Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Restauracja Długi Wąż Przasnysz po programie Kuchenne Rewolucje

WSK
Restauracja Długi Wąż Przasnysz - Magda Gessler i Kuchenne Rewolucje
Restauracja Długi Wąż Przasnysz - Magda Gessler i Kuchenne Rewolucje fot. TVN/x-news
Długi Wąż - tak nazywa się teraz dawna restauracja Imperium w Przasnyszu. Nowa nazwa, nowe menu i nowe otwarcie to dzieło Magdy Gessler i programu Kuchenne Rewolucje. Co restauracja Długi Wąż ma wspólnego z wężem? Ano to, że możemy tam zjeść w towarzystwie... boa dusiciela.

Długi Wąż Przasnysz - dawne Imperium
W Przasnyszu pan Darek stworzył swoje Imperium i to dosłownie – jest właścicielem hotelu, pięciu samolotów i restauracji, która od dłuższego czasu przysparza dumnemu właścicielowi samych problemów i strat finansowych. Niestety również "poddani", czyli pracownice jego Imperium są wyraźnie niezadowoleni i - według pana Darka - niechętni do pracy. Na pomoc przybywa Magda Gessler, która niestety największy problem widzi we właścicielu Imperium i jego stosunku do mizernie opłacanego personelu. Pan Darek jednak za nic ma babskie fanaberie, dlatego Magda Gessler razem z kucharkami i kelnerkami ogłaszają strajk! – czytamy w oficjalnej zapowiedzi TVN.

Dariusz Barłożek jest prezesem aeroklubu i lubi sobie polatać samolotem, a przy okazji prowadzi przy ul. Leszno w Przasnyszu swoją restaurację. Kiedyś było to Imperium, teraz – Długi Wąż.

Restauracja Długi Wąż Przasnysz

VIDEO https://get.x-link.pl/1425511c-9296-f8bc-79a8-a57d7eeb647f,8b67f7c7-f0a2-7f88-8f14-1ef08933b5db,embed.html

Dlaczego Długi Wąż?
Skąd ta nazwa? – Podczas jednej z moich podróży spotkałem hodowcę boa dusicieli i jednego przygarnąłem. Mieszka w terrarium w restauracji – opowiada. – Są restauracje, w których odbywają się pokazy karmienia węży, chciałem u siebie mieć coś podobnego – tłumaczy. W Długim Wężu raz na miesiąc boa dusiciel dostaje żywego szczura, którego pożera z apetytem na oczach gości...

Jak tłumaczy Dariusz Barłożek, menu z polskimi daniami wymagało odświeżenia przez Magdę Gessler. – Zostało zoptymalizowane – ocenia. – Mieliśmy w nim podobne rzeczy z kuchni polskiej, ale teraz są inaczej podane. Serwowaliśmy na przykład pierś z kaczki, teraz przyrządzamy ją całą i podajemy na pajdzie chleba z nadzieniem z kaszy i borowików. Pół kaczki w restauracji Długi Wąż kosztuje 50 zł – mówi Barłożek.

Przystawki od 15 zł w górę to np. tatar, flaki, czy kaszanka zapiekana z jabłkiem i słoniną. W układaniu menu aktywnie brała udział Magda Gessler.

To ona zmieniła też wystrój na trochę "gadzi" i "wężowy". Przestrzeń została odświeżona dzięki nowym elementom. Skutkiem wszystkich zmian jest więcej gości. – Przychodzą tłumnie, chwali się właściciel. Teraz poszukuje pracowników obsługi lokalu – ekipa na kuchni została ta sama.

Emisja odcinka Kuchennych Rewolucji z restauracji Długi Wąż w czwartek o 20.45 w TVN.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska