Lody domowe - pyszne lody (PRZEPIS NA LODY, DOMOWE LODY, JAK...

    Lody domowe - pyszne lody (PRZEPIS NA LODY, DOMOWE LODY, JAK ZROBIĆ LODY FILMY)

    Gazeta Wrocławska

    Aktualizacja:

    Gazeta Wrocławska

    Lody domowe - czyli pyszne lody (JAK ZROBIĆ LODY, PRZEPIS NA LODY, DOMOWE LODY)

    Lody domowe - czyli pyszne lody (JAK ZROBIĆ LODY, PRZEPIS NA LODY, DOMOWE LODY) ©Janusz Wójtowicz

    Lato zbliża się wielkimi krokami! Już teraz mogliśmy się przekonać, że majowe ciepłe dni także potrafią się dać we znaki. Szczególnie, gdy na termometrach jest powyżej 30 stopni! Lody są wtedy dobrym pomysłem na ochłodę! Podpowiadamy, jak zrobić pyszne domowe lody! Zobacz przepis na lody domowe.
    Lody domowe - czyli pyszne lody (JAK ZROBIĆ LODY, PRZEPIS NA LODY, DOMOWE LODY)

    Lody domowe - czyli pyszne lody (JAK ZROBIĆ LODY, PRZEPIS NA LODY, DOMOWE LODY) ©Janusz Wójtowicz

    Lody domowe - przepis 1
    Lody domowe - składniki:
    • 10-15 dkg owoców (np. truskawek, malin, czarnych jagód)
    • 600 g jogurtu
    • 4 łyżeczki miodu
    • 2 białka
    • aromat rumowy.


    Lody domowe - przygotowanie:
    Jogurt mieszamy z aromatem rumowym i 2 łyżkami miodu. Wstawiamy na godzinę do zamrażarki. Umyte owoce miksujemy z pozostałym miodem.
    Mieszamy z ochłodzonym jogurtem i znowu wstawiamy na godzinę do zamrażalnika. Z białek ubijamy pianę na sztywno, mieszamy z zimną masą jogurtowo-owocową i całość zamrażamy przez 2 godziny. Przed podaniem ozdabiamy lody całymi owocami.

    Lody domowe - przepis 2
    Domowe lody czekoladowo-malinowe - składniki:
    • 700 g malin - mogą być zarówno świeże, jaki mrożone
    • 350 g śmietany zawierającej 36 proc. tłuszczu
    • 70 g ciemnego, niesłodzonego kakao
    • 150 g cukru.


    Domowe lody czekoladowo-malinowe - przygotowanie:
    Na początek zmiksujmy blenderem przygotowane i umyte owoce. Pamiętajmy, by wcześniej upewnić się, że maliny nie są robaczywe. Po zmiksowaniu usuwamy resztki pestek, przecedzając malinowy mus przez drobne sitko.

    W osobnym rondelku ubijamy śmietanę, dodając kakao i cukier. Ubitą śmietanę podgrzewamy na palniku, mieszając, aż doprowadzimy do wrzenia. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, zdejmujemy ją z palnika i dodajemy malinowy mus.

    Gotową masę odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do zamrażarki/zamrażalnika. Po około godzinie zamrażania lodów wyciągamy je z zamrażalnika i miksujemy. Ponownie wkładamy do zamrażalki i proces miksowania powtarzamy za kolejną godzinę. Po kolejnych dwóch godzinach lody powinny być gotowe do spożycia.

    CZYTAJ DALEJ: LODY DOMOWE - PRZEPIS NA SORBET CAMPARI
    1 3 »

    Czytaj także

      Komentarze (2)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      kik

      ajc nofd (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      obleśne są te lody ochyda !!!!! fuj ble

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      kik

      ajc iosd (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      co to ma być do cholerki!!!???

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama