W deszczu, ale z pełnym brzuchem

    W deszczu, ale z pełnym brzuchem

    GOS

    Gazeta Wrocławska

    Aktualizacja:

    Gazeta Wrocławska

    W Ogrodzie Botanicznym w niedzielę odbyło się Wrocławskie Święto Mąki.
    Chlebem zajadamy się już od 11 tysięcy lat. Kiedyś wypiekano cienkie placki w popiele, dziś najprostszy przepis na bochen chleba to mąka, woda, zakwas i sól. Ale do wypieku można dodać też sezam, pestki dyni czy słonecznika albo suszone owoce. Dzięki temu możemy w piekarni wybierać słodkie bułeczki, chrupiące bochny albo kwaśny razowiec.

    Jakie są różnice w przygotowaniu pieczywa? Tego dowiedzieli się w niedzielę uczestnicy Wrocławskiego Święta Mąki w Ogrodzie Botanicznym. Deszcz lał jak z cebra, ale miłośników pieczywa nie zabrakło. Nic dziwnego - oprócz wiedzy teoretycznej czekała ich też degustacja najróżniejszych wypieków: bagietek, rogali, mlecznych bułeczek, chleba kaszubskiego czy kołaczy. I choć główny cel święta to podkreślenie szacunku dla chleba, uczestnicy przyznają, że doznania kulinarne były dla nich równie ważne.

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama