajemy posypane cukrem pudrem.


    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama