Jedzenie tradycyjne pod ochroną

    Jedzenie tradycyjne pod ochroną

    Maciej Czujko

    Gazeta Wrocławska

    Aktualizacja:

    Gazeta Wrocławska

    Najlepszy lokalny i tradycyjny produkt żywnościowy.
    A także najlepsza regionalna i tradycyjną potrawa kuchni dolnośląskiej - w takich dwóch kategoriach startowali uczestnicy sobotniego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo.
    W Muzeum Etnograficznym nie tylko wybierano najsmaczniejsze jedzenie województwa, można też je było degustować. Podniebienia gości rozpieszczały więc produkty z ryby, drób, wędliny, mleko i sery. Te smakołyki można też było popijać zarówno napojami bezalkoholowymi, jak i tymi z procentami. Inicjatorem i organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
    Na konkursie pojawili się producenci, którzy zgłosili swoje wyroby na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez ministerstwo rolnictwa. Kilkanaście z nich zostało zgłoszonych do objęcia ochroną w Unii Europejskiej. Wszystko po to, by odnaleźć wśród wielu niezdrowych i sztucznych produktów te wytwarzane metodami tradycyjnymi i zachowujące taki właśnie smak.

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama