Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wielkanocne. Najlepsze przepisy. Co przygotować na Wielkanoc? (PRZEPISY ŚWIĄTECZNE)

MH
Potrawy wielkanocne. Jakie dania przygotować na Wielkanoc? Najlepsze przepisy świąteczne
Potrawy wielkanocne. Jakie dania przygotować na Wielkanoc? Najlepsze przepisy świąteczne Dariusz Gdesz/zdjęcie ilustracyjne
Potrawy wielkanocne. Najlepsze przepisy świąteczne. Co przygotować na Wielkanoc? Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Ten czas spędzany z rodziną i bliskimi wypełnia zawsze zapach pysznych potraw wielkanocnych. Już wkrótce będzie mozna ponieść wodze fantazji i zacząć eksperymentowanie w kuchni. Bo przecież czasami wystarczy kilka ciekawych składników, aby tradycyjne potrawy wielkanocne przybrały nowego smaku. Poniżej znajdziecie zarówno te tradycyjne i staropolskie przepisy wielkanocne, jak i te bardzie współczesne. Jakie potrawy wielkanocne przygotować w tym roku? Zobaczcie przepisy świąteczne poniżej.

Potrawy wielkanocne - Babka drożdżowa w czekoladzie ze skórką pomarańczową

Babka wielkanocna to typowy przysmak na święta wielkanocne. Potrzebne składniki to: 5 żółtek, 3 jajka, 200 ml mleka, 80 g świeżych drożdży, 200 g cukru, 200 g gorzkiej czekolady, 100 g czekolady mlecznej.

Aga Kozak i Joanna Profus zaprezentowały przepis na wielkanocne słodkości. Babka drożdżowa w czekoladzie z skórką pomarańczową oraz maślane ciasteczka z białą czekoladą i nutą cytryny świetnie sprawdzą się na świątecznym stole. Kobiety zdradziły także sekret dobrego zaczynu.


źródło: TVP/X-news

Potrawy wielkanocne - przepis - świąteczny żurek z białą kiełbasą

Świąteczny żurek to jedna z najbardziej popularnych potraw wielkanocnych. Jak przygotować żurek z białą kiełbasą?

Składniki:

  • 1,5 l wywaru z białej kiełbasy
  • 1/2 l zakwasu na żurek
  • 1/2 kg białej kiełbasy
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 łyżka mąki
  • Przyprawy: majeranek, pieprz, ziele angielskie, owoc jałowca, liść laurowy

Najpierw odlewamy szklankę wywaru. Pozostały wywar i zakwas mieszamy razem. Potem dodajemy przyprawy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Teraz czas na śmietanę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką. Gotujemy przez ok. 2 minut powoli mieszając. Dorzucamy do potrawy pokrojone w paski boczek i kiełbasę. Wciąż gotujemy przez ok. 10 minut. Na talerzu kładziemy ugotowane jajko na twardo, które kroimy na pół i zalewamy żurkiem.

Zobacz też: Żurek na Wielkanoc. Jak zrobić zakwas na żurek (PRZEPIS, WIDEO)

KOLEJNE PRZEPISY NA POTRAWY WIELKANOCNE NA NASTĘPNEJ STRONIE:

Potrawy wielkanocne - przepisy - pasztet z wątróbki

Przykładowy przepis na pasztet z wątróbki, który można wzbogacić dodatkiem z pistacji. Potrzebujemy oczywiście świeżej wątróbki, masła i pistacji.

Jurek Sobieniak przedstawił przepis na pasztet z wątróbki z dodatkiem pistacji. Kucharz zdradził, że sekretem smaku potrawy jest masło. Jak przygotował to danie?

źródło: TVP/X-news

Potrawy wielkanocne - przepis na jajka faszerowane

Jajka faszerowane to świetna potrawa na Wielkanoc. Poniżej lista potrzebnych składników:

Składniki:
10 jajek
2 łyżki śmietany 12-proc.
sól, pieprz, koperek
kawior biały i czerwony, pieczarki, szynka łososiowa

Gotujemy jajka na twardo. Gdy już ostygną, obieramy je i kroimy na pół. Następnie wyjmujemy żółtko, które ucieramy ze śmietaną, przyprawami i posiekanym koperkiem. Wymieszaną masą wypełniamy jajka. Na wierzchu kładziemy odrobinę kawioru, usmażonych pieczarek lub kawałek szynki.

Inny przepis wielkanocny na jajka faszerowane:

Zobacz też: Życzenia wielkanocne. Najlepsze życzenia na Wielkanoc. Poważne i wesołe życzenia SMS i wierszyki

KOLEJNE PRZEPISY NA POTRAWY WIELKANOCNE NA NASTĘPNEJ STRONIE:

Potrawy wielkanocne - świąteczne przepisy - barszcz biały z kiełbasą

Wśród wielkanocnych zup na polskich stołach z reguły królują dwie: wspomniany już żurek oaz barszcz biały. Jak przygotować tą drugą potrawę wielkanocną? Składniki:

  • 2 białe kiełbasy
  • 1-2 marchewki
  • zakwas z mąki żytniej (można zrobić samemu lub kupić w sklepie)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • śmietana 12 procent - 250 ml
  • przyprawy - sól i pieprz, ziele angielskie, dwie łyżki majeranku
  • czosnek

Jak przygotować barszcz biały? Nakłute kiełbasy (możemy pokroić na plastry lub mniejsze kawałki), pokrojone w plastry lub kostkę warzywa, przyprawy i czosnek wrzucamy do garnka i zalewamy 1,5-2 litrami wody. Gotujemy na małym ogniu 30-45 minut. Następnie dodajemy zakwas. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Na koniec zdejmujemy z gazu i zabielamy śmietaną. Podajemy na talerzu z ćwiartkami jajka.

Inny przepis na barszcz biały:


Czytaj także: Wielkanocny koszyk, czyli co włożyć do święconki (SYMBOLIKA POKARMÓW)

Potrawy wielkanocne - przepis - biała kiełbasa po staropolsku

Jak przyrządzić białą kiełbasę? Potrzebne składniki to:

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 1 duża łyżka świeżego smalcu bez skwarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 duże cebule
  • kiszony ogórek
  • plastry pomidora

Potrzebujemy szeroki rondel. Układamy w nim warstwę białej kiełbasy i zalewamy zimną, tak aby przykryła kiełbasę przynajmniej na centymetr. Następnie dodajemy oliwę, smalec i podgrzewamy na małym ogniu bez pokrywki. Gdy woda już odparuje, odczekajmy aż kiełbasa się zarumieni, następnie przykrywamy ja pociętą w piórka cebulą. Po podsmażeniu dzielimy potrawę na porcje i dekorujemy plasterkami ogórka, pomidora i podsmażonej cebulki.

Zobacz też: Wielkanoc 2015: Mocno powieje i będzie chłodno (PROGNOZA POGODY NA WIELKANOC)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska