Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wino domowe - jak zrobić domowe wino (PRZEPISY NA DOMOWE WINO)

WSK
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Krzysztof Kapica
Sezon owocowy trwa, więc jest to idealny czas do produkcji domowego wina. Jak zrobić domowe wino? Ci, którzy je robią twierdzą, że to nic trudnego. Zobacz przepisy na domowe wino.

WINO DOMOWE - niezbędny sprzęt
Do wytwarzania domowego wina potrzebujemy odpowiednich naczyń i akcesoriów. Niezbędne są: gąsior, rurka fermentacyjna, którą odprowadza się gazy, korek do butli, wężyk do zlewania wina oraz butelki do przechowywania trunku. Potrzebne są też specjalne drożdże do produkcji wina.

Domowe wino - jakie owoce wybrać
Owoce na wino muszą być zdrowe i dorodne. Gdy sfermentujemy zgniłe jabłka czy gruszki, powstanie nam ocet. Najpopularniejsze do produkcji domowego wina są winogrona, wiśnie, porzeczki, borówki, czarny bez, agrest, jabłka, gruszki, truskawki, maliny, czy czereśnie. Wino można również zrobić z pomidorów lub rabarbaru.

JAK PRZYGOTOWAĆ WINO DOMOWE
Najpierw trzeba przygotować moszcz. Każdy przepis precyzuje, czy przed przyrządzeniem trzeba owoce umyć czy nie.

Moszcz jest podstawą wina. By go przygotować zgniatamy w tym celu owoce, np. maszynką do mięsa z odpowiednim wkładem albo sokowirówką. Moszcz na domowe wino przekładamy do gąsiora. Natsępnie szykujemy syrop z wody i cukru - najczęściej w proporcji litr cukru na litr wody. Taką mieszankę należy gotować zbierając z wierzchu pianę. Na litr moszczu przypada zazwyczaj nie więcej niż dwa litry cukru, ale określa to każdy z przepisów.

Do moszczu można dodać też kwasku, który zakwasi owoce (jeśli są zbyt słodkie) i pożywki dla drożdży (dostępna w sklepach). Drożdże przed dodaniem do moszczu trzeba rozmnożyć, najlepiej przez gotowanie w szklance soku z owoców na wino z dodatkiem łyżki cukru - do tego wsypujemy opakowanie drożdży i odstawiamy na około 4 dni. Taka ilość drożdży starczy na ok. 20 litrów nastawu.

Drożdże dolewamy do gąsiora, by połączyły się z moszczem i cukrem. Butlę napełnioną mniej więcej do 2/3 wysokości zatykamy korkiem, w którym umieszczamy rurkę fermentacyjną. Balon na domowe wino umieszczamy w ciepłym miejscu, gdzie temperatura utrzymuje się w okolicach 20 stopni Celsjusza.

Po jakim czasie wino będzie gotowe? Będziemy wiedzieć, że domowe wino jest gotowe do zlania, jeśli zauważymy, że dwutlenek węgla, który wydziela się w butli, wypycha wodę z rurki. Następnie zlewamy wino do butelek (z ciemnego szkła), korkujemy je i przechowujemy np. w piwnicy szyjką lekko w dół - by korek był mokry i rozszerzał się, a butelka była szczelna.

WINO DOMOWE - PRZEPISY

Domowe wino z winogron - przepis

To bardzo proste do przyrządzenia wino. Jeśli nie umyjemy owoców, nie musimy nawet dodawać drożdży. Możemy też zrezygnować z cukru i wody, jeśli nie potrzebujemy wina mocniejszego niż 10-procentowe. Mocniejsze wino domowe z winogron także da się łatwo przyrządzić.

Na 10 litrów moszczu z winogron dodajmy pół kilograma cukru, by otrzymać wino 12-procentowe. Jeśli chcemy przyrządzić wino domowe mające około 15 procent, dodajmy 900 g cukru rozrobionego w wodzie. Zamiast cukru możemy też dodać dwa razy więcej rodzynek, czyli odpowiednio kilogram na wino 12 proc. i 1800 g na wino 15 proc.

Po ściągnięciu wina z gąsiora dodajmy kolejną porcję cukru - około 20-20 g na litr, by otrzymać trunek półwytrawny, około 30-60 g/litr na domowe wino półsłodkie.

Wino domowe z jagód i wiśni

Przepis na wino 15-procentowe
drożdże i pożywka
5 l moszczu z jagód
5 l moszczu z wiśni - 5,0 l
dwie łyżki kwasu cytrynowego
3 kg cukru
3 l wody

Wino domowe z malin

drożdże, pożywka
3 l moszczu
2 litry wody
2 kg cukru - 1 litr cukru na 1 litr wody od razu, a druga połowa w drugim, trzecim tygodniu

Mocne domowe wino agrestowe

drożdże (opakowanie na 20 l), pożywka
10 l moszczu z agrestu
5 litrów wody
4 kg cukru - około 3 kg od razu, 1 kg po tygodniu

można też zrobić wino agrestowe z dodatkiem miodu i rodzynek
7,5 l moszczu z agrestu
1,5 l moszczu z białych porzeczek
1 l moszczu z jabłek
250 g rodzynek
600 g miodu
4 kg cukru
9.5 l wody

Słabe wino domowe z czerwonych porzeczek

drożdże, pożywka
10 l moszczu porzeczkowego
4,5 kg cukru
17 l wody

Wino domowe z jabłek

3 kg jabłek
1 kg cukru
2 litry wody
drożdże, pożywka
5 dag rodzynków

inny przepis - ze słodkich jabłek
6,5 kg jabłek
1,6 kg cukru
drożdże, pożywka
woda (pół szklanki na litr moszczu)
5 g kwasu cytrynowego

Wino domowe z gruszek

10 l moszczu z gruszek
300 g cukru
drożdże
40 g kwasku cytrynowego

Wino domowe ze śliwek

10 l moszczu ze śliwek
4 kg cukru
3 l wody
drożdże, pożywka

Wino domowe z pomidorów

7 kg pomidorw
1,5 g pożywki
2 kg cukru
drożdże
Pierwsze wino ściągamy po około miesiącu

WINO DOMOWE - CZY TO LEGALNE?

Uspokajamy. Jeśli produkujemy wino domowe na własny użytek, nie łamiemy prawa. Jedynym ograniczeniem jest to, że wino domowe nie może być wprowadzone do obrotu handlowego. Jeśli chcemy założyć winnicę - musimy mieć wpis do rejestru przedsiębiorstw, który prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Póki co nielegalne jest w Polsce pędzenie bimbru, a i to może się niedługo zmienić.

Masz inny przepis na wino domowe? Podziel się nim na naszym forum!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska