Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nowy wege punkt we Wrocławiu. Gdzie jeszcze zjemy bezmięsne dania? (ZDJĘCIA, LISTA LOKALI)

Ewa Wilczyńska
Batat bar
Batat bar Batat bar
We Wrocławiu otworzył się nowy bar wegetariański "Batat bar". Może nie taki do końca nowy, bo wcześniej działał przy ul. Jedności Narodowej. Tamten lokal przeszedł już jednak do historii, teraz frytki, zupy i falafele można znaleźć w przejściu podziemnym na pl. Jana Pawła II. A to nie jedyne miejsce, gdzie we Wrocławiu zjemy w wersji wege.

Nowy lokal wita nas zapachem smażonych frytek, które są serwowane z autorskimi sosami. Menu jest zresztą krótkie jak na fast food przystało. Oprócz frytek można tam zjeść jeszcze burgery (z kotletami warzywnymi), falafele i samosy. Codziennie jest także serwowana inna zupa dnia, którą można kupić za 7 zł. Do picia można zamówić świeżo wyciskany sok albo ciepły napój imbirowy.

Jedzenie można wziąć na wynos albo zjeść, siedząc na przystosowanych do tego wózkach sklepowych. Miejsca nie ma wprawdzie zbyt dużo, ale to nie jest lokal stworzony do tego, by siedzieć w nim godzinami.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: "Charlotte" otwiera się we Wrocławiu. Czy modne warszawskie bistro podbije nasze miasto?

Batat bar to nie jedyne miejsce na mapie Wrocławia, w którym nie znajdziemy mięsnych posiłków. Zresztą to właśnie w stolicy Dolnego Śląska powstała pierwsza restauracja wegetariańska w Polsce. Był to Vega Bar, w którym od 1987 roku można zjeść bezmięsne dania, a obecnie są to jedynie potrawy wegańskie, czyli nie zawierające żadnych produktów odzwierzęcych, także jajek bądź mleka.


Vega Bar, Rynek 27a
Czynne: parter: poniedziałek - piątek: 8:00 - 19:00 sobota - niedziela : 9:00 - 17:00; piętro: poniedziałek - piątek: 12:00 - 17:00
Ceny: od 4 zł (zupa) do ok. 20 zł (dania główne)

Vega Bar niedawno przeszedł remont i nie wygląda już jak typowy bar mleczny. Od tego czasu w menu znajdują się tylko potrawy wegańskie, które z nazwy brzmią jak tradycyjne polskie specjały: fasolka po bretońsku, strogonow czy zrazy.


Green way, ul. Kuźnicza 11/13, C.H. Magnolia, Legnicka 60
Czynne: od 11.00 do 20.00 (poniedziałek-piątek), od 11.00 do 19.00 (niedziela)
Ceny: od 5 do 20 zł

We Wrocławiu są także dwa lokale należące do największej w Polsce sieci barów wegetariańskich - Green way. W ich menu można także znaleźć pozycje wegańskie i bezglutenowe. Codziennie do wyboru są dwie zupy i lista dań bezmięsnych, na której znajduje się m.in. kofta indyjska, indyjskie pierożki, lasagne z bakłażanem, gulasz czy kotleciki z ciecierzycy. Dania są przygotowywane w dniu podania, ale – co może niektórych zniechęcać – na klientów czekają w podgrzewaczach. Green way to knajpa z samoobsługą, która wystrojem wnętrza przypomina bar mleczny – na gości czekają gęsto postawione jasne stoliki, proste krzesła i kolorowe, ozdobione zdjęciami owoców ściany.

NA NASTĘPNEJ STRONIE PRZECZYTASZ, JAKIE JESZCZE WEGETARIAŃSKIE KNAJPY DZIAŁAJĄ WE WROCŁAWIU


Machina Organika, ul. Ruska 19
Czynne: od 10.00 do 22.00 (poniedziałek – czwartek), od 10.00 do 23.00 (piątek), od 12.00 do 23.00 (sobota), od 13.00 do 21.00 (niedziela)
Ceny: 10 zł - zupa, 20 zł - drugie danie, 26zł -zestaw, ok. 9zł -ciasta

Niektóre lokale idą dalej. W Machinie Organika potrawy nie dość, że są wegetariańskie (albo nawet wegańskie i bezglutenowe), to jeszcze są przygotowywane zgodnie z zasadami kuchni Raw, co oznacza że nie są poddawane obróbce w temperaturze powyżej 40 stopni C. Dzięki temu zachowują wszystkie substancje biologicznie aktywne, jak enzymy czy witaminy.
Machina Organika codziennie zaprasza na inne danie, a można natrafić na takie potrawy jak: bulgur z warzywami podawany z grillowanymi plastrami bakłażana w sosie daktylowym, miętowo-cytrynowe tagliatelle z zielonym groszkiem czy zupę pomidorową z cieciorką. Na gości czekają także desery i napoje w wersji eko. Machina Organika jako jedna z nielicznych wegetariańskich knajp serwuje także alkohol, a w menu znajdziemy wiele regionalnych browarów.


Klubojadalnia Wegetariańska Złe Mięso, ul. Ofiar Oświęcimskim 19
Czynne: od 12.00 do 21.00 (poniedziałek-sobota) i od 13.00 do 20.00 (niedziela)
Ceny: od 8 zł (za deser), 14 zł (za burgera) do 23 zł (za danie główne)

W Złym Mięsie serwowane są potrawy typu fast food, daleko im jednak do tłustych i niezdrowych najpopualrniejszych przedstawicieli tej kategorii. W menu obok burgerów, pizzy i tortilli w wersji wegańskiej, są także dania dnia. Można na przykład trafić na kuleczki jaglane z suszonymi pomidorami w sosie bakłażanowo - pomidorowym czy spaghetti z pesto szpinakowym, pomidorkami koktajlowymi, słonecznikiem i oliwkami. Wystrój lokalu to mieszanka recyklingu z intensywnymi barwami, która przypadnie do gustu osobom lubiącym nowoczesne wnętrza. Największym atutem jest jednak ogródek, stworzony na patio pomiędzy kamienicami.


Najadacze, ul. Nożownicza 40
Czynne: od 11.00 do 20.00 (poniedziałek – czwartek), od 11.00 do 21.00 (piątek), od 12.00 do 21.00 (sobota), 13.00-20.00 (niedziela)
Ceny: od 1,5 zł (za jednego falafela) do 20 zł (za zestaw obiadowy)

Najadacze startowali jako wege catering, a aktualnie przymierzają się do otwarcia drugiego lokalu (na ul. św. Antoniego 27). Pierwszy nie jest w stanie pomieścić wszystkich chętnych na kuchnię wegetariańską, inspirowaną daniami indyjskimi, arabskimi i amerykańskimi. Można tam zjeść zarówno burgery, jak i falafle, masale, samosy. Codziennie w menu jest także inna świeża zupa za 7 złotych. Na amatorów słodyczy czekają koktajle owocowe i wegańskie ciasta, np. tofurnik, czyli sernik z tofu.

CZYTAJ TAKŻE: Piwo z wrocławskiego browaru podbija Polskę. I nie jest to "Piast"... (ZDJĘCIA)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Nowy wege punkt we Wrocławiu. Gdzie jeszcze zjemy bezmięsne dania? (ZDJĘCIA, LISTA LOKALI) - Gazeta Wrocławska

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska