Ciasto z truskawkami (PRZEPISY). Zobacz jak upiec najlepsze!

    Ciasto z truskawkami (PRZEPISY). Zobacz jak upiec najlepsze!

    Marta Wróbel

    Gazeta Wrocławska

    Gazeta Wrocławska

    Ciasto z truskawkami (PRZEPISY). Zobacz jak upiec najlepsze!

    ©fot. Piotr Krzyżanowski

    Jak upiec najlepsze ciasto z truskawkami? Sezon na te owoce dopiero się rozkręca, ale słodkie wypieki z truskawkami w roli głównej można już szykować. Czy jest przepis na idealne ciasto z truskawkami? Oto nasze propozycje!
    Ciasto z truskawkami (PRZEPISY). Zobacz jak upiec najlepsze!

    ©fot. Piotr Krzyżanowski

    Przepis 1. Puszyste ciasto z truskawkami i kruszonką

    Składniki na ciasto:
    -1 masło
    -2 jajka
    -2 żółtka
    -¾ szklanki cukru
    -1 cukier waniliowy
    -400 g mąki
    -1 proszek do pieczenia
    -500 g truskawek

    Składniki na kruszonkę:
    -185 g mąki
    -100 g zwykłego cukru
    -100 g masła
    -1 cukier waniliowy (16 g)

    Jak to zrobić?

    Utrzeć na puch jajka z cukrami i masłem. Dodawać stopniowo wymieszaną mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Włożyć ciasto na pół godziny do lodówki. Truskawki umyć, przekroić na pół. Formę do pieczenia o wymiarach (ok. 24 x 36 cm), wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Zrobić kruszonkę, odstawić. Na blachę wyłożyć łyżką ciasto, lekko wyrównać. Następnie ułożyć połówki truskawek, przecięciem do góry. Kruszonka: masło roztopić w rondelku. Suche składniki razem wymieszać, następnie zalać je gorącym masłem i dokładnie wymieszać, by składniki ładnie się ze sobą połączyły. Posypać ciasto kruszonką i wstawić do piekarnika. Piec w 180 C, około. 40 minut. Ciasto z truskawkami gotowe!

    Biszkoptowe ciasto z truskawkami i masa truskawkowa

    Składniki na ciasto:
    -5 jajek
    -1 szklanka cukru
    -1/2 szklanki mąki pszennej
    -1/2 szklanki mączki ziemniaczanej
    -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na masę:
    -1 litr zmiksowanych truskawek
    -pół litra śmietany kremówki
    -2 łyżki cukru pudru
    -4 g żelatyny
    -2 galaretki truskawkowe
    -pół kilograma truskawek

    Biszkopt: jajka ubić z cukrem na gęstą masę dodać zmieszane mąki i proszek(przesiane przez sitko). Upiec biszkopt na złoty kolor (45 minut w 200 C). Masa: Ubić śmietanę z cukrem pudrem ,dodać zmiksowaną część truskawek i żelatynę. Masę wylać na biszkopt i ułożyć truskawki. Wstawić do lodówki gdy masa zastygnie wylać na wierzch galaretki.

    Tartaletki z serkiem Mascarpone i truskawkami

    Składniki na kruche ciasto:
    250 g mąki pszenne
    -125 g masła
    -160 g cukru
    -2 żółtka
    -25 g śmietany

    Składniki na masę z serka:
    -250 g mascarpone
    -100 g jogurtu greckiego
    - 4 łyżki cukru pudru

    Wyrobić kruche ciasto z podanych składników i włożyć na 20 minut do lodówki. Foremki do tartaletek wypełnić ciastem i piec na złoto  w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 C. Jogurt zmiksować z cukrem. Pod koniec dodać mascarpone i dalej mieszać lub miksować na wolnych obrotach mikserem aż do uzyskania puszystej masy. Wypełnić masą upieczone tartaletki, a na wierzchu położyć przekrojone na pół tartaletki.







    Czytaj także

      Komentarze (1)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      JAK SIĘ ROBI LODA DROGA REDAKCJO GAZETY WROCŁAWSKIEJ ?

      Cukiernik (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 60 / 55

      Gazeta Wrocławska za "kliknięcia" i poprawienie SEO poda przepis na robienie loda?

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama