We Wrocławiu kwitnie moda na lody rzemieślnicze. Zobacz,...

    We Wrocławiu kwitnie moda na lody rzemieślnicze. Zobacz, gdzie ostatnio powstały nowe lodziarnie!

    Adam Kuźniarski

    Gazeta Wrocławska

    Aktualizacja:

    Gazeta Wrocławska

    We Wrocławiu cały czas powstają nowe lodziarnie
    1/2
    przejdź do galerii

    We Wrocławiu cały czas powstają nowe lodziarnie ©Polska Press

    We Wrocławiu zapanowała nowa moda, która ogarnia centrum miasta - jak grzyby po deszczu wyrastają lodziarnie. Prawdziwy boom na lody rozpoczął się lekko ponad rok temu. Zapoczątkowały go Polish Lody - lodziarnia, która wyrosła przy pl. Bema, niedaleko kultowej piekarni. W krótkim czasie kolejki klientów zaczęły sięgać za mosty Młyńskie, żeby w rekordowych momentach sięgnąć nawet do kościoła Najświętszej Marii Panny na Piasku.
    W tego lata w centrum Wrocławia pojawiły się nowe lodziarnie oferujące nam lody rzemieślnicze, czyli takie, które robione są bez dodatków chemii czy sztucznych barwników. Jedną z pierwszych lodziarni powstałych tego lata była Fabryka Lodów Naturalnych przy ul. Rybackiej niedaleko pl. Solidarności, oprócz klasycznych jak truskawkowe czy śmietankowe są tu także bardziej wyszukane smaki jak mascarpone z czekoladą. Drugi punkt tej samej firmy znajduje się na ul. Benedykta Polaka.

    Czytaj też: Polish Lody - lodziarnia na Bema bije rekordy popularności (ZDJĘCIA, CENY)


    Kolejną z rzemieślniczych lodziarni jest Lizing przy Świdnickiej. - Cieszę się, że lody rzemieślnicze są nareszcie we Wrocławiu, dzięki modzie mamy spory wybór i nie musimy jeść tego, co uważają za lody duże koncerny - mówi Ewa Kantor, studentka historii sztuki z Wrocławia.

    Na fali nowych lodziarni pojawiła się również Baroli przy ul. Szewskiej. Wielu koneserów lodowych deserów mówi wprost - rzemieślnicze lody nie są tanie ale są warte swojej ceny, ponieważ zawsze robione są z najlepszych składników. Mała porcja takich lodów kosztuje zwykle około 4 zł, średnia 8 zł, a duża 11 zł.

    W mieście mamy lodziarnie działające od końca wojny jak Roma, która mimo upływu lat nie narzeka na brak klientów. Znajdziemy ją przy ul. Ludwika Rydygiera.

    Drugim klasycznym miejscem gdzie wrocławianie tłumnie chodzą na lody jest Lodziarnia Barton. Możemy ją odwiedzić przy ul. Kasprowicza i na rynku obok baru Vega.

    - Od zawsze chodzę tam na lody, to ponad 50 lat! Uwielbiałam też lody u Spychały, na które chodziłam jeszcze z moją mamą do pierwszej lodziarni przy Pereca - wspomina nad wafelkiem z lodami truskawkowymi pani Halina Radek.

    Ostatnią z tych najmłodszych lodziarni, bo ma zaledwie dwa tygodnie, jest Kulka przy św. Antoniego.



    Czytaj też: Wrocław: Lody naturalne na św. Antoniego. Kulka oficjalnie otwarta (ZDJĘCIA, FILM)

    Czytaj także

      Komentarze (82)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      mniam mniam

      mniam mniam (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      Lody "figa z makiem" tylko w Cukierni Roma fenomen smakowy, a czarny sezam to porostu odlot.


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Roma

      a co (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      W Romie przy Rydygiera po lodach "Czarny Sezam" porostu odlot-już tam lete ; )

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Lody Balduno

      Aga (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1

      Naturalne lody jak dla mnie najlepsze są w Balduno - dawne Baldino, ale zmiana nazwy nie wpłynęła na jakość lodów- tak samo smaczne, ciekawe w smakach i różnorodne no i pyszne. Także naturalne i...rozwiń całość

      Naturalne lody jak dla mnie najlepsze są w Balduno - dawne Baldino, ale zmiana nazwy nie wpłynęła na jakość lodów- tak samo smaczne, ciekawe w smakach i różnorodne no i pyszne. Także naturalne i świeże składniki - ja bywam u nich na sorbetach - jestem veganką ale moje dzieci i mąż lodami się zachwycają a ja po sprawdzeniu składu wiem że mogę im na nie pozwolić- obniżona zawartość cukrów i tłuszczu, witaminy, inulina jako prebiotic , składem mogą sie pochwalić. Ważne, że nie mam tu żadnych sztucznych "wspomagaczy" smaku czy koloru jak ja to nazywam, a więc wszystko zdrowe i nadające się do zjedzenia no i skład nie jest żadną tajemnicą - wiem co jem, a dla mnie to ważne. zwiń


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      baldumo super

      migotka (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1

      zgadzam sie z Agą - to jedne z najlepszych lodów w miescie, ja najczęściej bywam w balduno na Hubskiej - moja ulubiona lodziarnia choc na Ołtaszyńską do tej ich nowej mam bliżej i tez coraz...rozwiń całość

      zgadzam sie z Agą - to jedne z najlepszych lodów w miescie, ja najczęściej bywam w balduno na Hubskiej - moja ulubiona lodziarnia choc na Ołtaszyńską do tej ich nowej mam bliżej i tez coraz częściej wpadam
      Oni nawet mają lody z 0% zawartością cukru - pod kątem cukrzyków czy osób na diecie !zwiń


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Roma

      a co (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1 / 1

      Lody z lodziarni na Hubskiej nie podeszły mi, na języku poczułem jakiś konserwant.
      "JEDNAK ROMA" : )


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Balduno

      atopiczka (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1

      Lody z Hubskiej nie mają konserwantów - poczytaj troche http://www.balduno.pl
      ja na to zwracam uwage bo jestem atopikiem i mam często wysyp uczulenia po wielu konserwantach, oni robią z samych...rozwiń całość

      Lody z Hubskiej nie mają konserwantów - poczytaj troche http://www.balduno.pl
      ja na to zwracam uwage bo jestem atopikiem i mam często wysyp uczulenia po wielu konserwantach, oni robią z samych naturalnych składnikówzwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Lody na Partyzantów

      Znawca (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 3 / 2

      Wydaje mi się, że najlepsze naturalne lody włoskie można dostać u Włocha na ul.Partyzantów na Sępolnie


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      nie reklamuj

      Sępolno (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 4 / 4

      nie jesteś żadnym znawcą, tylko naganiaczem, bo te lody w nowej lodziarni na końcu Partyzantów są zupełnie przeciętne. Absolutnie nie ma się czym zachwycać


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Lody Sępolno u Włocha

      Brutus (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      Żeby być sprawiedliwym - mniej więcej przez pierwszy miesiąc od otwarcia lody były naprawdę dobre i dawali duże porcje. Później jednak do głosu doszła bylejakość i niestety lody straciły i na...rozwiń całość

      Żeby być sprawiedliwym - mniej więcej przez pierwszy miesiąc od otwarcia lody były naprawdę dobre i dawali duże porcje. Później jednak do głosu doszła bylejakość i niestety lody straciły i na jakości, i na wielkościzwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Durnych klientów można oszukiwać na kilka sposobów

      cena w górę (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 3

      a łyżki do porcjowania lodów w dół. Dlaczego takie łyżki do porcjowania gałek z urządzeniem wyrzucającym są mniejsze niż rok temu ?

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      dobrze zrobiony lód?

      koneser (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 3 / 2

      Dobrze zrobić loda to nie prosta sprawa. Rzemieślniczki wprawne w fachu są zawsze potrzebne ale żeby zachwycić klienta potrzeba kogoś więcej - artystki!

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      PO zna się nakręceniu lodów

      asa (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 9 / 4

      Kręcenie lodów? Najlepiej zna się na tym posłanka Sawicka z PO.


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      a SKOKi ?

      ? (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 5 / 3

      za to ci od SKOKów znają się na "kręceniu lodów" na wielką skalę

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Polisz Lody - już nie

      mosiek (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 10 / 2

      W zeszłym roku lody z Bema były rewelacyjne - oprócz doskonałego smaku mieli pomysł na markę i wizerunek - Brawo! Niestety, dzisiaj kolejek prawie nie ma i wcale się nie dziwię. Obecnie lody są...rozwiń całość

      W zeszłym roku lody z Bema były rewelacyjne - oprócz doskonałego smaku mieli pomysł na markę i wizerunek - Brawo! Niestety, dzisiaj kolejek prawie nie ma i wcale się nie dziwię. Obecnie lody są tylko tłuste i zimne, a skoro nie widać różnicy... Porcje dużo mniejsze niż rok temu - Młodzi Panowie przekombinowali w oszczędnościach. Cóż teraz takie same mogę kupić w spożywczym za połowę ceny i bez kolejki. Taki sam tłuszcz palmowy i aromat, nie ma po co stać.
      Za to pozostałe lodziarnie chętnie odwiedzę w poszukiwaniu zeszłorocznego smaku lodów z Bema.
      Pozdrzwiń


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Polish lody slabizna

      Mika (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 2 / 1

      W zeszłym roku tez były słabe, w porównaniu z roma na rydygiera


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Roma -"webeściak"

      a co (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 4 / 1

      Potwierdzam,te "lody naturalne " to przekręt,jest w nich sam lód (czyli zmrożona woda, aromat i konserwanty.Tylko "ROMA" prawdziwe ,tradycyje lody, .

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      bola dosse

      Wrocławianka (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1 / 1

      A mi najbardziej smakują w bola dosse na świdnickiej

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      ?

      1212 (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 7 / 2

      Najlepsze lody kręcą w Ratuszu...

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Na Stysia

      Młody (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1 / 1

      Polecam lody na W.Stysia . Naturalnie i pysznie . A poza tym można jeszcze dobrze zjeść :)


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Balduno

      ryksza (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1

      Mnie najbardziej smakują te naturalne na Hubskiej z Balduno

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama