Wielbiciele złotego trunku będą mogli sami nawarzyć piwa, żeby potem je wypić. Dla gości przygotowane będzie 250 kg pięciu rodzajów słodu: pilzeński, karmelowy, pszeniczny ciemny, monachijski i zakwaszający. Od godziny 15 wrzucać będą oni słód zgodnie z autorską recepturą głównego piwowara, Łukasza Szweda. Piwo w beczce będzie filtrowane do ok. godziny 18. Największa ilość pomocników piwowara potrzebna będzie o godzinie 20, kiedy nastąpi chmielenie.
Piwo, w którego warzeniu uczestniczyć będą goście Złotego Psa, to Weizen Bock. Zawarty w nim będzie smak piwa pszenicznego oraz mocniejszego, jęczmiennego koźlaka. Będzie miało specjalny, świąteczny aromat korzenny i będzie dojrzewało w swoim naturalnym tempie, czyli około sześć tygodni. Uczestnicy wspólnego warzenia napiją się go dopiero przed Bożym Narodzeniem.
Browar w ofercie ma cztery rodzaje rzemieślniczego piwa, warzonego na miejscu. Ich nazwy nawiązują do ras psów – Bokser (Lager), Pitbull (IPA), Amber (wariacja na temat marcowego) i Golden Weizen (pszeniczne)
Podczas dzisiejszego warzenia serwowane będą dolnośląskie potrawy regionalne, specjalnie dobrane smakowo do piwa. Goście Złotego Psa ucztować dziś mogą do godziny 2 w nocy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?