Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

TWÓJ BURGER W DOBRYCH RĘKACH

Katarzyna Gęsiarz
SOCZEWKA KUCHNIA + BAR to lokal znajdujący się na południowej pierzei wrocławskiego Rynku, który powstał w miejscu byłego salonu optycznego(Rynek 20/21). Jego prosty, oszczędny w formie, a jednocześnie nowatorski wystrój nawiązuje do zabytkowej architektury.

SOCZEWKA KUCHNIA + BAR to lokal znajdujący się na południowej pierzei wrocławskiego Rynku, który powstał w miejscu byłego salonu optycznego(Rynek 20/21). Jego prosty, oszczędny w formie, a jednocześnie nowatorski wystrój nawiązuje do zabytkowej architektury.

Lokal serwuje przede wszystkim burgery. Można je tu zamówić w wielu odsłonach , a przyjazna obsługa pomoże każdemu wybrać coś dla siebie. W Soczewce burgery nie są traktowane w kategorii fast foodu, tylko pomysłu na niebanalny i zdrowy obiad. Lokal daje możliwość wyboru stopnia wysmażenia wołowiny oraz rodzaju bułki: pszennej z sezamem lub sepią ( barwnik
kałamarnicy) grahamki lub tymiankowo - cytrynowej.

Przebite nożem burgery podawane są zawsze z frytkami, krążkami cebulowymi oraz domowym sosem pomidorowym.

Kucharze sami opracowują receptury na dania, mielą mięso tuż przed przyrządzeniem burgera oraz przygotowują sosy. Ich tajemnica tkwi w skrupulatnym doborze każdego składnika i kreowaniu zaskakujących kombinacji smakowych. Na przykład sos barbecue, który jest na bazie suszonych śliwek, ma specyficzny, lekko słodkawy smak, dzięki czemu doskonale komponuje się z wysokojakościową, polską wołowiną.

Soczewka Burger, to sztandarowa pozycja w menu lokalu. Za 29 złotych, otrzymamy burgera ze stuprocentowego mięsa wołowego z dodatkiem sera cheddar, sosu barbecue, krążków cebulowych i colesława. Często wybieraną pozycją z karty jest także zupa burgerowa z dodatkiem sera cheddar w cenie 12 zł.

Osoby z alergiami pokarmowymi, także znajdą w Soczewce coś dla siebie. Burger nie zawierający glutenu składa się z buraka, sosu czosnkowego, pieczarek, pomidora i sałaty. Z kolei Tofu Burger to kompozycja: tofu, sosu tandoori, kurek, cukinii i suszonych pomidorów. W wersji bezglutenowej są także burgery, gdzie bułkę zastępują kapelusze pieczarek.

W menu znajdziemy także burgera z grillowanym filetem z kurczaka, filetem z gęsi, wędzonym łososiem czy mięsem jagnięcym. W lokalu zjemy także wysokogatunkowe steki z dojrzewającej wołowiny oraz pyszne sałatki z grillowanym filetem z kurczaka, z carpaccio wołowym lub z tofu. Dla najmłodszych gości także czeka coś smacznego, puszyste pankejki z syropem
klonowym lub owocami albo frytki i burger z filetem z kurczaka.

Odwiedzając Soczewkę warto skusić się również na lemoniadę. Do wyboru są o smaku cytrynowym, ogórkowym, melonowym, jabłkowym lub tropikalnym (mieszkanka m.in. kiwi i melona, syropu z marakui na bazie napoju 7up). Za większość jej rodzajów zapłacimy od 12 do 19 zł za 1- litrowy dzbanek.

W karcie znajdziemy także ofertę śniadaniową. Codziennie od godziny 11 do 12 możemy zjeść pankejki, jajka z sosem beszamelowym i łososiem lub jajecznicę na bajglu.

Każdego dnia można skorzystamy również z oferty lunchowej, za zestaw z zupą i drugim daniem zapłacimy 29 złotych. Opcja dostępna jest od godziny 12 do 17.

W piątki i soboty od godziny 19 w lokalu obecny jest DJ, który gra klimatyczną muzykę.

W Soczewce codziennie burger odkrywany jest na nowo, a smak, oryginalność, jakość i świeżość produktów jest dla kucharzy najważniejsza. W Soczewce jesteś bliżej prawdziwej kuchni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska