Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jamie Olivier w kulinarnej podróży

Marta Wróbel
Recenzja najnowszej książki brytyjskiego gwiazdora kuchni.

Kiedy nie robi rewolucji w brytyjskich i amerykańskich szkolnych stołówkach, dzięki którym uczniowie podstawówek zamiast frytek i gazowanych napojów jedzą brokuły i świeże soki, prowadzi programy kulinarne i pisze książki. Najnowsze dzieło Jamiego Oliviera to przepisy na bardzo zdrowe i bardzo szybkie, bo, sporządzone w 15 minut, obiady. Ta pozycja, jak i każda inna autorstwa młodego, kulinarnego brytyjskiego boga, jest teraz bestsellerem w Wielkiej Brytanii. A do polskich księgarń trafiła właśnie inna propozycja kucharza i restauratora - "Kulinarne wyprawy Jamiego". Ilustrowana fantastycznymi zdjęciami Davida Foftusa książka zawiera ponad sto przepisów z sześciu krajów: Włoch, Hiszpanii, Maroka, Szwecji, Grecji i Francji. Z książki dowiemy się, jak przygotować włoskie risotto, marokański tadżin czy hiszpańską paellę tak jak robią to nie kucharze z restauracji z czterema gwiazdkami Michelina, a gospodarze z małych miejscowości, którzy uczą się tradycyjnych przepisów z dziada pradziada. To nie tylko kopalnia przepisów, ale też wielka zachęta do podróży. Napisana lekkim językiem i z dużym poczuciem humoru.
Jamie Olivier, "Kulinarne wyprawy Jamiego" , Wydawnictwo Insignis, cena: 69,99 zł

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska