Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Leczo - świetny przepis na leczo. Przepisy na leczo z cukinią i bez (JAK ZROBIĆ LECZO)

AS
19.02.2011 legnica taca deska ilustracja kielbasa papryka cebula kuchnia potrawa gazeta wroclawska piotr krzyzanowski/polskapresse
19.02.2011 legnica taca deska ilustracja kielbasa papryka cebula kuchnia potrawa gazeta wroclawska piotr krzyzanowski/polskapresse Fot. Piotr Krzyzanowski/Polskapresse
Leczo - danie proste i smaczne. Zobacz, jak zrobić leczo. Przepisy na leczo są różne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza np. cukinię. Sprawdź przepis na leczo.

Leczo to potrawa węgierska. Na Węgrzech leczo najczęściej podawane jest jako dodatek do potraw mięsnych. W Polsce bezmięsne leczo może być zaproponowane podobnie - z mięsem i np. ziemniakami. Jako osobne danie obiadowe bądź na kolację warto przygotować leczo z mięsem.

Przepis na leczo bez cukinii, z boczkiem i kiełbasą:
Składniki: 3 papryki - po jednej zielonej, czerwonej i żółtej, 5 do 7 pomidorów (trzeba przetestować - kwestia smaku), dwie duże cebule, 100 gram boczku wędzonego, smalec (2 duże łyżki), pół kilo suchej kiełbasy, łyżeczka papryki w proszku, sól i pieprz do smaku.

Paprykę pokroić w drobną kostkę, pomidory sparzyć, tak by łatwo odeszła od nich skórka. Boczek wędzony pokroić w wąskie paski. Następnie smalec rozpuścić w garnku i kolejno dodać do niego boczek oraz cebulkę. Podsmażanie trwa kilkanaście minut - następnie dodajemy wszystkie warzywne składniki. Na pięć minut przed końcem dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Jeżeli leczo wyjdzie dla nas za gęste można dodać bulion.

Przepis na leczo z cukinią:
Składniki: 2 średnie cukinie, 5 papryk (najlepiej różne kolory, z przewagą czerwonych), dwa pętka kiełbasy swojskiej/wiejskiej (ważne, żeby była delikatnie pikantna), 1 puszka pomidorów krojonych, 0,5 kg pieczarek, 3 duże cebule, jeden ząbek czosnku

Paprykę kroimy w pasy i każdy pas na dwa lub trzy (w zależności od wielkości), cebulę cieniutko, kiełbasę i cukinię w kostkę, pieczarki w ćwiartki, ząbek czosnku rozgniatamy. Podsmażamy cebulkę i kiełbasę aż do zarumienienia (najzdrowiej na oliwie z oliwek), po czym dorzucamy paprykę, pieczarki oraz cukinię. Gotujemy to pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Równocześnie przelewamy pomidory razem z sokiem do innego naczynia, gdzie doprawiamy ten sok (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oregano, majeranek, zioła prowansalskie). Możemy od razu dorzucić także rozgnieciony czosnek. Po 10 minutach, dolewamy sok razem z pomidorami, po czym mieszamy całość, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 50 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli konsystencja leczo wydaje nam się zbyt gęsta, możemy dolać trochę wody. Ważne, żeby używać dużego garnka, co ułatwia mieszanie potrawy.

Przepis na leczo z cukinią - przepis wideo


Przepis na leczo z kiełbasą i bez cukinii

Przepis na leczo bez mięsa i cukinii - przepis Roberta Makłowicza - wideo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska