Chlebem zajadamy się już od 11 tysięcy lat. Kiedyś wypiekano cienkie placki w popiele, dziś najprostszy przepis na bochen chleba to mąka, woda, zakwas i sól. Ale do wypieku można dodać też sezam, pestki dyni czy słonecznika albo suszone owoce. Dzięki temu możemy w piekarni wybierać słodkie bułeczki, chrupiące bochny albo kwaśny razowiec.
Jakie są różnice w przygotowaniu pieczywa? Tego dowiedzieli się w niedzielę uczestnicy Wrocławskiego Święta Mąki w Ogrodzie Botanicznym. Deszcz lał jak z cebra, ale miłośników pieczywa nie zabrakło. Nic dziwnego - oprócz wiedzy teoretycznej czekała ich też degustacja najróżniejszych wypieków: bagietek, rogali, mlecznych bułeczek, chleba kaszubskiego czy kołaczy. I choć główny cel święta to podkreślenie szacunku dla chleba, uczestnicy przyznają, że doznania kulinarne były dla nich równie ważne.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?