Przepis 1. Puszyste ciasto z truskawkami i kruszonką
Składniki na ciasto:
-1 masło
-2 jajka
-2 żółtka
-¾ szklanki cukru
-1 cukier waniliowy
-400 g mąki
-1 proszek do pieczenia
-500 g truskawek
Składniki na kruszonkę:
-185 g mąki
-100 g zwykłego cukru
-100 g masła
-1 cukier waniliowy (16 g)
Jak to zrobić?
Utrzeć na puch jajka z cukrami i masłem. Dodawać stopniowo wymieszaną mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Włożyć ciasto na pół godziny do lodówki. Truskawki umyć, przekroić na pół. Formę do pieczenia o wymiarach (ok. 24 x 36 cm), wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Zrobić kruszonkę, odstawić. Na blachę wyłożyć łyżką ciasto, lekko wyrównać. Następnie ułożyć połówki truskawek, przecięciem do góry. Kruszonka: masło roztopić w rondelku. Suche składniki razem wymieszać, następnie zalać je gorącym masłem i dokładnie wymieszać, by składniki ładnie się ze sobą połączyły. Posypać ciasto kruszonką i wstawić do piekarnika. Piec w 180 C, około. 40 minut. Ciasto z truskawkami gotowe!
Biszkoptowe ciasto z truskawkami i masa truskawkowa
Składniki na ciasto:
-5 jajek
-1 szklanka cukru
-1/2 szklanki mąki pszennej
-1/2 szklanki mączki ziemniaczanej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
-1 litr zmiksowanych truskawek
-pół litra śmietany kremówki
-2 łyżki cukru pudru
-4 g żelatyny
-2 galaretki truskawkowe
-pół kilograma truskawek
Biszkopt: jajka ubić z cukrem na gęstą masę dodać zmieszane mąki i proszek(przesiane przez sitko). Upiec biszkopt na złoty kolor (45 minut w 200 C). Masa: Ubić śmietanę z cukrem pudrem ,dodać zmiksowaną część truskawek i żelatynę. Masę wylać na biszkopt i ułożyć truskawki. Wstawić do lodówki gdy masa zastygnie wylać na wierzch galaretki.
Tartaletki z serkiem Mascarpone i truskawkami
Składniki na kruche ciasto:
250 g mąki pszenne
-125 g masła
-160 g cukru
-2 żółtka
-25 g śmietany
Składniki na masę z serka:
-250 g mascarpone
-100 g jogurtu greckiego
- 4 łyżki cukru pudru
Wyrobić kruche ciasto z podanych składników i włożyć na 20 minut do lodówki. Foremki do tartaletek wypełnić ciastem i piec na złoto w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 C. Jogurt zmiksować z cukrem. Pod koniec dodać mascarpone i dalej mieszać lub miksować na wolnych obrotach mikserem aż do uzyskania puszystej masy. Wypełnić masą upieczone tartaletki, a na wierzchu położyć przekrojone na pół tartaletki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?