Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Po mięso ze Świebodzkiego klienci stoją w kolejce od czwartej rano (FOTO)

WSK
Jarosław Jakubczak
Wiesława Bukowska stała dziś na targowisku przy Świebodzkim pod budką z mięsem i wędlinami z Jedliny od piątej rano. Niektórzy ustawiają się tu przed czwartą nad ranem (sic.), a kolejka liczy kilkadziesiąt osób. To jedyne tak oblegane stoisko na placu o tej porze w niedzielę. Mięso i wędliny pochodzą z zakładów mięsnych Boroń.

Troje sprzedawców uwija się za ladą od bladego świtu, bo już wtedy mają pierwszych klientów. Przez kilka godzin nie mają chwili odpoczynku. Sławomir Wojciechowski przyszedł dziś po rolowany boczek, który bardzo mu zasmakował. Marzł w kolejce już o szóstej, a przed nim zdążyło się ustawić kilkadziesiąt osób.

- To mięso rzeczywiście smakuje lepiej, ale swoje robi też psychologia tłumu. Jak pierwszy raz zobaczyłem tu kolejkę, to zainteresowałem się za czym stoi. Spróbowałem wiejskiej kiełbasy i innej od tej pory nie jem. Ale ceny nie są konkurencyjne, w marketach często można kupić mięso i wędliny taniej - mówi Sławomir Wojciechowski.

Za mięsem z Jedliny - wsi w woj. śląskim, w powiecie bieruńsko-lędzińskim - przemawia głównie świeżość. A ceny? Przykładowo za 1 kg kiełbasy białej parzonej, parówki śląskiej, czy pasztetowej wiejskiej zapłacimy 12 zł. Kiełbasę śląską i salceson wiejski znajdziemy tu za 16 zł, a boczek rolowany i baleron za 21 zł. Za polędwicę sopocką zapłacimy 25 zł/kg, a za różne szynki od 23 do 35 zł. Polędwiczki wieprzowe kosztują 23 zł/kg, cielęcina bez kości 19 zł/kg, a schab z kością 15 zł.

- Kupiłam tu w zeszłe święta kiełbasę. Mówili, że była robiona poprzedniego dnia. Rzeczywiście smakowała pysznie - mówi Wiesława Bukowska. - Mam kota, który nawet łapą nie trąca mięs z innych sklepów, je tylko to stąd - mówi kobieta.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Po mięso ze Świebodzkiego klienci stoją w kolejce od czwartej rano (FOTO) - Gazeta Wrocławska

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska