Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierniki i pierniczki - już czas! Prosty przepis na najlepsze ciastka (SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE)

Joanna Urbańska
Pierniki, świąteczne pierniczki - prosty przepis na najlepsze ciastka SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, FILMY
Pierniki, świąteczne pierniczki - prosty przepis na najlepsze ciastka SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, FILMY JU
Przepis na pierniki - warto już po niego sięgnąć! To najwyższy czas na przygotowanie bożonarodzeniowych ciastek. Jak zrobić pierniki? Podpowiadamy, jakie jakie składniki i ile czasu będziecie potrzebować, by je przygotować. Oto bardzo proste, niedrogie i wypróbowane przepisy. PRZEPIS NA PIERNIKI, PIERNICZKI - SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, FILMY!

Grudzień i Boże Narodzenie pachną pomarańczami i pierniczkami! Dlatego na naszym stole nie może zabraknąć piernika i małych korzennych ciasteczek, które kuszą przecież nie tylko najmłodszych. Pierniki pieczemy kilka tygodni przed świętami, więc najwyższa pora, by się za to zabrać. Oto nasze przepisy na pierniczki. Wypróbowane, łatwe i niedrogie! Zobaczcie, jak zrobić pierniki świąteczne w bardzo prosty sposób!

SMACZNE PIERNIKI i PYSZNE PIERNICZKI NA BOŻE NARODZENIE Z MIODEM - PRZEPIS 1.
Przepis na pierniczki z miodem

  • 1/4 szklanki miodu płynnego
  • 5 łyżek masła
  • 0,5 szklanki brązowego cukru albo cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2, 5 szklanki mąki
  • przyprawa do piernika
  • 3 łyżeczki kakao.


Przepis na pierniczki z miodem- przygotowanie:

Dobrzej wymieszaj wszystkie składniki. Ciasto rozwałkuj na około 3 mm. Wytnij pierniczki przy użyciu foremek do ciastek i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz pierniki około 10 minut. Nie dłużej bo będą gorzkie!

ZOBACZ KONIECZNIE: Piękne pierniczki świąteczne (KONKURS)

PIERNIKI, PIERNICZKI Z NUTKĄ POMARAŃCZY - PRZEPIS 1.
Pierniki – składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki cukry pudru,
  • 2 duże łyżki miodu (roztopionego),
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek masła,
  • 3 łyżeczki soku z pomarańczy,
  • skóra z 1 pomarańczy.

Pierniki z nutką pomarańczy – przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto zagniatamy, tak by było idealnie gładkie. Następnie posypujemy stolnicę mąką, rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy pierniki. Na blachę kładziemy papier, a na nim pierniki, pieczemy około 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, polewamy czekolada lub lukrem, posypujemy orzechami - według uznania.

CZYTAJ DALEJ: ŚWIĄTECZNE PIERNIKI Z POLEWĄ - PROSTY PRZEPIS 3. i PRZEPISY INTERNAUTÓW (FILMY)

Pierniki z polewą - przepis 3.
Pierniki z polewą - składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 l miodu
  • pół kostki masła
  • 3 całe jaja
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • przyprawy do pierników: imbir, cynamon, gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki kakao.

Polewa do pierników - składniki:
1 szklanka cukru
1/4 szklanki wody z kilka kroplami aromatu do ciast, np. pomarańczowego.

Pierniki z polewą - przygotowanie
Cukier, miód, masło i przyprawę do pierników podgrzej na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia składników i odstaw do wystygnięcia. Mąkę przesiej razem z sodą i kakao. Do wystudzonej masy dodaj jajka i wymieszaj dokładnie, a następnie dodawaj stopniowo mąkę i mleko.

Tak wykonaną masę schowaj do ciemnego, zimnego miejsca na około godzinę. Następnie masę wałkuj na grubość około pół centymetra i wytnij z niej wzorki. Pierniczki ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz je około 15-20 minut. Najlepszym sposobem na przekonanie się, czy pierniczki są już gotowe, jest delikatne przyciśnięcie jednego palcem. Jeżeli masa odbija się od blachy, to znak, że można je już wyciągać.

Tak przygotowane możemy przechowywać do świąt. Później wystarczy zrobić polewę i wysmarować nią ciasteczka. Najlepiej to zrobić na 1-2 dni przed podaniem - glazura nie straci wtedy blasku.

Polewa do pierników - przygotowanie:
Cukier z wodą wstaw w rondelku na gazie i czekaj, aż się zagotuje. Mieszaj płyn co jakiś czas, by się nie przypalił. Jest gotowy, gdy się ciągnie, a nie leje. Następnie dodaj aromat. Jeśli chcesz polewę kakaową, dodaj do cukru z wodą kakao.

Świąteczne puszyste pierniki według przepisu Gosi

Pierniki świąteczne - gotowe w kilkanaście minut według przepisu Anny

Świąteczne pierniczki Weroniki

Świąteczne pierniczki z witrażykami według internautki asd525

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska