Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Świnka i Rybka Reda. Zobacz MENU MAGDY GESSLER

Weronika Skupin
Restauracja Świnka i Rybka Reda
Restauracja Świnka i Rybka Reda fot. reda.naszemiasto.pl
ŚWINKA I RYBKA - tak nazywa się teraz dawna restauracja Dzikie Wino w Redzie. Na pomysł nowej nazwy wpadła Magda Gessler, która odwiedziła restaurację kręcąc kolejny odcinek programu Kuchennne Rewolucje. Restauracja Świnka i Rybka oferuje dania z wieprzowiny i ryb, łączące smaki kilku rodzajów mięs. Zobacz menu, jakie wprowadziła tu Magda Gessler.

ŚWINKA I RYBKA - dawniej Dzikie wino
Ekipa programu Kuchenne Rewolucje gościła w Redzie w styczniu i wzbudziła spore zainteresowanie. Efekt czterodniowego pobytu Magdy Gessler w tym miejscu jest taki, że nie ma już restauracji Dzikie Wino. Jest za to Świnka i Rybka, gdzie zjemy dania łączące smaki wieprzowiny i ryb.

Dzikie Wino borykało się z konfliktami finansowymi i... rodzinnymi. Restaurator z Redy miał problem. Jego żona - pomysłodawczyni restauracji - zmarła, a lokal generował ogromne długi. Mężczyzna zalegał pracownikom po kilkanaście tysięcy złotych. Odpowiedzialnością za ten stan rzeczy obarczał swoje dzieci będące współwłaścicielami. Kłopoty miał rozwiązać przyjazd Magdy Gessler. Kazała właścicielowi "przemeblować głowę" i stworzyła nowe menu.

ŚWINKA I RYBKA - menu Magdy Gessler
Karta dań oparta jest o potrawy ze świnki i z rybki - czyli wieprzowinę i delikatne rybie mięso. Główne dania kosztują od około 20 do 30 zł. Zjeść tam można zupę warzywno-rybną, wywary z ryb i cielęciny czy też ciasto na ciepło na deser.

W menu Magdy Gessler oferowanym przez restaurację Świnka i Rybka znalazły się m.in.:

  • foundue z kaszubskich serów za 16 zł,
  • zylc kaszubski "z sosem musztardowym i pięćdziesiątką destylatu ziemniaczanego" za 7 zł,
  • zupa Świnka i Rybka, czyli połączenie lądu i morza z pulpetem wieprzowym i filetem z dorsza, dużą ilością pomidorków koktajlowych, marchewki i świeżych ziół za 12 zł,
  • pieczony schab z wędzonką własnej roboty, podlany koniakiem i śmietaną, z puree ziemniaczanym, pieczoną cykorią i pomarańczami za 36 zł,
  • smażony dorsz z pieczonymi ziemniakami i pomidorem z sosem aioli za 24 zł
  • kisiel z czerwonych owoców i wina z bitą śmietaną i granatem za 9 zł.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska