W Bielanach Wrocławskich działa oryginalny hotel i restauracja o nazwie Orient Palace. To nowe miejsce na gastronomicznej mapie Dolnego Śląska, mieszczące się w klasycystycznym budynku dworskim z XVIII wieku działające od wakacji. Oficjalne otwarcie odbędzie się 24 września.
Jego nazwa, wystrój i kuchnia mają być wyrazem fascynacji jego właścicieli subkontynentem indyjskim– jego kulturą, rzemiosłem i jedzeniem. Poza daniami charakterystycznymi dla tego regionu zjemy tutaj także przysmaki kuchni kontynentalnej.
Indie w zasięgu ręki
Współistnienie dwóch rodzajów sztuki kulinarnej jest możliwa dzięki pracy dwóch kucharzy. Robert Echaust, zdobywca Kulinarnego Pucharu Polski w 2011 roku odpowiedzialny jest za przyrządzanie potraw europejskich. Natomiast dania indyjskie
są przygotowywane przez Lilamaniego, hiduskiego szefa kuchni, który pracuje w Orient Palace od początku września.
Istotą tutejszej oferty gastronomicznej jest jej sezonowość.
Menu zgodne z porą roku
Jesienią restauracja oferuje m.in. na przystawkę – pikantny krem z dyni lub wędzone półgęski z coulis (rodzaj sosu) wiśniowym, burger z polskiego antrykotu z sosem alioli (tzw. masło Prowansji, zbliżone smakiem do majonezu). Do wyboru
są polędwica z dorsza z duszonym koprem włoskim oraz papardelle z borowikami i jarmużem.
Na deser crumble jabłkowo-śliwkowe z lodami z białej czekolady lub tort Sachera z konfiturą morelową.
Wkrótce w ofercie znajdą się tradycyjne indyjskie dania z butter chicken, indyjskimi samosami (pierożkami) i aromatycznymi daniami wegetariańskimi. Będą one stanowić znakomitą propozycję dla wielbicieli kulinarnych eksperymentów.
Obiad dla rodziny
Warto skorzystać z promocyjnej oferty tej restauracji, którą przygotowano specjalnie z myślą o rodzinach. Pełen niedzielny
obiad dla dwójki dorosłych i dwojga dzieci składający się z zupy, pieczonego mięsa w ramach drugiego dania, deserów i napoi kosztuje 130 złotych. W planach Orient Palace ma tzw. dzień indyjski czyli jedna sobota w miesiącu z bufetem, oferującym dania tego rejonu i hinduskimi występami artystycznymi. Wkrótce będzie tu można także posłuchać muzyki na żywo, dyskusji na temat whisky oraz uczestniczyć w zabawie andrzejkowej i sylwestrowej.
Restauracja czynna jest codzienne od godz. 12 do 22.
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?