Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lody domowe - pyszne lody (PRZEPIS NA LODY, DOMOWE LODY, JAK ZROBIĆ LODY FILMY)

Redakcja
Lody domowe - czyli pyszne lody (JAK ZROBIĆ LODY, PRZEPIS NA LODY, DOMOWE LODY)
Lody domowe - czyli pyszne lody (JAK ZROBIĆ LODY, PRZEPIS NA LODY, DOMOWE LODY) Janusz Wójtowicz
Lato zbliża się wielkimi krokami! Już teraz mogliśmy się przekonać, że majowe ciepłe dni także potrafią się dać we znaki. Szczególnie, gdy na termometrach jest powyżej 30 stopni! Lody są wtedy dobrym pomysłem na ochłodę! Podpowiadamy, jak zrobić pyszne domowe lody! Zobacz przepis na lody domowe.

__Lody domowe - przepis 1
Lody domowe - składniki:

  • 10-15 dkg owoców (np. truskawek, malin, czarnych jagód)
  • 600 g jogurtu
  • 4 łyżeczki miodu
  • 2 białka
  • aromat rumowy.

Lody domowe - przygotowanie:
Jogurt mieszamy z aromatem rumowym i 2 łyżkami miodu. Wstawiamy na godzinę do zamrażarki. Umyte owoce miksujemy z pozostałym miodem. Mieszamy z ochłodzonym jogurtem i znowu wstawiamy na godzinę do zamrażalnika. Z białek ubijamy pianę na sztywno, mieszamy z zimną masą jogurtowo-owocową i całość zamrażamy przez 2 godziny. Przed podaniem ozdabiamy lody całymi owocami.

Lody domowe - przepis 2
Domowe lody czekoladowo-malinowe - składniki:

  • 700 g malin - mogą być zarówno świeże, jaki mrożone
  • 350 g śmietany zawierającej 36 proc. tłuszczu
  • 70 g ciemnego, niesłodzonego kakao
  • 150 g cukru.

Domowe lody czekoladowo-malinowe - przygotowanie:
Na początek zmiksujmy blenderem przygotowane i umyte owoce. Pamiętajmy, by wcześniej upewnić się, że maliny nie są robaczywe. Po zmiksowaniu usuwamy resztki pestek, przecedzając malinowy mus przez drobne sitko.

W osobnym rondelku ubijamy śmietanę, dodając kakao i cukier. Ubitą śmietanę podgrzewamy na palniku, mieszając, aż doprowadzimy do wrzenia. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, zdejmujemy ją z palnika i dodajemy malinowy mus.

Gotową masę odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do zamrażarki/zamrażalnika. Po około godzinie zamrażania lodów wyciągamy je z zamrażalnika i miksujemy. Ponownie wkładamy do zamrażalki i proces miksowania powtarzamy za kolejną godzinę. Po kolejnych dwóch godzinach lody powinny być gotowe do spożycia.

CZYTAJ DALEJ: LODY DOMOWE - PRZEPIS NA SORBET CAMPARI
Lody domowe - przepis 3
Sorbet Campari z sokiem pomarańczowym - składniki:

  • 9 pomarańczy
  • 150 g cukru
  • 3 listków mięty
  • 60 g Campari.

Sorbet Campari z sokiem pomarańczowym:
Podgrzewamy sok pomarańczowy, wyciśnięty ze świeżych owoców. Do soku dodajemy drobno pokrojoną skórkę pomarańczową, cukier i miętę. Całość doprowadzamy do wrzenia i czekamy, aż cukier się rozpuści.

Po rozpuszczeniu się składników odstawiamy naszą mieszankę, by wystygła. Na koniec wyciągamy listki mięty i dodajemy Campari. Całość wlewamy do maszynki do robienia lodów i postępujemy zgodnie z instrukcjami producenta.

Uwaga! Jeśli nie mamy maszynki do lodów, możemy wykorzystać ten przepis do stworzenia napoju lodowego granita. W tym celu musimy rozlać mieszankę do płaskich naczynek i wstawić do zamrażalnika.

Po mniej więcej godzinie, gdy mieszanka zacznie zamarzać, kruszymy ją. Czynność powtarzamy co 15 minut aż do uzyskania napoju z drobnymi kryształkami lodu.

CZYTAJ DALEJ: JAK ZROBIĆ LODY DOMOWE - PRZEPISY INTERNAUTÓW - FILMY
Jak zrobić najszybsze lody waniliowe świata według OJPOP

Bardzo prosty, szybki sposób na domowe lody według misia3006

Lody cytrynowe według Jedzonko o

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska