Kutia świąteczna. Przepis na kutię (PRZEPISY TRADYCYJNE,...

    Kutia świąteczna. Przepis na kutię (PRZEPISY TRADYCYJNE, SKŁADNIKI, JAK ZROBIĆ)

    JEW

    Gazeta Wrocławska

    Gazeta Wrocławska

    Kutia to znana wigilijna potrawa kuchni kresowej. Kutia to słodki deser z ziaren pszenicy, maku, migdałów i rodzynek. Jak przygotować smaczną świąteczną kutię? Proponujemy tradycyjne, kresowe przepisy na wigilijną kutię.
    KUTIA - KUTIA ŚWIĄTECZNA - KUTIA - PRZEPIS - KUTIA PRZEPISY - JAK ZROBIĆ KUTIĘ - KUTIA WIGILIJNA - KUTIA - NAJLEPSZE PRZEPISY

    KUTIA - KUTIA ŚWIĄTECZNA - KUTIA - PRZEPIS - KUTIA PRZEPISY - JAK ZROBIĆ KUTIĘ - KUTIA WIGILIJNA - KUTIA - NAJLEPSZE PRZEPISY ©fot. Paweł Relikowski

    1. KUTIA WIGILIJNA
    Składniki na 4 porcje:
    * 1 szklanka pszenicy łuskanej (trzeba powiedzieć że "na kutię")
    * 1 szklanka maku
    * 1 szklanka mleka
    * 1 szklanka miodu
    * 100 g orzechów włoskich, posiekanych
    * 100 g orzechów laskowych, posiekanych
    * 100 g migdałów, drobno posiekanych
    * 100 g suszonych fig, drobno posiekanych
    * 100 g suszonych daktyli, drobno posiekanych
    * 100 g rodzynek
    * kilka kropel aromatu rumowego
    • Pszenicę opłukać na sicie, a następnie zalać w garnku gorącą wodą. Odstawić na noc. Rano pszenicę ponownie przepłukać pod bieżącą wodą i ugotować w świeżej wodzie do miękkości (ok. 4 godz.). Po ugotowaniu odcedzić i znów opłukać. Odstawić.
    • Mak zalać wrzącym mlekiem, a następnie doprowadzić do ponownego wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić na co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu mak odcedzić dobrze na sicie i zemleć dwa razy w maszynce.
    • Rodzynki zalać na chwilę wrzącą wodą.
    • Miód rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Kiedy będzie już płynny wymieszać z makiem i z pszenicą. Dodać bakalie i aromat, wymieszać.
    • Przełożyć kutię do miseczki i wstawić do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia.


    2. KUTIA KRESOWA BABUNI
    Składniki kutii:
    1 szklanka pszenicy (bez łusek)
    1 szklanka maku niebieskiego
    1/2 szklanki płynnego miodu
    10 dag orzechów włoskich (można dodać też orzechy laskowe)
    5 dag rodzynek
    1 laska wanilii
    1-2 łyżki słodkiej śmietanki do polania (niekoniecznie)
    inne bakalie według własnego uznania, np. sparzone i obrane migdały, 4 daktyle, 4 figi.

    Wykonanie kutii:
    Pszenicę wypłucz, namocz w zimnej wodzie na noc (lub co najmniej na 6 godzin), aby zmiękła. Następnego dnia zalej wrzątkiem (co najmniej 2 litry, bo inaczej pszenica sie przypali) i gotuj około 1 godziny pod przykryciem na małym ogniu. Ziarna powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Osoby mające kłopoty z gryzieniem mogą gotować pszenicę dłużej.

    Ugotowaną pszenicę odcedź i wystudź. Równocześnie możesz zajmować się makiem i bakaliami, bo wymagają także moczenia. Mak wypłucz i zalej wrzącą wodą, raz zagotuj. Odstaw na kilka godzin. Odcedzony i osączony mak należy zemleć 2-3 razy w maszynce do mięsa z użyciem sitka o drobnych oczkach.

    Rodzynki wypłucz i zalej ciepłą wodą. Odstaw na 20 minut. Potem dokładnie osącz. Orzechy lekko podpraż w piekarniku, następnie posiekaj. Migdały sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Posiekaj. Jeżeli dodajesz daktyle i figi, pokrój je w paseczki. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i czubkiem noża wybierz ziarenka. Koniec płukania, moczenia, mielenia, gotowania, prażenia, wydrążania. Teraz najprzyjemniejsza część pracy – mieszanie wszystkich składników. Powstała masa to właśnie kutia.

    3. KUTIA RYŻOWA

    Kutia ryżowa - składniki:
    • 25 dag ryżu
    • 250 ml miodu
    • 10 dag suszonych śliwek bez pestek
    • po 5- 8 dag rodzynków i płatków migdałowych
    • 3 łyżki masła
    • łyżka cukru kryształu
    • mielony cynamon
    • sól


    KUTIA RYŻOWA - PRZYGOTOWANIE - PRZEPIS: Śliwki umyć, zalać taką ilością wody, by były przykryte i odstawić na 1- 2 godz. Ugotować w tej samej wodzie, zmiksować z miodem i cynamonem. Rodzynki przelać wrzątkiem, osączyć. Ryż ugotować w dużej ilości lekko posolonej wody, odcedzić na sicie. Gdy przestygnie, wymieszać go z masą śliwkową i rodzynkami, przełożyć do salaterki, wstawić do lodówki. Przed podaniem polać masłem, oprószyć cukrem i płatkami migdałowymi.

    KUTIA UKRAIŃSKA
    Składniki:
    • 0.25 kg łuskanej pszenicy
    • 0.30 kg maku
    • 1 szklanka miodu (dobrego, może być gryczany)
    • mleko
    • bakalie: orzechy rodzynki skórka pomarańczowa (smażona mięciutka) suszone figi morele śliwki


    Kutia ukraińska - sposób przygotowania: Pszenicę gotujemy w wodzie (trzeba ją dusić, ciągle podlewać wodą, aż będzie miękka, a woda odparuje). Pszenica ma być tak miękka jak ryż na sypko. Trwa to co najmniej trzy godziny. Mak traktujemy tak samo, tylko że gotujemy go w mleku, jeszcze dłużej niż pszenicę. W trakcie gotowania można go podlewać wodą, a nie mlekiem. Później dwu-, trzykrotnie trzeba go zemleć. W misce zmieszać przygotowaną pszenicę, mak, bakalie (pokrojone), miód. Można dodać trochę startej skórki z cytryny, także trochę soku z cytryny (żeby było lekko kwaskowe). Następnie wstawić do lodówki. Podawać schłodzone. Prawdziwa ukraińska kutia składa się tylko z pszenicy, orzechów, rodzynek, maku i miodu, ale mnie ponosi fantazja.





    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama