Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Keselica, juha czy war ze zlepieńcami - skosztuj smaków regionu

SZKU
War ze zlepieńcami, befsztyki baranie, zupa rybna, a może gulasz z jelenia? Która z tych potraw zostanie uznana za najlepszą potrawę regionalną Dolnego Śląska okaże się już niedługo, podczas konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".

To już XII edycja regionalnego konkursu organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego we współpracy z Dolnośląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu.

Od godz. 11 do 16.30 w Pasażu Grunwaldzkim odbędzie trwała prezentacja tradycyjnych wyrobów i potraw, podczas której będzie można poznać i skosztować wiele, często nieznanych, dolnośląskich specjałów.

Wśród nich będą m.in. keselica - tradycyjny żur łemkowskiego oraz juha - kompot z suszonych jabłek, gruszek i śliwek. Obie potrawy zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Do konkursu zgłoszonych zostało aż 50 produktów w czterech kategoriach oraz 6 potraw dwudaniowych. Wśród produktów znalazło się kilka o tajemniczych nazwach, jak na przykład czarne perły z Prusic, czyli Klejnoty Czarownic, ciasteczka kocie oczka, ale i te mówiące wiele o wieloletniej tradycji produktu, jak karp niedźwiedzki i po waliszowsku, sery kozie twarogowe lub wędzone, miody, a wśród nich lipowy, konfitury, marmolady, piernik Hrabstwa Kłodzkiego, a na zaspokojenie pragnienia piwo augustiańskie, sok jabłkowy z selerem lub gruszczecznik.

Dodatkową atrakcją spotkania będzie występ zespołu folklorystycznego Niezapominajki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska