18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wrocławskie eliminacje do programu MasterChef (DUŻO ZDJĘĆ)

Marcin Hołubowicz
W sklep Makro w Bielanach Wrocławskich trwają eliminacje do TVN-owskiego programu MasterChef. Fani gotowania prezentują swoje potrawy. Najlepsi, oraz najbardziej medialni, mają szanse trafić do programu.

Casting trwa od godz. 10:30. Kandydaci do programu przynieśli ze sobą potrawy, którymi chwalą się przed jurorami. - Chciałam zgłosić się do hiszpańskiej edycji, bo na co dzień mieszkam w Hiszpanii. Nie zdążyłam, więc przyjechałam tutaj razem z córka, która mieszka we Wrocławiu. Przygotowałam hiszpańską paelle z owocami morza, królikiem i szafranem, a do tego specjalny, ekologiczny ryż - mówi Gabriela Barczyk.

Wiele osób, które zgłosiły się na casting, chcą sprawdzić się przed wymagającym jury. - Pomyślałem, dlaczego by nie spróbować? Od zawsze lubiłem gotować dla znajomych i rodziny. To będzie taki test umiejętności, czy faktycznie to, co przyrządzam jest smaczne. Nie mam jakiejś wielkiej presji, jak się uda dostać do programu to fajnie. Przygotowałem kurczaka marynowanego w pieprzu i czosnku polanego sosem z owoców granatu i wina - mówi Maciej Cichos.

Tylko trzech uczestników naraz jest ocenianych przez kucharzy - Rafała Targosza, Grzegorza Labudę oraz Kamila Wierzbowskiego. Mają ok. 5 min. na przygotowanie, a w zasadzie na podgrzanie własnych potraw. Kucharze próbowali dań i zadawali wiele szczegółowych pytań.

Kucharze i jurorzy oceniali uczestników pod względem kulinarnym, szczególnie zwracając uwagę na to, czy przypadkiem nie mieli wcześniej do czynienia z kuchnią zawodowo. W programie mogą wziąć udział tylko te osoby, które nigdy wcześniej nie pracowały w gastronomii jako kucharz czy nawet pomoc kuchenna.

Jurorzy, do których uczestnicy podchodzili w drugim etapie eliminacji, nie tylko kosztowali potrawy, ale także oceniali, czy dana osoba jest medialna, czy nie stresuje się przede kamerą i czy nie będzie miała problemów z występami w telewizji.

Z panią Gabrielą Barczyk rozmawialiśmy przed rozpoczęciem eliminacji. Zapytaliśmy ją o wrażenia tuż po: - Jestem z siebie trochę niezadowolona. Jednak zdenerwowanie robi swoje i trochę mi się mieszały słowa polskie i hiszpańskie. Pytania ze strony kucharzy były bardzo szczegółowe np. o skład ziół prowansalskich, o smaki kuchni francuskiej czy bliskowschodniej, a także o to jakie polskie potrawy poleciłabym Hiszpanom.

Piotr Bigus przygotował polędwicę wieprzową z salsą ananasową i czarnymi ziemniakami. Zaskoczyła go prośba o wymienienie pięciu ryb śródziemnomorskich. Miał też mały problem z kuchnią indukcyjną, na której uczestnicy muszą przygotować potrawy, ponieważ nie jest do niej przyzwyczajony.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wrocławskie eliminacje do programu MasterChef (DUŻO ZDJĘĆ) - Gazeta Wrocławska

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska