Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Europa na widelcu 2015. Poznaliśmy program (SPRAWDŹ)

Damian Filipowski
Tłumy podczas festiwalu kulinarnego Europa na widelcu we Wrocławiu
Tłumy podczas festiwalu kulinarnego Europa na widelcu we Wrocławiu Pawel Relikowski / Polskapresse
Karp z Milicza, jesiotr, szczupak czy sandacz - to właśnie słodkowodne ryby z Dolnego Śląska będą jedną z głównych atrakcji VII edycji festiwalu kulinarnego Europa na widelcu, który w dniach 3-7 czerwca odbędzie się na wrocławskim Rynku. Już w przyszłym tygodniu - 3 czerwca otwarty zostanie jarmark produktów i potraw europejskich oraz targi książki kulinarnej "Książka na widelcu". Kulminacyjny moment i możliwość skosztowania potraw z 16 krajów i regionów Europy wypadnie w sobotę.

Piątek - 5 czerwca będzie dniem dolnośląskim, podczas którego królować będzie karp milicki oraz szparagi i rzodkiew z naszego regionu. Dzień poźniej, w sobotę, w ramach europejskiej biesiady będzie można skosztować ponad 40 potraw z 16 regionów Europy.

Cały festiwal zwieńczą występy m.in. Krystyny Prońko oraz Tomislava Golubana - specjalnego gościa z Chorwacji, która jest tegorocznym krajem przewodnim.

EUROPA NA WIDELCU 2015 - DZIEŃ PO DNIU

3-7 czerwca

  • Jarmark produktów i potraw europejskich
  • Targi ksiązki kulinarnej "Ksiązka na widelcu"


piątek, 5 czerwca - Dzień dolnośląski

  • Baseny z rybami ze stawów milickich. Każdy z gości oprócz spróbowania różnych potraw rybnych, w tym tegoroczny specjał pierogi z karpiem, będzie mógł dowiedzieć się wielu informacji na ich temat. W dolnośląskich wodach pływa nie tylko karp, ale również wiele innych ryb takich jak jesiotr, amur, karaś, leszcz, okoń, lin, węgorz i pstrąg. Te wszystkie ryby będzie można zobaczyć właśnie na wrocławskim rynku oraz dowiedzieć się wielu ciekawych informacji na temat ich hodowli. Oprócz ryb znajdziemy również wiele warzyw, w tym rodzkiew i szparagi, z produkcji których nasz region słynie.
  • Warsztaty z robienia nalewek prowadzone przez poprzednich laureatów "Turnieju nalewek", który również odbędzie się w tym roku.
  • Konferencja naukowa "Czy dieta cud czyni cuda?" godz. 13-16 w Sali sesyjnej rady Miejskiej Wrocławia. Wykłady poprowadzą pracownicy Katedry Żywienia Człowieka Wydziału Nauk o żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
  • Początek Festiwalu Piwa, który równolegle odbywać się będzie w Browarze Mieszczańskim

sobota, 6 czerwca - Europejska biesiada

  • Od godziny 12 na wrocławskim Rynku ropocznie się europejska biesiada, w ramach której będzie można skosztować ponad 40 potraw z 16 regionów Europy, a wśród nich włoska Sardynia, cypryjska Nikozja, Walia, Walonia, Westfala, Galicja czy przedstawiciele tegorocznego kraju przewodniego czyli Chorwacji - Zagorie oraz Kvarner.
  • Liczne koncerty w tym występy głównych gwiazd wieczoru Tomislava Golubana z Chorwacji oraz Krystyny Prońko
  • Konkurs na najlepszy produkt regionalny oraz turniej lokalnych nalewek
  • Drugi dzień Festiwalu Piwa w Browarze Mieszczańskim

W dniach 5, 6, 7 czerwca na placu Solnym stanie specjalna restauracja znajdująca się 37 metrów nad ziemią "Dinner in the Sky"

Oprócz głownych wydarzeń, na gości będzie czekała masa różnych rozrywek takich jak "Wyznawacz" przygotowany przez Season Magazine, w którym każdy będzie mógł wyznać swoje grzechy kulinarne oraz wróżenie z kotła.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska