Wino domowe - jak zrobić domowe wino (PRZEPISY NA DOMOWE...

    Wino domowe - jak zrobić domowe wino (PRZEPISY NA DOMOWE WINO)

    WSK

    Gazeta Wrocławska

    Gazeta Wrocławska

    Zdjęcie ilustracyjne

    Zdjęcie ilustracyjne ©Krzysztof Kapica

    Sezon owocowy trwa, więc jest to idealny czas do produkcji domowego wina. Jak zrobić domowe wino? Ci, którzy je robią twierdzą, że to nic trudnego. Zobacz przepisy na domowe wino.
    Zdjęcie ilustracyjne

    Zdjęcie ilustracyjne ©Krzysztof Kapica

    WINO DOMOWE - niezbędny sprzęt
    Do wytwarzania domowego wina potrzebujemy odpowiednich naczyń i akcesoriów. Niezbędne są: gąsior, rurka fermentacyjna, którą odprowadza się gazy, korek do butli, wężyk do zlewania wina oraz butelki do przechowywania trunku. Potrzebne są też specjalne drożdże do produkcji wina.

    Domowe wino - jakie owoce wybrać
    Owoce na wino muszą być zdrowe i dorodne.
    Gdy sfermentujemy zgniłe jabłka czy gruszki, powstanie nam ocet. Najpopularniejsze do produkcji domowego wina są winogrona, wiśnie, porzeczki, borówki, czarny bez, agrest, jabłka, gruszki, truskawki, maliny, czy czereśnie. Wino można również zrobić z pomidorów lub rabarbaru.

    JAK PRZYGOTOWAĆ WINO DOMOWE
    Najpierw trzeba przygotować moszcz. Każdy przepis precyzuje, czy przed przyrządzeniem trzeba owoce umyć czy nie.

    Moszcz jest podstawą wina. By go przygotować zgniatamy w tym celu owoce, np. maszynką do mięsa z odpowiednim wkładem albo sokowirówką. Moszcz na domowe wino przekładamy do gąsiora. Natsępnie szykujemy syrop z wody i cukru - najczęściej w proporcji litr cukru na litr wody. Taką mieszankę należy gotować zbierając z wierzchu pianę. Na litr moszczu przypada zazwyczaj nie więcej niż dwa litry cukru, ale określa to każdy z przepisów.

    Do moszczu można dodać też kwasku, który zakwasi owoce (jeśli są zbyt słodkie) i pożywki dla drożdży (dostępna w sklepach). Drożdże przed dodaniem do moszczu trzeba rozmnożyć, najlepiej przez gotowanie w szklance soku z owoców na wino z dodatkiem łyżki cukru - do tego wsypujemy opakowanie drożdży i odstawiamy na około 4 dni. Taka ilość drożdży starczy na ok. 20 litrów nastawu.

    Drożdże dolewamy do gąsiora, by połączyły się z moszczem i cukrem. Butlę napełnioną mniej więcej do 2/3 wysokości zatykamy korkiem, w którym umieszczamy rurkę fermentacyjną. Balon na domowe wino umieszczamy w ciepłym miejscu, gdzie temperatura utrzymuje się w okolicach 20 stopni Celsjusza.

    Po jakim czasie wino będzie gotowe? Będziemy wiedzieć, że domowe wino jest gotowe do zlania, jeśli zauważymy, że dwutlenek węgla, który wydziela się w butli, wypycha wodę z rurki. Następnie zlewamy wino do butelek (z ciemnego szkła), korkujemy je i przechowujemy np. w piwnicy szyjką lekko w dół - by korek był mokry i rozszerzał się, a butelka była szczelna.

    WINO DOMOWE - PRZEPISY

    Domowe wino z winogron - przepis

    To bardzo proste do przyrządzenia wino. Jeśli nie umyjemy owoców, nie musimy nawet dodawać drożdży. Możemy też zrezygnować z cukru i wody, jeśli nie potrzebujemy wina mocniejszego niż 10-procentowe. Mocniejsze wino domowe z winogron także da się łatwo przyrządzić.

    Na 10 litrów moszczu z winogron dodajmy pół kilograma cukru, by otrzymać wino 12-procentowe. Jeśli chcemy przyrządzić wino domowe mające około 15 procent, dodajmy 900 g cukru rozrobionego w wodzie. Zamiast cukru możemy też dodać dwa razy więcej rodzynek, czyli odpowiednio kilogram na wino 12 proc. i 1800 g na wino 15 proc.

    Po ściągnięciu wina z gąsiora dodajmy kolejną porcję cukru - około 20-20 g na litr, by otrzymać trunek półwytrawny, około 30-60 g/litr na domowe wino półsłodkie.

    Wino domowe z jagód i wiśni

    Przepis na wino 15-procentowe
    drożdże i pożywka
    5 l moszczu z jagód
    5 l moszczu z wiśni - 5,0 l
    dwie łyżki kwasu cytrynowego
    3 kg cukru
    3 l wody

    Wino domowe z malin

    drożdże, pożywka
    3 l moszczu
    2 litry wody
    2 kg cukru - 1 litr cukru na 1 litr wody od razu, a druga połowa w drugim, trzecim tygodniu

    Mocne domowe wino agrestowe

    drożdże (opakowanie na 20 l), pożywka
    10 l moszczu z agrestu
    5 litrów wody
    4 kg cukru - około 3 kg od razu, 1 kg po tygodniu

    można też zrobić wino agrestowe z dodatkiem miodu i rodzynek
    7,5 l moszczu z agrestu
    1,5 l moszczu z białych porzeczek
    1 l moszczu z jabłek
    250 g rodzynek
    600 g miodu
    4 kg cukru
    9.5 l wody

    Słabe wino domowe z czerwonych porzeczek

    drożdże, pożywka
    10 l moszczu porzeczkowego
    4,5 kg cukru
    17 l wody

    Wino domowe z jabłek

    3 kg jabłek
    1 kg cukru
    2 litry wody
    drożdże, pożywka
    5 dag rodzynków

    inny przepis - ze słodkich jabłek
    6,5 kg jabłek
    1,6 kg cukru
    drożdże, pożywka
    woda (pół szklanki na litr moszczu)
    5 g kwasu cytrynowego

    Wino domowe z gruszek

    10 l moszczu z gruszek
    300 g cukru
    drożdże
    40 g kwasku cytrynowego

    Wino domowe ze śliwek

    10 l moszczu ze śliwek
    4 kg cukru
    3 l wody
    drożdże, pożywka

    Wino domowe z pomidorów

    7 kg pomidorw
    1,5 g pożywki
    2 kg cukru
    drożdże
    Pierwsze wino ściągamy po około miesiącu

    WINO DOMOWE - CZY TO LEGALNE?

    Uspokajamy. Jeśli produkujemy wino domowe na własny użytek, nie łamiemy prawa. Jedynym ograniczeniem jest to, że wino domowe nie może być wprowadzone do obrotu handlowego. Jeśli chcemy założyć winnicę - musimy mieć wpis do rejestru przedsiębiorstw, który prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Póki co nielegalne jest w Polsce pędzenie bimbru, a i to może się niedługo zmienić.

    Masz inny przepis na wino domowe? Podziel się nim na naszym forum!

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama