Jak przyrządzić karpia
Co do tego, że karp karpiowi nierówny, nikt nie ma wątpliwości. Aby dostać rybę zdrową, smaczną i w rozsądnej cenie, trzeba się sporo natrudzić. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę kupując wigilijny przysmak.
- Po pierwsze, należałoby przyjrzeć się, w jaki sposób zachowuje się ryba i jak wygląda - mówi Łukasz Sroka, ichtiolog Polskiego Związku Wędkarskiego. Zdrowy karp powinien swobodnie pływać grzbietem do góry, co znaczy, że nie jest otępiały lub zdychający.
Jerzy Król, wieloletni hodowca karpi w Pielgrzymowicach w pow. pszczyńskim, radzi nam zwrócić uwagę także na kształt, kolor, oczy i skrzela ryby.
ZOBACZ KONIECZNIE ZDJĘCIA + WIDEO:
WALKA O RYBY W LIDLU. KARPIE Z LIDLA SĄ NAJTAŃSZE NA RYNKU. KLIENCI WALCZĄ
- Dobry, zdrowy karp ma barwę jasną, powiedziałbym nawet jasno-złotą. Jak jest ciemna, to znaczy, że ryba hodowana była w stawie o nieciekawym podłożu - wyjaśnia hodowca. - Powinna też mieć wystające, a nie zapadnięte oczy i lśnić. Matowy karp o bladych skrzelach oznacza, że był przyduszony. A w mięśniach niedotlenionej, przemęczonej ryby tworzą się zakwasy i potem na talerzu ma kwaśny posmak - wyjaśnia. A wie, co mówi. Karpie w Pielgrzymowicach hoduje już trzecie pokolenie. Obecnie jego syn. - Na śląskich stołach najczęściej można spotkać ok. 3-letnią rybę. Takie karpie ważą najczęściej od 1,5 do 2 kilogramów. Jeśli są dobrze i często odżywiane zbożem, nie mają mułowego posmaku, który niektórzy im zarzucają - zapewnia.
Potwierdza to także Zbigniew Szczepański z Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp". - Jeżeli mięso ryby pachnie mułem, to oznacza, że została źle przygotowana do sprzedaży. Karpie odławia się już na przełomie września i października, a potem przetrzymuje w specjalnych magazynach, gdzie filtrują się w bieżącej wodzie i natleniają. Ryba z dobrej hodowli nie będzie miała nieprzyjemnego posmaku - mówi.
Ale i na to jest recepta. Kucharz Robert Mzyczka w takich przypadkach radzi po prostu przysypać soli i pokropić karpia cytryną lub obłożyć cebulą.
Mzyczka i Szczepański zachęcają do kupowania żywych ryb. Jeśli jednak zdecydujemy się na uśmierconą, najlepiej spojrzeć jej w oczy i skrzela, a gdy wybierzemy rybę bez głowy - nacisnąć ją. - Jeśli palec zostawi ślad po sobie, lepiej poszukać innego okazu. Skóra świeżego karpia jest elastyczna - radzą eksperci.
Właśnie teraz, w grudniu, hodowcy sprzedadzą blisko 90 proc. rocznej produkcji karpia. Roczna wynosi ok. 19 tys. ton ryb. Na szczęście dla klientów i nieszczęście dla hodowców, popyt nie przekłada się na ceny karpia. Te od ostatnich lat nie szybują w górę, a nawet - jak przekonuje Szczepański - w tym roku osiągnęły poziom z 2006 i 2007 roku. - Połowa produkcji trafia do hipermarketów i sieci handlowych, a one nie traktują karpi rynkowo, tylko jako wabik dla klientów. Ustalają niskie ceny zanim producenci wiedzą, jakie będą ich koszty - mówi.
Ile zatem przyjdzie nam zapłacić za karpia?
W Tesco kosztuje 9,99 zł za kg, płaty z karpia - 24,99 zł, a dzwonko - 21,99 zł. Carrefour żywe karpie sprzedaje już od 8,99 zł. Lidl i Biedronka zrezygnowały w tym roku ze sprzedaży żywych karpi. Za płaty liczą sobie 9,90 zł (Lidl), a za kg fileta - 19,90 zł (Biedronka). Prosto od hodowcy, w Pielgrzymo-wicach, za kg żywych karpi zapłacimy w tym sezonie 12 zł.
Pozycji karpi na świątecznych stołach póki co wydaje się nic nie zagrażać. Choć rośnie im konkurencja w postaci łososi.
- W ciągu roku sprzedaje się ich w kraju bardzo dużo, ale w grudniu sprzedaż nadal nie przekracza 10 proc. sprzedaży karpi - wylicza Szczepański.
Na Śląsku zresztą nie zawsze karp królował na wigilijnych stołach. - Był kiedyś drogi i nie każdy mógł sobie na niego pozwolić. W chłopskich chatach na wigilię jadło się więc raczej śledzia - przypomina Tomasz Wrona, historyk z Mysłowic.
*Najpiękniej oświetlone miasto na święta. Które? ZOBACZ TUTAJ
*Zboczeniec z Częstochowy nieuchwytny. Goni, straszy i chce gwałcić [PORTRET PAMIĘCIOWY]
*Napad na Club 80 w Siemianowicach. Bandyci zdemolowali lokal
*Prezent na Święta Bożego Narodzenia: Najfajniejszy prezent na święta TOP 10 PREZENTÓW
*Śląsk Plus - pierwsza rejestracja za darmo. Zobacz nowy interaktywny tygodnik o Śląsku
Protest w obronie Parku Śląskiego i drzew w Chorzowie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?