Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Restauracja Pod Cielakiem Gdańsk - co zmieniła Magda Gessler?

Marcin Torz
Restauracja Pod Cielakiem Gdańsk - Magda Gessler i jej program Kuchenne Rewolucje
Restauracja Pod Cielakiem Gdańsk - Magda Gessler i jej program Kuchenne Rewolucje fot. TVN
Restauracja Pod Cielakiem w Gdańsku to kolejny lokal, który odwiedziła Magda Gessler z programem Kuchenne Rewolucje. Dawniej była to restauracja El Mundo. Teraz w menu restauracji Pod Cielakiem ma królować cielęcina. Nie jest jednak tanio. Za 8 pierogów z cielęciną zapłacimy 21 złotych, za mleczną cielęcinę - 42 złote. Czy restauracja Pod Cielakiem stanie się nową wizytówką Gdańska?

Restauracja pod Cielakiem - co w menu?
Nowa restauracja ma zasłynąć z najlepszej cielęciny. - Kuchnia którą Magda Gessler nam zaproponowała opiera się na cielęcinie. Jak nam powiedziała Pani Magda, jesteśmy jedną z niewielu a może nawet jedyną restauracja serwującą cielęcinę w Trójmieście dlatego mamy spore szanse na sukces - czytamy na Facebookowym profilu restauracji Pod Cielakiem. W menu można znaleźć na przykład kotleciki mielone z cielęciny z puree i warzywami.,
- Aby utrzymać kuchnię na jednakowym poziomie, musieliśmy niestety zrezygnować ze współpracy z naszym poprzednim szefem kuchni, który to miewał lepsze i gorsze dni. Rozstanie to nie było to dla nas łatwe ale niestety konieczne.

- Nie było wielkich zmian, jeśli chodzi o wystrój. Zrobiło się cieplej, poprzez zastosowanie innej kolorystyki, ale w sumie lokal wygląda w zasadzie tak samo - mówią portalowi GazetaWroclawska.pl Marek i Jolanta Witkowscy, właściciele restauracji Pod Cielakiem w Gdańsku. - Zmieniło się za to sporo, jeśli chodzi o dania. Pani Magda wyrzuciła np. pizze, na którą przychodzili głównie studenci. Teraz klienci są bardziej zamożni - dodają właściciele.

Pod Cielakiem Gdańsk - ceny

Oto najpopularniejsze dania w restauracji Pod Cielakiem:

  • Pierogi z cielęciną. Cena: 21 złotych (8 pierogów).
  • Wątróbki cielęce z dodatkami, w karmelizowanym miodzie i winie. Cena: 26 złotych
  • Mielone kotleciki - pure ziemniaczano marchewkowe, buraki w różnych postaciach. Cena: 29 złotych
  • Mleczna cielęcina - gotowana w 63 stopniach Celsjusza, zamykana w specjalnych workach. Do tego jest karmelizowana czerwona kapusta, kiszony kalafior, kiszona cebula, kiszona kalarepa. Cena: 42 złote.

Restauracja pod Cielakiem to dawna restauracja Mundo
Gdańska restauracja El Mundo nie radziła sobie najlepiej. Jej właściciele nie mieli doświadczenia w gastronomii. "Marek porzucił branżę budowlaną, a Jola sklep, który prowadziła" - słyszymy w telewizyjnej zapowiedzi kolejnego odcinka. Doświadczenia w gastronomii nie mieli też... kucharze. - Jesteśmy ludźmi, którzy udają restauratorów - mówili szczerze Magdzie Gessler gospodarze dawnej restauracji El Mundo. - Staramy się oszczędzać na wszystkim - przyznawali pracownicy.

Jak zmieniła się restauracja Pod Cielakiem? Dowiemy się w czwartek, 9 października, o godz. 21.30 z programu "Kuchenne Rewolucje" na antenie TVN.

Kuchenne Rewolucje - Restauracja Pod Cielakiem Gdańsk

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska