Kutia na wigilię. 5 sposobów na najlepszą kutię (PRZEPISY...

    Kutia na wigilię. 5 sposobów na najlepszą kutię (PRZEPISY ŚWIĄTECZNE, PRZEPIS NA KUTIĘ)

    KCZ

    Gazeta Wrocławska

    Gazeta Wrocławska

    Jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych jest kutia. Sprawdźcie najlepsze przepisy na kutię. Mamy także przepis dla bezglutenowców, prosto od jednej z

    Jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych jest kutia. Sprawdźcie najlepsze przepisy na kutię. Mamy także przepis dla bezglutenowców, prosto od jednej z topowych blogerek kulinarnych ©eksperymentalnie.com

    Jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych jest kutia. Sprawdźcie najlepsze przepisy na kutię (mamy także przepis dla bezglutenowców!). Zobaczcie, z czego zrobić kutię. Mamy dla Was 5 najciekawszych przepisów na kutię.
    Jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych jest kutia. Sprawdźcie najlepsze przepisy na kutię. Mamy także przepis dla bezglutenowców, prosto od jednej z

    Jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych jest kutia. Sprawdźcie najlepsze przepisy na kutię. Mamy także przepis dla bezglutenowców, prosto od jednej z topowych blogerek kulinarnych ©eksperymentalnie.com

    KUTIA. NAJLEPSZE PRZEPISY



    Przygotowaliśmy dla Was zestawienie najciekawszych przepisów na kutię. Znajdziecie tu przepisy na tradycyjną kutię, ale nie tylko. Sięgnęliśmy także po coś specjalnego dla bezglutenowców i miłośników egzotycznej kuchni.

    Kutia to jedna z wielu potraw, które zapewne znajdą się na świątecznym stole. Sprawdźcie też nasze przepisy na barszcz oraz listę przepisów na paszteciki.


    Kutia z makiem. Przepis według Julity Bator



    łatwe, ok. 10 porcji

    Składniki. Co potrzebujemy?

    2 szklanki maku
    1 szklanka ziaren orkiszu
    1 łyżeczka soli kamiennej lub morskiej (bez żelazocyjanku potasu E 536)
    2 szkl. suszonych owoców (bez dwutlenku siarki E 220, jak również bez kwasu cytrynowego E 330, kwasu sorbowego E 200, sorbinianu potasu E 202): rodzynek, pokrojonych drobno orzechów włoskich i blanszowanych migdałów, pokrojonych w kostkę fig, moreli, daktyli
    2 łyżki skórki pomarańczowej
    ok. 3 łyżki miodu

    Sposób przygotowania

    Mak oraz przepłukany pod bieżącą wodą na sicie orkisz umieścić w dwóch różnych naczyniach i zalać na noc wodą tak, by 3 cm wody wystawało ponad ziarna. Następnego dnia rano do orkiszu dodać sól i ugotować orkisz i mak w tej samej wodzie, w której się moczyły, dopóki płyn się nie wchłonie. Ostudzić. Bakalie sparzyć i również ostudzić. Zemleć mak. Wymieszać wszystkie składniki. Dosłodzić miodem. Blanszowanie migdałów – migdały łuskane zalać wrzątkiem na 10 minut. Wyjmować je kolejno i zdejmować skórki.

    Przepis na kutię z makiem według Julity Bator pochodzi z książki "Święta bez chemii. Zdrowe przepisy na tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie i inne święta". Książka ukazała się 4 listopada nakładem wydawnictwa Znak.

    Kutia tradycyjna. Przepis


    ilość porcji: 4

    Składniki. Co potrzebujemy?
    1 szklanka pszenicy łuskanej (tzw. "na kutię")
    1 szklanka maku
    1 szklanka mleka
    1 szklanka miodu
    100 g orzechów włoskich, posiekanych
    100 g orzechów laskowych, posiekanych
    100 g migdałów, drobno posiekanych
    100 g suszonych fig, drobno posiekanych
    100 g suszonych daktyli, drobno posiekanych
    100 g rodzynek
    kilka kropel aromatu rumowego

    Sposób przygotowania
    Pszenicę opłukać na sicie, a potem zalać w garnku wrzątkiem. Zostawić na całą noc. Następnego dnia pszenicę ponownie wypłukać, a następnie gotować w nowej wodzie cztery godziny (aż będzie miękka). Po ugotowaniu odcedzić i znów opłukać. Odstawić. Mak zalać wrzącym mlekiem, a następnie doprowadzić do ponownego wrzenia. Zdjąć z ognia i odłożyć na jakiś czas (przynajmniej 2 godziny). Po tym czasie odcedzić mak na sicie i zemleć go dwukrotnie przez maszynkę.

    Rodzynki zalać na chwilę wrzącą wodą. Miód rozpuścić w rondelku na małym gazie. Kiedy będzie miał całkiem płynną konsystencję, należy wymieszać go z makiem i z pszenicą. Na koniec dodać bakalie i aromat, po czym wszystko wymieszać. Wstawić do lodówki i schłodzić.


    Lubisz słodkości i jesteś bezglutenowcem? To wcale nie znaczy, że musisz zrezygnować ze zjedzenia pysznej kutii. Przepis na kutię dla bezglutenowców udostępniła nam twórczyni bloga Eksperymentalnie. Sprawdźcie przepis na kutię dla bezglutenowców.

    Kutia dla bezglutenowców. Przepis


    łatwe, ok. 10 porcji

    Składniki. Co potrzebujemy?

    1 (180 g) szklanka ryżu brązowego
    1 (140 g) szklanka maku niebieskiego
    0,5 szklanki płynnego miodu
    50 g orzechów włoskich
    50 g orzechów laskowych
    50 g migdałów
    1 szklanka suszonych owoców: morele, żurawina, rodzynki, figi)
    4 suszone daktyle
    sok i skórka z 1/4 cytryny
    szczypta soli
    ewentualnie śmietanka do polania

    Sposób przygotowania

    Mak wypłukać, zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin. Suszone owoce także zalać gorącą wodą i odstawić na taki sam czas co mak. Dodatkowo w osobnym naczyniu zalej gorącą wodą daktyle. Ryż ugotować i odcedzić. Namoczony mak i daktyle odcedzić i zmielić maszynką do mięsa. Suszone owoce odcedzić i posiekać. Orzechy (można je lekko uprażyć) i posiekać. Ryż wymieszać z masą makową, suszonymi owocami i orzechami. Dodać miód, szczyptę soli, sok i skórkę startą z cytryny. Dokładnie wymieszać. Całość polać odrobiną śmietanki.


    Jeżeli macie ochotę na egzotyczny akcent na świątecznym stole, to spróbujcie przygotować kutię w stylu azjatyckim. Sheer korma jes szczegolnie znana w Indiach i Pakistanie. Może czas na przeniesienie jakichś egzotycznych smaków do Polski?

    Kutia azjatycka, czyli sheer korma. Przepis



    Składniki. Co potrzebujemy?

    0,5 – 1 szklanka drobnych nitek makaronowych (w zależności jak gęsty chcesz osiągnąć deser)
    0,5 litra mleka
    50-75 g masła
    0,5 szklanki pistacji
    0,5 szklanki mielonych migdałów, nerkowców lub innych orzechów
    kilka zmielonych suszonych daktyli lub coś do posłodzenia
    2 ziarna kardamonu
    szczypta szafranu

    Sposób przygotowania

    Rozpuścić masło w rondelku i wrzucić do niego nitki makaronowe. Całość podsmażać około 3 minuty, mieszać nieprzerwanie (w innym wypadku makaron zacznie się przyklejać). Wlać mleko i na średnim gazie doprowadzić do wrzenia. Odczekać kolejne trzy minuty, po czym dodać daktyle, orzechy i przyprawy. Wszystkie składniki wymieszać, gotować jeszcze jakiś czas. Można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło.

    Kutia wigilijna z ryżem. Przepis



    Składniki. Co potrzebujemy?

    2 szklanki ryżu
    20 dag rodzynek
    20 dag migdałów
    1 szklanka maku
    5 łyżek miodu

    Sposób przygotowania

    Ryż ugotować na sypko. Mak opłukać, sparzyć. Zemleć dwukrotnie przez maszynkę maszynce. Migdały i orzechy należy posiekać na drobno. Sparzyć rodzynki. Do ryżu dodać miód, bakalie i mak. Wszystko precyzyjnie wymieszać, a następnie odstawić do ostudzenia (można włożyć do lodówki).

    Zobacz też: Potrawy wigilijne. 12 potraw na wigilię (LISTA DAŃ, PRZEPISY)

    Czytaj także

      Komentarze (2)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Fuj

      fuj (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1 / 1

      Fuj, ochyda ... bleeee, to tylko "ruscy" mogą se to jeść zapijając wódą.

      OCHYDAAAAAAAAA

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      kutia

      i wariancje na temat (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 2

      kutia zawsze wyłącznie z pszenicy, reszta to nie kutie

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama