Menu Region

Mój reporter: Co mam zrobić z olejem po smażeniu frytek?

Mój reporter: Co mam zrobić z olejem po smażeniu frytek?

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Gazeta Wrocławska

Sylwia Foremna

33Komentarze Prześlij Drukuj
Mój reporter: Co mam zrobić z olejem po smażeniu frytek? Mój reporter: Co mam zrobić z olejem po smażeniu frytek?

(© fot. Marzena Bugala/Polskapresse)

- Co mam zrobić z olejem po smażeniu frytek. Wiem, że jest to paskudny odpad. Zużyty olej samochodowy odbierają specjalne firmy. Gastronomia ma również swoich odbiorców oleju. A co ja mam zrobić, gdy miesięcznie "produkuję" z litr przepalonego oleju, podczas smażenia frytek, czy faworków? Myślę, że wszystkie gospodarstwa domowe mają ten sam problem, dlatego szukam rozwiązania najlepszego dla środowiska - pisze Czytelnik Mirosław Grochowski. Odpowiedzi szukała reporterka Sylwia Foremna.
Teoretycznie każdy z nas olej po smażeniu frytek w warunkach domowych może wylać do kanalizacji. Inaczej w restauracjach i zakładach przemysłowych, gdzie tłuszcze używane w dużych ilościach powinny być utylizowane przez specjalne jednostki.

Oczywiście, nie ma przeszkód, by i osoby prywatne - chcąc dbać o środowisko - oddały olej do utylizacji. W internecie jest sporo ofert firm zajmujących się taką działalnością (wystarczy wpisać w Google "zużyty olej spożywczy" czy "utylizacja oleju spożywczego"). Na przykład firma Utylinia z ul. Krakowskiej przyjmie taki olej już za 10 złotych (pod warunkiem, że sami go przywieziemy).
Można też podpisać umowę na stały odbiór. Gdy zapłacimy 75 zł miesięcznie, firma sama przyjedzie do nas dwa razy w miesiącu i zabierze zużyty olej.

- Każdy olej po smażeniu frytek lub innych potraw np. kotletów schabowych powinien być dokładnie usuwany z patelni lub innego naczynia i następnie to naczynie musi być dokładnie umyte - podkreśla też profesor Jadwiga Biernat, kierownik Katedry Żywienia Człowieka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. - Skład kwasów tłuszczowych w oleju podgrzewanym do temperatury 180 stopni Celsjusza i wyższej ulega istotnym zmianom polegającym na izomeryzacji tych kwasów i następnie ich polimeryzacji. Powstające z nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w olejach izomery trans są szkodliwe dla zdrowia. Przede wszystkim podwyższają stężenie cholesterolu - tłumaczy prof. Biernat. - Powstające w wysokich temperaturach i po wielokrotnym ogrzewaniu polimery nienasyconych kwasów tłuszczowych mają działanie rakotwórcze - dodaje.

Mój Reporter

Zadaj pytanie swojemu reporterowi!

Chcesz wiedzieć co wydarzyło się przed chwilą na Twojej ulicy?
Zastanawiasz się gdzie zjesz we Wrocławiu najsmaczniejsze lody?
Szukasz miejsc parkingowych w pobliżu katedry?
Chcesz wiedzieć ile zarabia prezydent?
A może masz inne pytanie związane z Wrocławiem?
Zadaj je, a nasz reporter poszuka odpowiedzi!

Dane kontaktowe

Dziękujemy za przesłanie pytania, prosimy o cierpliwość. Opublikujemy je na stronie Mojego Reportera kiedy redakcja rozpocznie prace nad odpowiedzią.

Oświadczenia:

Użytkownik, który podał w powyższym formularzu dane osobowe klikając przycisk "WYŚLIJ" potwierdza, że: (czytaj dalej)
  • został poinformowany, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednak konieczne do publikacji przekazanych materiałów
  • został poinformowany, że jego dane osobowe będą przetwarzane przez Polskapresse Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Domaniewskiej 45, dla celów korzystania i publikacji przekazanych materiałów w internecie i prasie drukowanej, oznaczenia ich imieniem i nazwiskiem / nazwą autora oraz kontaktu z Użytkownikiem i korzystania przez Operatora z udzielonej mu na podstawie Regulaminu przez Użytkownika licencji
  • został poinformowany, że Polskapresse Sp. z o.o. jest administratorem danych osobowych. Właściciel danych ma prawo wglądu do swoich danych oraz ich poprawiania siedzibie spółki. Nadto ma prawo w każdym czasie wyrazić sprzeciw oraz cofnąć zgodę na przetwarzanie przez Spółkę danych w zakresie przewidzianym przez przepisy. Oświadczenia woli o w/w treści powinny by ze względów bezpieczeństwa wyrażone na piśmie.
Reklama
33

Komentarze

zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

za mało info

0 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

blondboard (gość)  •

Nie znam ludzi którzy zapłacą 10zł i jeszcze zawiozą olej do jakiejś firmy, jak tego jest ze 200-500ml.
Oleju i żadnych tłuszczy nie można wylewać gdy ma się przydomową ekologiczną oczyszczalnię ścieków, zapcha pory w glebie, albo filtr, wylanie do pieca to najlepszy sposób i wcale nie taki szkodliwy, a jak ktoś mieszka w bloku? przelać ostudzony w butelkę i do śmieci niestety, ludzie chwytają się najtańszych sposobów.

odpowiedzi (0)

skomentuj

olej

+5 / -4

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

racjemam (gość)  •

najbezpieczniejszą formą pobycia się oleju jadalnego,zużytego jest jego wylanie np. na trawnik, ale broń boże do kanalizy, gdyż zmieszany z wodą tworzy emulsję która osadza się na rurach kanalizacyjnych.
wylany zaś na np,trawnik ulega w stosunkowo krótkim czasie biodegradacji.
Ja swój olej zużywam w centralnym jako katalizatora przy spalaniu np.trocin lub mokrego drzewa.

odpowiedzi (0)

skomentuj

Mój reporter: Co mam zrobic z kupą po sr­aniu?

+17 / -13

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

bojtek (gość)  •

Czy to już poziom gazety "Fuckt"? Tak! Brawo Wrocławska!

odpowiedzi (0)

skomentuj

och ale problem

+12 / -10

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

adam (gość)  •

A jak napisałem do gazetki dlaczego we Wrocławiu nie ma biletów czasowych na 10, 15 minut to nie dostałem odpowiedzi! Zlali to z góry na dół. Sensowne, ale niewygodne pytanie. Lepiej pisac o oleju po frytkach. Ponawiam prośbę- proszę napisać dlaczego we Wrocławiu sa bilety czasowe na 30 minut a nie ma na krótsze dystanse- wielu ludzi chce podjechać przystanek, dwa- ze względu na brzydka pogodę czy ciężkie zakupy. Dlaczego wtedy ma płacić aż 3 złote za przejazd? Któryś radny postulował utworzenie biletów 15 minutowych- zakneblowano go chyba. Cisza głucha...Takie bilety to korzyść dla MPK i pasażera

skomentuj

Może dlatego...

+10 / -9

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Alimak (gość)  •

... że ten temat już był poruszany??

odpowiedzi (0)

skomentuj

durne pytanie

+10 / -13

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

alfa (gość)  •

poczekać az stężeje , zebrac papierem i do kubła.
pytanie z cyklu : mamusiu, własnie udało mi się zapalić gaz, teraz powiedz mi co mam robić dalej.

odpowiedzi (0)

skomentuj

Kupię zużyty olej w każdej ilości

+16 / -10

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

k3rnell (gość)  •

k3rnell@o2.pl - kupię zużyty olej w każdej ilości!

skomentuj

Pyt

0 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Guggon (gość)  •

Kąpiesz sie w nim? ;p

odpowiedzi (0)

skomentuj

nie

0 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Tomek (gość)  •

spalam ::D

odpowiedzi (0)

skomentuj

a gdzie odpowiedź na pytanie?

+42 / -36

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

a (gość)  •

Chcę być ekologiczny ale nie ponośić bzdurnych kosztów. Mam wylać do kanalizacji, czy może mam spalić olej w piecu?

odpowiedzi (0)

skomentuj

Odfiltrować i spożytkować jako paliwo

+43 / -7

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Driver (gość)  •

Dobrze przepalony olej posmażalniczy jest dobrej jakości paliwem do silnika diesla (ale nie CR). Należy tylko przefiltrować aby nie było w nim cząstek smażonych potraw. Francuski McDonald kiedyś eksperymentował i służbowe diesle swoim przepalańcem tankował

odpowiedzi (0)

skomentuj

Olej? Olej

+39 / -7

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Kulfon (gość)  •

Ja tam olewam taki olej.

odpowiedzi (0)

skomentuj

Mam odbiorców taksówkarzy

+43 / -40

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Kulon (gość)  •

Olej po frytkach nadaje sie do starszych modeli disla.Mam odbiorców po 3zł/l u kilku panów taksowkarzy.

skomentuj

nadaje się do wszystkich dislów

+56 / -16

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

merc (gość)  •

Warunkiem jest pożądany filtr mechaniczny. A poprzefiltrowaniu do auta. Jeżdżę tylko na takim oleju od 3lat. (ja odbieram olej za darmo)

odpowiedzi (0)

skomentuj
1 3 »
Reklama
Reklama