Do finału konkursu "Zgotuj sobie sukces" 14 listopada w Warszawie przystąpiło 12 zespołów młodych kucharzy z całego kraju. Ich zadaniem było przygotować przystawki i dania główne z produktów, których listy wcześniej nie znali. W specjalnych pudłach znalazły się m.in. łosoś norweski, kurczak w całości, pomidory pelati, suszone grzyby i śmietana 36 proc. Na ugotowanie sześciu porcji dania głównego i przystawki młodzi kucharze mieli zaledwie 90 minut. Składniki, z pozoru łatwe, okazały się wyzwaniem. Zmagania oceniało międzynarodowe jury złożone z szefów kuchni.
Młodzi wrocławianie zachwycili jurorów. Od dziennikarzy i krytyków kulinarnych otrzymali zaś wyróżnienie za kreatywność.
- Jako przystawkę zaproponowaliśmy: łososia przyrządzonego w technologii sous-vide z emulsją pomidorową, połączyliśmy to z fenkułem i szpinakiem - opowiada Michał Wester.
Jako danie główne na talerzach pojawił się kurczak sous-vide, roladka z udka kurczaka, purée z kalafiora z wanilią, moskole z pudrem grzybowym, por duszony na maśle i sos musztardowy z pudrem z grzybków. Brzmi skomplikowanie, ale wrocławian doceniono za połączenie nowoczesnych technologii kulinarnych i prostych receptur.
- Prostota w naszym wykonaniu to propozycja moskola, czyli zwykłego góralskiego placuszka ziemniaczanego, który jest tradycyjnym daniem Podhala i wdzięcznie daje się modyfikować - dodaje Igor Antoszewski.
Zwycięzcy konkursu organizowanego przez Makro Cash & Carry otrzymali 10 tys. zł, a ich opiekun 1,5 tys. zł. Wygrała również szkoła. Do Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu trafiły nagrody rzeczowe o wartości 7 tys. zł. Laureaci wezmą udział w kulinarnej olimpiadzie w Erfurcie w 2016 roku.
To nie pierwszy start Igora i Michała w konkursie "Zgotuj sobie sukces". Rok temu również znaleźli się na podium, zajmując trzecie miejsce.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?