Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szykuje się kulinarna uczta na Rynku

Jerzy Wójcik
Mikołaj Nowacki
Już po raz trzeci na wrocławskim Rynku zorganizowana będzie wielka biesiada, na której będzie można skosztować kulinarnych specjałów z różnych krajów Europy. Impreza odbywa się pod merytoryczną opieką gwiazd kuchni i ekspertów - Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta.

To dzięki ich wiedzy i doświadczeniu na 4 czerwca wrocławscy młodzi kucharze przygotują kilkadziesiąt potraw pochodzących z 30 europejskich krajów, które później będziemy mogli skosztować na Rynku. Jedna porcja będzie kosztowała 5 zł, ale - jak tłumaczą organizatorzy - pieniądze pójdą na szczytny cel, czyli na fundusz stypendialny dla najbardziej uzdolnionych uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.

Czego będziemy mogli skosztować w tym roku? M.in. Spanakopity, czyli pochodzącego z Cypru ciasta nadziewanego serem i szpinakiem, Kihiline peedi-juustusalat, czyli 7-warstwowej sałatki z buraczków i śledzi z Estonii oraz Silakkalaatikko, czyli zapiekanki z duszonych ryb morskich i grzybów pod płaszczem ziemniaczanego puree i ementalera.

To tylko część bardzo bogatego menu. Poza jadłem, będą na nas czekać także napoje... a dokładnie dwie aleje: winiarzy i piwna. Pojawią się one na Rynku już wcześniej, bo 30 mają i będzie można w nich degustować mocniejsze trunki do 5 czerwca. A sama biesiada rozpocznie się w Rynku w sobotę, 4 czerwca o godzinie 13. Pierwszy punkt to parada kucharzy, degustację potraw zaplanowano od godz. 13.30.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Szykuje się kulinarna uczta na Rynku - Gazeta Wrocławska

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska