Menu Region

Syrop z mniszka lekarskiego możesz zrobić sam (PRZEPIS)

Syrop z mniszka lekarskiego możesz zrobić sam (PRZEPIS)

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Gazeta Wrocławska

red.

14Komentarzy Prześlij Drukuj
Syrop z mniszka lekarskiego możesz zrobić sam (PRZEPIS) Syrop z mniszka lekarskiego możesz zrobić sam (PRZEPIS)

Syrop z mniszka lekarskiego możesz zrobić sam (© Piotr Krzyżanowski)

Syrop z mniszka pomaga na różne dolegliwości? W kwietniu i maju mniszek lekarski rozkwita. Internauci prześcigają się wtedy w podawaniu przepisów na miód i syropy z mniszka. Sprawdźcie sami, jak zrobić miód i syrop z mniszka lekarskiego.
Mniszek lekarski jest zaliczany do ziół. Popularny mlecz powszechnie traktowany jest jako dosyć uciążliwy chwast, porastający trawniki i grządki w ogródkach. Ma jednak także swoje zalety - odtruwa, oczyszcza i odchudza organizm. Syrop z mniszka lekarskiego jest dobry na przeziębienie i pomaga przy uporczywym kaszlu. Kuracje z mniszka polecane są szczególnie osobom mającym problemy z funkcjonowaniem wątroby, woreczka żółciowego i nerek.
Z mniszka robi się m.in. miód i syrop.

Dla tych, którzy chcieliby w domu spróbować zrobić taki syrop z mniszka, podajemy przepis.

SYROP Z MNISZKA PRZEPIS
Składniki na syrop z mniszka:
- 400- 450 kwiatów mniszka lekarskiego (ładnych, rozwiniętych)
- 1-2 cytryny
- 1 litr wody
- 1 kilogram cukru

Jak przygotować syrop z mniszka:
Na syrop z mniszka lekarskiego potrzebujemy świeże kwiaty. 400-450 kwiatów mniszka zbieramy z łąki (dobrze, żeby była oddalona od drogi i by kwiaty były zbierane rano). Kwiaty mniszka kładziemy na kartkę, gazetę itp., by opuściły je wszystkie owady. Następnie wkładamy kwiaty pod bieżącą wodę i płuczemy. Do garnka wlewamy litr wody i wrzucamy do niej kwiaty. Od zagotowania wody zostawiamy kwiaty na ogniu jeszcze na 10-15 minut. Czekamy 24 godziny, następnie wywar przelewamy przez sitko i odciskamy wodę z kwiatów. Do wywaru z mniszka dodajemy wyciśnięty sok z cytryn oraz cukier i ponownie gotujemy (na niewielkim ogniu, około 2-3 godzin), aż wywar z mniszka zgęstnieje i będzie miał konsystencję syropu.

MIÓD Z KWIATÓW MNISZKA
(poprawia trawienie, wzmacnia organizm, znakomity do słodzenia herbaty przy przeziębieniach)
Składniki na miód z kwiatów mniszka lekarskiego:
- 30 dag płatków mniszka
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 1-2 goździki
- 1 kg cukru.

Jak przygotować miód z kwiatów mniszka lekarskiego:
Płatki mniszka ułożyć w słoju i zalać wrzątkiem (1 litr). Zostawić na 3 dni. Odcedzić. Pomarańczę i cytrynę obrać, pokroić, dodać cukier i goździki. Dodać odcedzony płyn z płatków. Gotować na niewielkim ogniu aż zgęstnieje. Rozlać do małych szklanych słoiczków. Szczelnie zamknąć.

Zobacz też: ZIELONA KAWA dobra na odchudzanie
Reklama
14

Komentarze

zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

Polecam

0 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Justyna (gość)  •

Pyszny miodek i do tego zdrowy, polecam ! http://treningowewyzwanie.blogspot.com/2014/05/miodek-z-mniszka-lekarskiego.html

odpowiedzi (0)

skomentuj

a ja płukałam jak pisało

0 / -4

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

justyna (gość)  •

gotowałam trzy godziny ale nie jest za gesty czy to przez te płukanie? a później w słoiczki i do lodówki bo nie pisze?dziekuje z góry za odpowiedzi

odpowiedzi (0)

skomentuj

Miód

+1 / -1

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Kasiam (gość)  •

Czy zamiast cukru, można dodać, do syropu z mniszka, miodu pszczelego, jeśli tak to w jakich proporcjach?

odpowiedzi (0)

skomentuj

Mniszek

0 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Poszła Andzia na mniszek (gość)  •

Cenzuro okrutna nie z tej epoki,gdzie mój komentarz!

odpowiedzi (0)

skomentuj

Mniszek lek.

+1 / -7

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Poszła Andzia na mniszek. (gość)  •

Tyle godzin gotowania kwiatu,cóż pozostanie z jego właściwości leczniczych - raczej niewiele!

skomentuj

JESTES ZIELONA JAK SZCZYPIOREK NA WIOSNĘ!!!

+5 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

peny (gość)  •

Mniszek jest cudownym lekiem! Zamiast wydawać takie bzdurne opinie trzeba było najpierw go przetestować!!! KASZEL "ZABIJA" W NIEWIARYGODNIE, KRÓTKIM CZASIE! Zresztą dla takich jak Ty szkoda klawiatury na więcej!

Pozdrawiam wszystkie rozsądne i mądre dziewczyny, które robią miodzik mniszkowy i wcale z nim nie jest dużo pracy!.. tylko .lenie nie lubią jakiejkolwiek pracy;-)

odpowiedzi (0)

skomentuj

mniszek

+24 / -28

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

martusia93 (gość)  •

mniszek ma wiele zastosowań, warto o nich poczytać na stronie http://mniszeklekarski.pl/

odpowiedzi (0)

skomentuj

mniszek lekrski

+11 / -13

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

parina (gość)  •

Mniszek ma także wiele właściwości leczniczych, o których można dowiedzieć się ze strony http://mniszeklekarski.pl/

odpowiedzi (0)

skomentuj

No proszę

+27 / -50

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

mniszek (gość)  •

No proszę a ja mój trawnik traktuje preparatem o nazwie "mniszek" w celu pozbycia się tego uciążliwego "chwastu"...

odpowiedzi (0)

skomentuj

NIE PŁUCZEMY KWIATÓW!!!!

+55 / -39

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

JA (gość)  •

Bzdurą jest płukanie kwiatów pod bieżącą wodą, wtedy spłukujemy cenny pyłek kwiatowy. Dlatego przeciez zbieramy kwiaty z dala od dróg, robaczki zaś i tak wyjdą z rozłożonych kwiatów, najlepiej rozłożyc je w słoneczny dzień na stole, robaczki wyjdą i skierują się ku oknu/światłu.

skomentuj

NIE PŁUCZEMY KWIATÓW

+8 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

MARZENA (gość)  •

ZGADZAM SIĘ , NIE PŁUCZEMY KWIATKÓW, TO SAMO DOTYCZY KWIATÓW BZU CZARNEGO Z KTÓREGO ROBI SIĘ DOSKONAŁY SYROP NA PRZEZIĘBIENIE:)

odpowiedzi (0)

skomentuj

a to co ? Niesiołowski pisze już do wrocławskiej ?

+37 / -44

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

kur (gość)  •

za tydzień przepis na zupę szczawiową ? ;-)

skomentuj

hahaha

+27 / -31

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

haiku (gość)  •

trzeba jakoś dotrwać do zbiorów mirabelek:)))

odpowiedzi (0)

skomentuj

przepis na zupę

+25 / -21

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

nie sioł (gość)  •

Składniki:

korpus z kurczaka albo kość schabowa albo trójkąt żeberek albo skrzydło indyka (wersja mięsna) albo łyżka masła (wersja bezmięsna)
łyżka masła
2 pęczki szczawiu
duża marchewka, mała pietruszka, kawałek pora
1kg ziemniaków
sól, pieprz
jaka ugotowane na twardo - opcjonalnie
śmietanka kremówka - opcjonalnie

Ugotować wywar mięsny lub bezmięsny.
Szczaw opłukać, odciąć ogonki, liście pokroić w poprzek w paski.
W rondelku rozgrzać łyżkę masła, wrzucić pokrojony szczaw, udusić.
Włoszczyznę obrać i zetrzeć lub pokroić, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Włoszczyznę i ziemniaki wrzucić do wywaru, posolić, gotować aż wszystko będzie miękkie.
Do zupy dodać uduszone liście szczawiu, popieprzyć, gotować kilka minut.
Zupę można zabielić śmietaną, można tez dodać pokrojone w ćwiartki, ósemki lub w kostkę jajka na twardo.

odpowiedzi (0)

skomentuj
Reklama
Reklama