Potrawy wielkanocne. Najlepsze przepisy. Co przygotować na...

    Potrawy wielkanocne. Najlepsze przepisy. Co przygotować na Wielkanoc? (PRZEPISY ŚWIĄTECZNE)

    MH

    Gazeta Wrocławska

    Aktualizacja:

    Gazeta Wrocławska

    Potrawy wielkanocne. Jakie dania przygotować na Wielkanoc? Najlepsze przepisy świąteczne
    1/9
    przejdź do galerii

    Potrawy wielkanocne. Jakie dania przygotować na Wielkanoc? Najlepsze przepisy świąteczne ©Dariusz Gdesz/zdjęcie ilustracyjne

    Potrawy wielkanocne. Najlepsze przepisy świąteczne. Co przygotować na Wielkanoc? Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Ten czas spędzany z rodziną i bliskimi wypełnia zawsze zapach pysznych potraw wielkanocnych. Już wkrótce będzie mozna ponieść wodze fantazji i zacząć eksperymentowanie w kuchni. Bo przecież czasami wystarczy kilka ciekawych składników, aby tradycyjne potrawy wielkanocne przybrały nowego smaku. Poniżej znajdziecie zarówno te tradycyjne i staropolskie przepisy wielkanocne, jak i te bardzie współczesne. Jakie potrawy wielkanocne przygotować w tym roku? Zobaczcie przepisy świąteczne poniżej.
    Potrawy wielkanocne - Babka drożdżowa w czekoladzie ze skórką pomarańczową

    Babka wielkanocna to typowy przysmak na święta wielkanocne. Potrzebne składniki to: 5 żółtek, 3 jajka, 200 ml mleka, 80 g świeżych drożdży, 200 g cukru, 200 g gorzkiej czekolady, 100 g czekolady mlecznej.

    Aga Kozak i Joanna Profus zaprezentowały przepis na wielkanocne słodkości. Babka drożdżowa w czekoladzie z skórką pomarańczową oraz maślane ciasteczka z białą czekoladą i nutą cytryny świetnie sprawdzą się na świątecznym stole. Kobiety zdradziły także sekret dobrego zaczynu.



    źródło: TVP/X-news



    Potrawy wielkanocne - przepis - świąteczny żurek z białą kiełbasą

    Świąteczny żurek to jedna z najbardziej popularnych potraw wielkanocnych. Jak przygotować żurek z białą kiełbasą?

    Składniki:
    • 1,5 l wywaru z białej kiełbasy
    • 1/2 l zakwasu na żurek
    • 1/2 kg białej kiełbasy
    • 100 g wędzonego boczku
    • 1 szklanka śmietany kremówki
    • 1 łyżka mąki
    • Przyprawy: majeranek, pieprz, ziele angielskie, owoc jałowca, liść laurowy


    Najpierw odlewamy szklankę wywaru. Pozostały wywar i zakwas mieszamy razem. Potem dodajemy przyprawy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Teraz czas na śmietanę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką. Gotujemy przez ok. 2 minut powoli mieszając. Dorzucamy do potrawy pokrojone w paski boczek i kiełbasę. Wciąż gotujemy przez ok. 10 minut. Na talerzu kładziemy ugotowane jajko na twardo, które kroimy na pół i zalewamy żurkiem.

    Zobacz też: Żurek na Wielkanoc. Jak zrobić zakwas na żurek (PRZEPIS, WIDEO)


    KOLEJNE PRZEPISY NA POTRAWY WIELKANOCNE NA NASTĘPNEJ STRONIE:
    1 3 »

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama