18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W deszczu, ale z pełnym brzuchem

GOS
Wrocławskie Święto Mąki w Ogrodzie Botanicznym
Wrocławskie Święto Mąki w Ogrodzie Botanicznym Mikołaj Nowacki
W Ogrodzie Botanicznym w niedzielę odbyło się Wrocławskie Święto Mąki.

Chlebem zajadamy się już od 11 tysięcy lat. Kiedyś wypiekano cienkie placki w popiele, dziś najprostszy przepis na bochen chleba to mąka, woda, zakwas i sól. Ale do wypieku można dodać też sezam, pestki dyni czy słonecznika albo suszone owoce. Dzięki temu możemy w piekarni wybierać słodkie bułeczki, chrupiące bochny albo kwaśny razowiec.

Jakie są różnice w przygotowaniu pieczywa? Tego dowiedzieli się w niedzielę uczestnicy Wrocławskiego Święta Mąki w Ogrodzie Botanicznym. Deszcz lał jak z cebra, ale miłośników pieczywa nie zabrakło. Nic dziwnego - oprócz wiedzy teoretycznej czekała ich też degustacja najróżniejszych wypieków: bagietek, rogali, mlecznych bułeczek, chleba kaszubskiego czy kołaczy. I choć główny cel święta to podkreślenie szacunku dla chleba, uczestnicy przyznają, że doznania kulinarne były dla nich równie ważne.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska