Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jadłospis na medal: alpejska kuchnia w Schladming-Dachstein

Artykuł sponsorowany
Wyniki renomowanego studium Mountain Management pt. „Best Ski Resorts“ nie pozostawiają wątpliwości: według ostatnich badań Schladming zajmuje 2. miejsce w kategorii „Najlepsza oferta gastronomiczna w górach”. To prestiżowe wyróżnienie jest wynikiem ankiety przeprowadzonej wśród w sumie 48 000 gości 55 najlepszych ośrodków narciarskich Europy. Zadowolenie gości region zawdzięcza w wysokim stopniu dużej różnorodności lokali gastronomicznych.

Bogactwo smaków na terenach narciarskich
Przez żołądek do serc gości docierają gospodarze w sumie 98 schronisk na terenach narciarskich regionu Schladming-Dachstein, z których część jest dumnymi laureatami kulinarnych nagród. Środkiem do tego celu jest bogata oferta kulinarna, w której każdy znajdzie coś, co lubi.
Różnorodność menu schronisk narciarskich wzbogaca ofertę turystyczną, a goście potrafią to docenić. W dzisiejszych czasach urlopowicze na stokach oczekują czegoś więcej, niż tylko kiełbaska z frytkami. Schroniskowi kucharze regionu Schladming-Dachstein proponują regionalne potrawy, przygotowane według tradycyjnych przepisów – od talerza pożywnej zupy, przez placuszki z prawdziwym styryjskim serem, po świeży, domowej roboty strudel.

Gościnność po styryjsku
Goście regionu Schladming-Dachstein, szczególnie ci zakwaterowani w rodzinnych hotelach i pensjonatach, mają okazję poznać i pokochać „styryjski styl życia”. Oprócz szczerej serdeczności wyróżnia go bezpośredni, naturalny i inspirujący charakter relacji międzyludzkich, który tak mocno łączy ze sobą ludzi. To jest właśnie najważniejszy powód, dla którego goście regionu Schladming-Dachstein tak często tutaj wracają.
Styria nazywana jest także „delikatesami Austrii“. Duży wybór styryjskich produktów i przysmaków – w połączeniu z właściwą dla regionu gościnnością i sztuką kulinarną – podbija serca miłośników dobrej kuchni, gości schronisk, klasycznych zajazdów, restauracji i innych lokali.

NOWOŚĆ: Najwyżej położony targ regionalny w Alpach
W niedzielę, 13 marca 2016 r., w ramach „Tygodnia nart i wina“ w Skiamadé (od 12 do 18 marca 2016 r.), po raz pierwszy odbędzie się najwyżej położony targ produktów rolnych w Alpach, podczas którego będzie można spróbować i nabyć regionalne wyroby i miejscowe przysmaki. Kulinarne specjały regionu, takie jak boczek, chleb, sery, soki, wódki i wiele innych, tworzą różnorodny i atrakcyjny asortyment, z którym można się zapoznać w schroniskach biorących udział w targu.

Skiamadé łączy pięć regionów, 760 km stoków, 270 wyciągów i 260 schronisk i restauracji. Do Skiamadé – największego w Austrii superregionu narciarskiego – należą ośrodki narciarskie SalzburgerSportwelt, Schladming-Dachstein, Gastein, Hochkönig i Großarltal.

W sezonie zimowym 2015/2016 Skiamadé zaserwuje nam zupełnie nową atrakcję kulinarną: najwyżej położony targ produktów rolnych w Alpach. A odbędzie się on pośrodku terenu narciarskiego. W ostatnich latach w Skiamadé zaroiło się od inicjatyw kulinarnych, takich jak m.in. kolacja w gondoli, projekt „Genussspecht” czy promocja „Narty i wino". Na niedzielę, 13 marca 2016 r., w Skiamadé zapowiada się nowe kulinarne wydarzenie. A mianowicie, tradycyjnie odbywający się w dolinie targ produktów rolnych przeniesie się w góry. Niemalże prosto na stoki. Kto tego dnia zajrzy do schroniska na terenie Skiamadé, przy okazji będzie mógł zrobić zakupy do kuchni. Na stoiskach w różnych schroniskach pojawi się szeroka paleta tradycyjnych produktów własnego wyrobu: różne rodzaje serów, wiejskie wędliny, salami z dziczyzny i wiele innych smakowitych artykułów. Przy niektórych stoiskach będzie można od razu spróbować różnych potraw, np. ziemniaczanych racuchów z kiszoną kapustą i prawdziwych kluseczków z serem z Pinzgau. Będzie to więc idealna okazja, aby poznać smaki regionu - od kwaśnych po słodkie, od superpożywnych po finezyjne. Oczywiście to, co nam najbardziej zasmakuje, będzie można od razu kupić. Producenci z regionu będą obecni przy stoiskach i z chęcią objaśnią, jak powstają ich produkty i czym się wyróżniają.

Najwyżej położony targ regionalny w Alpach ma stanowić uwieńczenie kulinarnej oferty Skiamadé. W tym sezonie odbędzie się on w czasie „Tygodnia nart i wina”, trwającego od 12 do 19 marca 2016 r. Program tego wydarzenia przewiduje liczne imprezy skupione wokół austriackiej kultury wina i produktów regionalnych. Bierze w nim udział już 20 schronisk i restauracji w górach. Są one oznaczone przy wejściu plakietką informująca o certyfikacji i wyróżniają się bogatą ofertą win, odpowiednio dopasowaną kartą dań i wyjątkową kulturą obsługi – nie tylko w czasie „Tygodnia nart i wina". W tych właśnie wybranych schroniskach podaje się wyjątkowe potrawy regionalne z produktów z najbliższych okolic. Potrawy te są specjalnie wyróżnione w menu, a przy każdym produkcie jest podane jego pochodzenie. Rzecz w tym, że produkt ma pochodzić z regionu i nie wystarczy, że jest tu przerabiany czy uszlachetniany. Schroniska oferują codziennie co najmniej dwa różne dania regionalne z rodzimych produktów. Poza tym zawsze poleca się do nich odpowiednie wina. W schronisku będącym partnerem akcji możemy więc zamówić na przykład pieczony na różowo stek z wołowiny z Pongau w sosie szalotkowym na winie, z kluskami ziemniaczanymi i glazurowaną marchewką lub strudel serowy z czarnymi jagodami zbieranymi na Hauser Kaibling i serem produkowanym w dolinie rzeki Enns. Do tych dań odpowiednim wyborem będą austriackie wina z gatunku grünerveltliner lub blauerzweigelt.

Więcej informacji o regionie i jego ofercie zimowej (nie tylko kulinarnej) na stronie www.skiamade.com oraz www.schladming-dachstein.at

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska