Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na makowiec. Najlepsze pomysły na świąteczny makowiec (PRZEPISY, FILMY)

JEW
PRZEPIS NA MAKOWIEC, MAKOWIEC ŚWIĄTECZNY, JAK ZROBIĆ MAKOWIEC NA ŚWIĘTA, MAKOWIEC - PRZEPISY, MAKOWIEC - STRUCLA ŚWIĄTECZNA, MAKOWIEC BOŻONARODZENIOWY - ZOBACZ PRZEPISY
PRZEPIS NA MAKOWIEC, MAKOWIEC ŚWIĄTECZNY, JAK ZROBIĆ MAKOWIEC NA ŚWIĘTA, MAKOWIEC - PRZEPISY, MAKOWIEC - STRUCLA ŚWIĄTECZNA, MAKOWIEC BOŻONARODZENIOWY - ZOBACZ PRZEPISY fot. Wikipedia
Makowiec to jedno z tych ciast, bez których Wigilia i Święta Bożego Narodzenia tracą na smaku. Jak przygotować makowiec zawijany na święta. Polecamy najlepsze przepisy na świąteczny makowiec. Przeczytaj jak zrobić makowiec na te wyjątkowe w roku święta. Proponujemy kilka sprawdzonych przepisów na makowiec, zobacz także filmy z przepisami na makowiec.

PRZEPISY NA NAJLEPSZY MAKOWIEC - PRZECZYTAJ - PRZEPIS NA MAKOWIEC

  • MAKOWIEC ŚWIĄTECZNY

    Składniki na ciasto - makowiec świąteczny:20 g świeżych drożdży, 50 g cukru, 300 g mąki, szczypta soli, 100 g stopionego masła, 2 żółtka, 2-3 łyżki letniego mleka

    Nadzienie makowca (składniki): 125 ml mleka, 20 g masła, 200 g ugotowanego i zmielonego maku, 200 g cukru, 10 g kakao, starta skórka z ½ cytryny, 2 łyżki cukru waniliowego, 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy i cytryn, drobno posiekanej, 50 g posiekanych orzechów laskowych, 50 g rodzynek, 1 łyżeczka cynamonu, 1 białko, rum, bułka tarta, 50 g stopionego masła

    glazura: 200 g cukru pudru, 2 łyżki rumu, 1-2 łyżki posiekanych orzechów laskowych

    ## CIASTA ŚWIĄTECZNE - MAKOWIEC ZWIJANY - PRZEPIS NA MAKOWIEC - ZOBACZ FILM

    VIDEO //www.youtube.com/embed/piwVM26AJ2U

    Sposób przygotowania makowca:

    Czas przygotowania: 45 minut
    Czas oczekiwania: 1 godzina 30 minut
    Czas pieczenia: 45 minut

    - Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości wody z łyżeczką cukru.
    - Mąkę wymieszaj z pozostałym cukrem i solą, utwórz kopiec, na środku zrób wgłębienie i umieść w nim drożdże, przysyp trochę mąką i odstawić na 15 minut.
    - Następnie dodaj pozostałe składniki na ciasto i ugnieć energicznie na gładkie ciasto.
    - Przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe i suche miejsce na około 1 godzinę (ciasto powinno urosnąć dwukrotnie).
    - Następnie przygotuj masę makową. W rondelku zagrzej mleko z masłem, doprowadź do wrzenia, dodaj mak, cukier, kakao, startą skórkę z cytryny i cukier waniliowy.
    - Gotuj 5 minut , a następnie zdejmij z ognia.
    - Dodaj kandyzowane skórki, orzechy, rodzynki i cynamon. Wymieszaj i przestudź.
    - Białko ubij na sztywno i dodaj do masy.
    - Wlej trochę rumu do smaku. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dodaj bułkę tartą.
    - Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
    - Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do 160C.
    - Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
    - Ponownie zagnieć ciasto i rozwałkuj na blacie oprószonym mąką na kształt prostokąta o grubości 0,5 cm.
    - Powierzchnię ciasta posmaruj roztopionym masłem i rozłóż masę makową.
    - Zwinąć w roladę i piec w piekarniku około 50 minut na złoty kolor.
    - Cukier puder wymieszaj z rumem i 1 łyżką ciepłej wody na błyszczącą i gładką masę.
    - Polej jeszcze ciepłą roladę, obsyp orzechami i odstaw do wystygnięcia.

  • MAKOWIEC NA BOŻE NARODZENIE - STRUCLE

    Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej, 150 g masła, 6 jajek, 40 g świeżych drożdży lub 20 g suchych, 6 łyżek cukru, 2 małe opakowania cukru waniliowego, 1,5 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki soli, 1,5 łyżki spirytusu (lub mocnego alkoholu), 1/2 szklanki cukru pudru, 2-3 łyżki gorącej wody, do dekoracji kandyzowana skórka pomarańczowa, 3 arkusze papier do pieczenia, 180 ml mleka

    Sposób wykonania: Ciasto drożdżowe - 3 strucle:

    - Świeże drożdże rozpuść z cukrem oraz letnim mlekiem, odstaw na około 15 minut. Jeżeli używasz suchych drożdży, dodaj je od razu do mąki.
    - Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj 6 żółtek, olej, sól, cukier waniliowy i alkohol (spirytus, wódka, rum lub amaretto). Białka zostaw do posmarowania ciasta i masy makowej.
    - Na wolnym ogniu rozpuść masło, odstaw do wystudzenia. Wyrabiaj ciasto, pod koniec stopniowo dodawaj rozpuszczony tłuszcz.
    - Przykryj ciasto bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 – 90 minut. Ubij 4 białka na sztywną pianę i dodawaj powoli do masy makowej, delikatnie mieszając.

    Kiedy ciasto drożdżowe już wyrośnie, podziel je na 3 części, każdą z nich rozwałkuj na placek w kształcie prostokąta, najdłuższy bok nie powinien być dłuższy niż blacha, na której makowiec będzie pieczony. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, podsyp je mąką, aby nie kleiło się do rąk. Posmaruj rozwałkowane ciasto pozostałym białkiem, żeby strucla się nie rozwarstwiła podczas pieczenia, następnie posmaruj masą makową, zostaw trochę wolnego miejsca, nie nakładaj masy, aż po brzegi. Zwiń ciasto w roladę, końce makowca podłóż pod spód. Aby makowiec nie pękł podczas pieczenia, zawiń każdą roladę w papier do pieczenia posmarowany delikatnie olejem, nie zakrywaj boków.

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 - 190 stopni. Piecz przez około 30 - 40 minut. Wyjmij makowce z piekarnika. Jak strucle ostygną, udekoruj je lukrem i skórką pomarańczową.

    Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru wymieszaj z 2-3 łyżkami gorącej wody, rozetrzyj na gładką, jednolitą masę. Polej ciasto lukrem.

    ## MAKOWIEC - MAKOWIEC ŚWIĄTECZNY WEDŁUG PRZEPISY WERONIKI - ZOBACZ FILM

    VIDEO //www.youtube.com/embed/-3dNeRlmV4M

  • MAKOWIEC - STRUCLA ŚWIĄTECZNA

    składniki: 1 puszka z masą makową, do dekoracji: orzechy włoskie
    ciasto: 3 szklanki mąki, 150 g miękkiego masła, trzy czwarte szklanki cukru pudru, jajko i 4 żółtka, 60 g drożdży, 1/2 szklanki mleka, łyżeczka cukru, skórka starta z cytryny

    lukier: białko, 3/4 szklanki cukru pudru, sok z połowy cytryny

    Jak przygotować MAKOWIEC - STRUCLĘ ŚWIĄTECZNĄ: Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i rozpuść w ciepłym mleku. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 min. W tym czasie wysyp mąkę na stolnicę lub do miski i w zrobione wgłębienie w mące wlej odczyn. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Pamiętaj, że ciasto jest dobrze wyrobione, kiedy nie klei się do rąk. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 - 25 min (przykryj ciasto ściereczką).

    Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa prostokąty. Posmaruj masą makową i każdy z nich zwiń w rulon. Rulony zawiń w papier do pieczenia i odstaw na 30 min do ponownego wyrośnięcia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze ok. 180° przez 50 min. Wyjmij ciasto.

    Przygotuj lukier: białko utrzyj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na jednolitą masę.

    Gdy ciasto ostygnie polukruj je i posyp orzechami.

  • MAKOWIEC - przepis na świąteczny makowiec Magdy Gessler

    Składniki - CIASTO:
    250 g mąki
    15 g świeżych drożdży
    pół szklanki mleka
    50 g cukru
    4 żółtka
    75 g masła
    1 laski wanilii

    MASA MAKOWA:
    500 g maku
    100g kostki masła
    10 jajek
    po 50 g orzechów włoskich, rodzynek i smażonej skórki pomarańczowej
    kieliszek amaretto
    kropla oleju makowego

    Sposób wykonania - MAKOWIEC MAGDY GESSLER

    Drożdże rozcieramy z letnim mlekiem. Następnie ucieramy żółtka z cukrem i miąższem wanilii. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże z mlekiem oraz wcześniej roztopione masło i utarte żółtka. Wyrabiamy elastyczne, w miarę luźne ciasto. Wyrabianie możemy zakończyć w chwili, gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia.

    Aby przygotować dobrą masę makową, zaczynamy od zaparzenia maku gorącym mlekiem i gotowani go w tym mleku tak długo aż da się rozetrzeć w palcach (najlepiej w garnku o grubym dnie). Odcedzamy na gęstym sicie i zostawiamy. Zimny już mak należy zemleć w maszynce przez sitko do maku. Następnie robimy kogel-mogel z żółtek i łączymy z makiem. Dodajemy pół kostki masła, skórki pomarańczowe, bakalie, olejek makowy, kieliszek likieru i dokładnie mieszamy.

    Na koniec wkładamy ubitą pianę z białek i delikatni mieszamy. Ponownie wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy je na prostokąt. Pokrywamy je masą makową i zwijamy w rulon. Jeszcze pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia i w takiej postaci wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45 min w temperaturze 180 stop. C. Po upieczeniu polewamy domowym lukrem. Możemy udekorować nasz makowiec bakaliami lub żywymi kwiatami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska