Najlepsze przepisy na pierogi (POTRAWY WIGILIJNE, PRZEPIS NA...

    Najlepsze przepisy na pierogi (POTRAWY WIGILIJNE, PRZEPIS NA PIEROGI, PRZEPISY na WIGILIĘ)

    KCZ

    Gazeta Wrocławska

    Gazeta Wrocławska

    Na świątecznym stole nie może zabraknąć pierogów. Sprawdźcie przepisy na pierogi. Przygotowaliśmy dla Was zestawienie przepisów na pierogi, m.in. na

    Na świątecznym stole nie może zabraknąć pierogów. Sprawdźcie przepisy na pierogi. Przygotowaliśmy dla Was zestawienie przepisów na pierogi, m.in. na pierogi z kapustą i serem i pierogi z kapustą i grzybami. ©Agnieszka Piątkowska / prettybaked.pl, zdjęcie z książki "Święta bez chemii"

    Na świątecznym stole nie może zabraknąć pierogów. Sprawdźcie przepisy na pierogi. Przygotowaliśmy dla Was zestawienie przepisów na pierogi, m.in. na pierogi z kapustą i serem i pierogi z kapustą i grzybami.
    Na świątecznym stole nie może zabraknąć pierogów. Sprawdźcie przepisy na pierogi. Przygotowaliśmy dla Was zestawienie przepisów na pierogi, m.in. na

    Na świątecznym stole nie może zabraknąć pierogów. Sprawdźcie przepisy na pierogi. Przygotowaliśmy dla Was zestawienie przepisów na pierogi, m.in. na pierogi z kapustą i serem i pierogi z kapustą i grzybami. ©Agnieszka Piątkowska / prettybaked.pl, zdjęcie z książki "Święta bez chemii"

    Zobacz też: Potrawy wigilijne. 12 potraw na wigilię (LISTA DAŃ, PRZEPISY)

    Wigilia to nie tylko tradycyjny barszcz z uszkami (zobacz także: Zobacz też: Barszcz. Przepisy na Wigilię i święta ), ale także pierogi - i to najlepiej kilka rodzajów.
    Pamiętajcie, że kolejny rok okaże się szczęśliwy tylko wtedy, gdy spróbujecie każdej z wigilijnych potraw. Oczywiście trzeba mieć nadzieję, że uda się spalić zbędne kalorie jeszcze przed sylwestrem.

    Pierogi z kapustą i serem


    średnio trudne, ok. 40 szt.

    Składniki na ciasto. Co potrzebujemy?

    2 szklanki jasnej mąki orkiszowej
    2 łyżki oliwy z oliwek
    ½ szklanki ciepłej wody
    sól morska lub kamienna (bez żelazocyjanku potasu E 536)
    dodatkowo mąka do podsypywania
    opcjonalnie masło (do polania pierogów)

    Składniki na farsz
    ½ główki kapusty
    1 mała cebula
    10 dag białego sera
    sól kamienna lub morska (bez żelazocyjanku potasu E 536)
    pieprz
    oliwa z oliwek

    Kapustę pokroić i ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Wystudzić, osączyć z wody i drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i dusić na oliwie z dodatkiem wody. Połączyć kapustę, cebulę, pokruszony ser, sól i pieprz i bardzo dokładnie wymieszać.

    Wszystkie składniki na ciasto połączyć na stolnicy i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na pół. Jedną część odłożyć i przykryć ściereczką. Drugą część rozwałkować cienko wałkiem, podsypując mąką. Szklanką wykrawać kółka. Nakładać po jednej łyżeczce farszu i lepić pierogi. Wrzucać po 10–15 sztuk na osolony wrzątek. Przemieszać delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotować przez 4 min. Wyjąć łyżką cedzakową i delikatnie przelać zimną wodą, by się nie sklejały. Na patelni roztopić masło i polać nim pierogi. Delikatnie wymieszać.

    Przepis pochodzi z książki "Święta bez chemii. Zdrowe przepisy na tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie i inne święta". Książka ukazała się 4 listopada nakładem wydawnictwa Znak.

    Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami



    średnio trudne, ok. 40 sztuk

    Składniki na ciasto. Co potrzebujemy?

    2 szklanki jasnej mąki orkiszowej
    2 łyżki oliwy z oliwek
    ½ szklanki ciepłej wody
    sól morska lub kamienna (bez żelazocyjanku potasu E 536)
    dodatkowo mąka do podsypywania
    opcjonalnie masło (do polania pierogów)

    Składniki na farsz

    2,5 dag grzybów
    1 łyżeczka klarowanego masła
    ½ kg kiszonej kapusty (bez sorbinianu potasu E 202)
    ½ cebuli
    1 ½ łyżki oliwy z oliwek di sansa
    sól morska lub kamienna (bez żelazocyjanku potasu E 536)
    pieprz

    Sposób przygotowania
    Grzyby namoczyć w wodzie na 1–2 godz., a następnie umyć. Dodać ok. 50 ml wody i masło. Dusić ok. 40 min, podlewając od czasu do czasu niewielką ilością wody, żeby się nie przypaliły. Ostudzić, a następnie pokroić. Pokrojoną w kostkę cebulę dusić na oliwie z dodatkiem wody. Ostudzić.

    Kapustę wypłukać, odcedzić z nadmiaru wody i ugotować w niewielkiej ilości wody. Wystudzić, wycisnąć i drobno pokroić. Wymieszać kapustę, grzyby i cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki na ciasto połączyć na stolnicy i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na pół. Jedną część odłożyć i przykryć ściereczką. Drugą część rozwałkować cienko wałkiem, podsypując mąką. Szklanką wykrawać kółka. Nakładać po 1 łyżeczce farszu i lepić pierogi. Wrzucać po 10–15 sztuk na osolony wrzątek. Przemieszać delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotować przez 4 min. Wyjąć łyżką cedzakową i delikatnie przelać zimną wodą, by się nie sklejały. Na patelni roztopić masło i polać nim pierogi. Delikatnie wymieszać.

    Przepis pochodzi z książki "Święta bez chemii. Zdrowe przepisy na tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie i inne święta". Książka ukazała się 4 listopada nakładem wydawnictwa Znak.

    Makowiki. Wileńskie pierogi tradycyjne. Przepis



    Pomysły na farsz

    wersja 1:
    mak
    dowolne bakalie
    cukier
    miód
    białko

    wersja 2:
    jabłka
    cukier
    cukier waniliowy
    rodzynki

    wersja 3:
    wiśnie
    cukier

    wersja 4:
    grzyby
    kapusta kiszona
    cebula

    Sposób przygotowania
    Ciasto przygotowujemy jak w przepisach powyżej. Podczas, gdy ono rośnie, należy zmielić mak i wymieszać go z bakaliami, cukrem i ubitym białkiem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarcie, dodać cukier, cukier waniliowy i rodzynki. Wiśnie zostawić w salaterce, osobno przygotować cukier. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle, wymieszać ze zmielonymi grzybami, doprawić solą i pieprzem.

    Rozwałkować ciasto, pokroić na kwadraty o boku 5 na 5 cm. Na każdą porcję nałożyć farsz, zakleić. Pierogi smażyć na dużej ilości tłuszczu. Te ze słodkim farszem można posypać potem cukrem pudrem.

    Pierogi ruskie. Przepis



    Składniki. Co potrzebujemy?

    Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 jajko
    1 łyżeczka oleju
    1 łyżeczka soli
    3/4 szklanki ciepłej wody

    Farsz:
    500 g ugotowanych ziemniaków
    150 g twarogu
    1/2 cebuli
    sól
    pieprz
    1 łyżka oleju

    Sposób przygotowania

    Do mąki dodać wszystkie składniki, wyrobić ciasto (można użyć miksera).

    Sposób przygotowania farszu: Ugotowane, ostudzone ziemniaki przepuścić razem z twarogiem przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do ziemniaków i twarogu. Posolić i wymieszać.

    Stolnicę posypać mąką i rozwałkować na niej ciasto na cienkie placki. Kubkiem wyciąć kółka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi. Pierogi gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie przez kilka minut, mieszać od czasu do czasu (w innym wypadku się posklejają).

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama