Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2013: Jak udekorować świąteczny stół?

RED
Święta to okres spędzany z najbliższymi. Staramy się wtedy nadrobić czas wspólnie rozmawiając, bawiąc się, ale przede wszystkim spożywając wykwintne dania. Panie domu wkładają sporo energii, by potrawy były smaczne i dobrze wyglądały na stole. To od nich w dużej mierze zależy jak będziemy wspominać tegoroczną Wielkanoc.

Podstawą dobrze nakrytego stołu na Wielkanoc jest obrus, który dopasowuje się do zastawy. Zawsze dobrze i elegancko będzie wyglądał biały i gładki. Jednak przy białej ceramice możemy pokusić się o obrus w paski, kratę, motywy świąteczne czy modne skandynawskie wzory czerpane z natury. Święta Wielkanocne kojarzą się z wiosną, kolorem żółtym zielonym i pomarańczowym. Można do tego dołożyć trochę czerni.

- Często ludzie boją się eksperymentować z zastawą stołową. Łącząc kilka kolorów, motywów, wielkości talerzy na stole uzyskamy ciekawą kompozycję, której nie powstydzi się żadna pani domu.

- Nawet tradycyjny babciny serwis w kwiatuszki będzie wyglądał efektownie i nowocześnie, jeśli tylko umiejętnie połączymy go z eleganckimi i stonowanymi dodatkami. Łączenie wzorów pozwala uzyskać ciekawe kompilacje, inspirujący misz-masz - mówi Aleksandra Ciurkot, specjalistka z IKEI. - Jednak, żeby osiągnąć taki efekt trzeba mieć wyczucie stylu, bowiem łatwo tu o przesadę. Jeśli przykładowo talerze dominują na stole, to reszta powinna być spokojna, w jaśniejszym tonie.

Na Wielkanoc najprościej i najtaniej świąteczną atmosferę w domu i na stole stworzymy wykorzystując kompozycje roślinne. Na stole oprócz rzeżuchy w ciekawym kształtem szklanym naczyniu mogą pojawić się również kwiaty w doniczkach. Już teraz można kupić świeże krokusy czy żonkile. Do wiosenno-świątecznej zastawy idealnie będzie pasował wazon z ciętymi czy sztucznymi margaretkami i tulipanami. Dodatkowo wzmocnić efekty możemy kolorowymi serwetkami z motywem jajka, zajączka wielkanocnego, bądź wiosennych kwiatów. Jednak zdaniem ekspertów od aranżacji wnętrz z przyozdabianiem też trzeba uważać. Na każdym stole oprócz tradycyjnej wielkanocnej baby czy mazurka pojawiają się także inne barwne potrawy.

- Aranżując stół często zapominamy, że potrawy które na nim się znajdą też mają swój kolor. W takich sytuacjach łatwo uzyskać efekt odwrotny od zamierzonego i ciekawy misz-masz zamienić w nieestetyczny chaos - ostrzega Aleksandra Ciurkot, dekoratorka IKEA Katowice.

Aranżując świąteczne dekoracje na Wielkanoc nie zapominajmy o umiarze! Przy jego braku szybko zepsujemy najładniejsze i najstaranniejsze nakrycia.

Kwiaty i świeczniki na stole nie mogą przysłaniać twarzy biesiadników. Święta to okazja do spotkań z bliskimi, a stół jest po to, żeby przy nim zjeść i spędzić świąteczny czas.

Pamiętajmy o serwetkach dla gości. To nie tylko dekoracja, ale kwestia higieny. Chusteczki kładziemy po lewej stronie talerza obok sztućców, a nie pod nimi. Mogą też znaleźć się na talerzu.

Produkty sklepowe zawsze podawajmy w naczyniach bez etykiet. Alkohole i napoje elegancko będą wyglądały w karafkach i dzbankach, chrzan w salaterce, a sos w sosjerce.

Koszyczek lub metalowy pojemnik na pieczywo zawsze wyłóżmy serwetką i nakryjmy, by nie tylko ładnie wyglądało, ale też nie obsychało.

Do picia można przygotować uniwersalne kieliszki (do czerwonego wina używamy większe i pękate, do białego w formie tulipana, a pośredni to uniwersalny). Świetnie sprawdzą się wówczas jako szklanki do wody czy soków.

Ważny jest też układ sztućców. Odpowiednie to: nad talerzem kładziemy łyżeczkę i widelczyk (rękojeść łyżeczki kierujemy w prawą stronę, widelczyka w lewą), po prawej stronie talerza kładziemy noże (ostrzem w lewo) oraz łyżki, zaś po lewej stronie widelce.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska