Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Casa de Locos – dawna restauracja Cubanita w Sandomierzu to teraz dom wariatów

Weronika Skupin
Sandomierz, restauracja Casa de Locos
Sandomierz, restauracja Casa de Locos fot. Facebook
Casa de Locos - czyli dom wariatów. Tak teraz nazywa się dawna restauracja Cubanita w centrum Sandomierza. Magda Gessler przeprowadziła tam Kuchenne Rewolucje. Rewolucja w Casa de Locos będzie pierwszą w nowej serii popularnego programu TVN. Ta restauracja z Sandomierza nie po raz pierwszy pojawiła się w telewizji. Grywa też w serialu Ojciec Mateusz.

Sandomierz, restauracja CASA DE LOCOS

Jak to zazwyczaj bywa, Magda Gessler zaczęła Kuchenne Rewolucje od krytyki. - Smakuje jak piasek kubański z plaży - marudziła restauratorka nad talerzem. - Co za wredne babsko - komentował pod nosem szef kuchni.

Potem poszło już lepiej. Jak mówi właściciel Casa de Locos Jerzy Sałata, Magda Gessler nadała nowy kierunek dawnej restauraci Cubanita. Restauracja oferowała kiedyś włoską kuchnię, był też pub kubański. Teraz wystrój i menu zostały ujednolicone. Dania są kubańskie, a na ścianach wiszą zdjęcia z Kuby. Dwa piętra małego lokalu są połączone schodami.

Menu nie zostało całkowicie zmienione, ale są w nim nowe potrawy. Właściciel zdecydował się zatrudnić nowego kucharza, Argentyńczyka. Wystrój, dotąd niedokończony, został uzupełniony nowymi elementami.
– Przedtem miało się wrażenie, że w środku jest zimno, chłodno, teraz z Casa de Locos nie chce się wychodzić. Ociepliliśmy wnętrze – mówi Jerzy Sałata.

Tę restaurację z Sandomierza zobaczymy nie tylko w pierwszym odcinku nowej serii programu Kuchenne Rewolucje w TVN, ale też w serialu Ojciec Mateusz, emitowanym przez TVP. W kilku odcinkach była miejscem akcji. Przy jednym ze stolików gościł tam m.in. inspektor Orest Możejko (w tej roli Piotr Polk).

Sandomierz, restauracja CASA DE LOCOS - MENU
Menu jest egzotyczne, czerpie inspiracje z Kuby, Argentyny i kuchni hiszpańskiej. Znajdziemy w nim koktajl z krewetek za 28 zł, sałatkę w połówce ananasa za 25 zł, czy gęstą zupę z fasolą i trzema gatunkami mięsa za 12 zł. Jednym z popisowych da jest kurczak na ryżu z chorizo i bananem podany w całości na patelni, zamówimy go za 48 zł. Na osłodę najpopularniejszy środkowoamerykański deser – pudding flan za 6 zł.

Gessler: Restauracja to najtrudniejszy biznes na świecie
Magda Gessler, prowadząca program "Kuchenne rewolucje", zrewolucjonizowała około 150 restauracji w Polsce. Jaki będzie nowy sezon programu? Co poprawiło się w polskich restauracjach? Dlaczego niektórym nie udaje się prowadzić restauracji? - To jest najtrudniejszy biznes na świecie. Trzeba to kochać, znać produkty i dobrze dobierać ludzi - wyjaśniła Gessler.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska