CIASTO Z TRUSKAWKAMI - PRZEPIS NA PYSZNY PLACEK Z TRUSKAWKAMI:
CIASTO Z TRUSKAWKAMI - sezon na truskawki coraz bliżej. Już teraz w sklepach kupimy świeże truskawki. Ich ceny może nie są najniższe, ale już niedługo półki w polskich marketach i na targowiskach będą uginać się od ciężaru pysznych i słodkich truskawek. Pomysłów na to, jak wykorzystać te owoce jest wiele. Poniżej znajdziecie proste przepisy na pyszne ciasto z truskawek.
Jak przechowywać i myć truskawki? (FILM):
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ- PRZEPIS NA PYSZNY PLACEK Z TRUSKAWKAMI:
Składniki potrzebne na ciasto z truskawkami:
- 1 masło
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 400 g mąki
- proszek do pieczenia
- 0,5 kg truskawek
Ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Następnie powoli mieszając dodajemy mąke (połączoną z proszkiem do pieczenia). Wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki. Myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na pół truskawki. Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Kładziemy ciasto, a na nie truskawki.
Jak zrobić kruszonkę? Składniki:
- 185 g mąki
- 100 g zwykłego cukru
- 100 g masła
- 1 cukier waniliowy (16 g)
Jak to zrobić?
Roztapiamy masło w garnku. Mieszamy wszystkie składniki i zalewamy gorącym masłem. Ciasto w blaszcze posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 40 minut, aż ciasto z truskawkami będzie gotowe.
CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ - PRZEPIS (FILM):
VIDEO https://www.youtube.com/embed/EjTQa0fDYNk
CZYTAJ TEŻ: CIASTO Z TRUSKAWKAMI. JAK SZYBKO ZROBIĆ PYSZNY PLACEK? PROSTY PRZEPIS (SKŁADNIK, PRZYGOTOWANIE)
CIASTO Z TRUSKAWKAMI - PRZEPIS NA PLACEK Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- mąka pszenna (4 łyżki)
- mąka ziemniaczana (3 łyżki)
- 4 jajka
- truskawki
- bita śmietana
- galaretka truskawkowa
- cukier
- woda
- dżem brzoskwiniowy, morelowy lub śliwkowy
Same białka z jajek ubijamy z trzema łyżkami cukry. Oddzielone żółtka ucieramy z dwiema łyżkami wody i łyżeczką cukru. Następnie łączymy obie masy w jedną. Powstałe w ten sposób ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Następnie pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut. Gdy ciasto już ostygnie, smarujemy je dżemem. Układamy truskawki (umyte i przekrojone na pół), a potem zalewamy galaretką. Na koniec, gdy galaretka zastygnie, możemy ją polać bitą śmietaną. Ciasto z truskawkami gotowe.
Jak odróżnić truskawki polskie od tych sprowadzanych z zagranicy? (FILM)
ZOBACZ TEŻ: CIASTO Z TRUSKAWKAMI - PRZEPISY. ZOBACZ, JAK UPIEC NAJLEPSZE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?