Menu Region

Drożdże - cenne źródło witamin

Drożdże - cenne źródło witamin

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Małgorzata Wójcik

18Komentarzy Prześlij Drukuj
Drożdże - cenne źródło witamin Drożdże - cenne źródło witamin

Najpopularniejszym gatunkiem drożdży są drożdże piekarskie. (© shutterstock)

Drożdże to żywe grzyby jednokomórkowe wpływające na fermentację cukru. Są stałym składnikiem wina i piwa, a także pieczywa i wyrobów cukierniczych. Ponadto stanowią cenne źródło witamin, zwłaszcza z grupy B.

Wizytówka



Najpopularniejszym gatunkiem drożdży są piekarskie, powodujące, że bułki "rosną" i są pulchne (dziurki w cieście to pęcherzyki dwutlenku węgla wyprodukowane przez drożdże podczas fermentacji cukru). Innym produktem tego procesu jest alkohol, co z kolei wykorzystywane jest w produkcji wina i piwa.
Najcenniejsze dla zdrowia są drożdże piwne i winne. Zawierają wiele składników mineralnych (chrom, selen) i pierwiastki śladowe w łatwych do przyswojenia formach. Są także źródłem witamin z grupy B, witaminy H, kwasu pantotenowego i foliowego. Świeże drożdże dostarczają też organizmowi białka.

Stosowanie



Ze względu na bogactwo witamin i minerałów, drożdże są stosowane przez osoby ze słabą odpornością (zawarta w nich witamina B2 pomaga w tworzeniu przeciwciał) oraz chorujące na anemię (witamina B12 ułatwia przyswajanie żelaza).
Wzmacniają organizm i regenerują siły, dlatego polecane są osobom starszym oraz młodzieży uczącej się.
Zawierają chrom, który zmniejsza apetyt na słodycze oraz wpływa na pracę trzustki (produkującej insulinę), dlatego powinni je spożywać cukrzycy. Ponadto uzupełnianie braków chromu podnosi poziom cukru we krwi, co jest ważne w przypadku osób cierpiących na hipoglikemię.

Witaminy znajdujące się w drożdżach (B2, B12, H) pobudzają proces przemiany materii i likwidują zaparcia. Biotyna wspomaga produkcję ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Z uwagi na duże ilości selenu drożdże są stosowane jako środek zapobiegający nowotworom, zaś z powodu obecności cynku -w leczeniu prostaty.
Witaminy z grupy B wzmacniają system nerwowy i są często podawane osobom cierpiącym na różnego rodzaju zaburzenia psychiczne, np. depresję. Drożdże wykorzystywane są w dermatologii i kosmetyce: pomagają w leczeniu trądziku i łojotoku, a także hamują nadmierne wypadanie włosów, ponieważ wpływają na funkcjonowanie hormonów. Naturalne drożdże zawierają bezcenne dla cery składniki, takie jak aminokwasy, substancje mineralne i witaminy, które nie tylko odżywiają skórę, ale i poprawiają krążenie, przez co jest ona lepiej dotleniona i oczyszczona z toksyn.

Dawkowanie



Drożdże można jeść w produktach spożywczych lub napojach (np. piwie), można też przyjmować preparaty drożdżowe (pastylki). Profilaktycznie łyka się je trzy razy dziennie. Przygotowując napój drożdżowy, należy zalać drożdże wrzątkiem lub gorącym mlekiem, gdyż wówczas nie będą zagrożeniem dla naturalnej flory przewodu pokarmowego.
Napój drożdżowy poprawiający odporność i kondycję skóry: łyżkę drożdży rozpuścić w zimnej wodzie
i posłodzić, a następnie odstawić na noc. Pić trzy razy dziennie po jednej szklance. Jeśli chcemy wykorzystać drożdże zewnętrznie, czyli na skórę (maseczki i okłady), nie musimy ich parzyć. Aby poprawić stan przetłuszczonej skóry, wystarczy rozpuścić je w niewielkiej ilości mleka, dodać nieco oliwy z oliwek i rozrobić na papkę. Po 10 minutach należy zmyć maseczkę przegotowaną wodą.

CZYTAJ TEŻ:

Zanim zaczniesz odchudzanie...
Błonnik ułatwia trawienie
Dermatologia: skóra i włosy
Reklama
18

Komentarze

zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

???

+2 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

gina (gość)  •

To wrzątkiem , czy zimną wodą zalać

odpowiedzi (0)

skomentuj

....

0 / -1

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

ada (gość)  •

też to zauważyłam

odpowiedzi (0)

skomentuj

max tem

+1 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

j (gość)  •

Jaka jest temperatura maxymalna przezycia drozdrzy czy ktos wie????

odpowiedzi (0)

skomentuj

Drożdże są świetne na wszystko :)

+2 / -3

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Dominik (gość)  •

Pije drożdże od miesiąca i widzę poprawę w stanie skóry (nie jest taka napięta jak wcześniej), włosy są zdrowsze i szybciej rosną i w dodatku nie mam już anemii :) Tylko pić, chociaż są niedobre w smaku.
@Magda
Surowe drożdże są szkodliwe, ponieważ grzyby (czyli drożdże właśnie) mogą się łączyć z cukrem, który jest zawarty w płynach ustrojowych człowieka i nie tylko. Chodzi o to, że drożdże mogą fermentować w żołądku ( wytworzy sie dwutlenek węgla i alkohol), a co za tym idzie, skończy sie to rozregulowaniem układu trawiennego i przykrymi konsekwencjami (torsje etc.).

odpowiedzi (0)

skomentuj

pytanie

+4 / -2

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Magda (gość)  •

Dlaczego surowe drożdże są szkodliwe- czyżby kwas solny w żołądku ich nie uśmiercał? I czy wrzątek nie wypłukuje rozpuszczalnych w wodzie witamin B?

odpowiedzi (0)

skomentuj

drożdże " napój bogów"

+6 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Iwona (gość)  •

To co piszą o drożdżach to prawda. Piję jr od dwóch miesięcy i widzę efekty. Dobre efekty. Dlatego polecam.

odpowiedzi (0)

skomentuj

Cz spożywanie co dienne po10 deka drożdzy jest szkodliwe

+2 / -2

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

olek M (gość)  •

A jeśli tak jest szkodliwe to ile drożdzy można spożyc diennie dla zdrowia

odpowiedzi (0)

skomentuj

Pytanie do receptury Napoju drożdżowego

+18 / -1

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Basia (gość)  •

Błąd czy niedopatrzenie ? Przygotowując napój drożdżowy, należy zalać drożdże wrzątkiem lub gorącym mlekiem, gdyż wówczas nie będą zagrożeniem dla naturalnej flory przewodu pokarmowego.
Napój drożdżowy poprawiający odporność i kondycję skóry: łyżkę drożdży rozpuścić w zimnej wodzie
i posłodzić, a następnie odstawić na noc.
To jak przygowować napój drożdżowy, zawsze mówiło się że zalewać gorącym płynem, bo surowe drożdże nam szkodzą, a tu wystarczy zalać zimą wodą, odstawić na noc i już?

skomentuj

sprawdzony przepis na drożdże

0 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Gina (gość)  •

Od dawna piję drożdże i zauważyłam, że nie sparzone mają najlepsze działanie. Z początku zagotowywałam, bo wierzyłam książkom, ale przekonałam się, że zagotowane mają marne działanie i musiałam ich zażywać duże ilości. Teraz do szklanki letniej wody daję łyżeczkę miodu, łyżkę domowego dżemu i ok.3 g drożdży. Działa super przy opryszczce, przeziębieniu, bólu stawów. A jakie pyszne, jak trochę zacznie fermentować.

odpowiedzi (0)

skomentuj

popieram

0 / -1

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

ada (gość)  •

Też to zauważyłam

odpowiedzi (0)

skomentuj

www . 1720 . pl

+62 / -201

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

www . 1720 . pl (gość)  •

www . 1720 . pl www . 1720 . pl www . 1720 . pl www . 1720 . pl www . 1720 . pl www . 1720 . pl www . 1720 . pl

odpowiedzi (0)

skomentuj

www . 1720 . pl

+138 / -188

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

www . 1720 . pl ____ (gość)  •

www . 1720 . pl www . 1720 . pl www . 1720 . pl www . 1720 . pl www . 1720 . pl www . 1720 . pl www . 1720 . pl www . 1720 . pl www . 1720 . pl www . 1720 . pl www . 1720 . pl

odpowiedzi (0)

skomentuj
1 »
Reklama
Reklama