__Lody domowe - przepis 1
Lody domowe - składniki:
- 10-15 dkg owoców (np. truskawek, malin, czarnych jagód)
- 600 g jogurtu
- 4 łyżeczki miodu
- 2 białka
- aromat rumowy.
Lody domowe - przygotowanie:
Jogurt mieszamy z aromatem rumowym i 2 łyżkami miodu. Wstawiamy na godzinę do zamrażarki. Umyte owoce miksujemy z pozostałym miodem. Mieszamy z ochłodzonym jogurtem i znowu wstawiamy na godzinę do zamrażalnika. Z białek ubijamy pianę na sztywno, mieszamy z zimną masą jogurtowo-owocową i całość zamrażamy przez 2 godziny. Przed podaniem ozdabiamy lody całymi owocami.
Lody domowe - przepis 2
Domowe lody czekoladowo-malinowe - składniki:
- 700 g malin - mogą być zarówno świeże, jaki mrożone
- 350 g śmietany zawierającej 36 proc. tłuszczu
- 70 g ciemnego, niesłodzonego kakao
- 150 g cukru.
Domowe lody czekoladowo-malinowe - przygotowanie:
Na początek zmiksujmy blenderem przygotowane i umyte owoce. Pamiętajmy, by wcześniej upewnić się, że maliny nie są robaczywe. Po zmiksowaniu usuwamy resztki pestek, przecedzając malinowy mus przez drobne sitko.
W osobnym rondelku ubijamy śmietanę, dodając kakao i cukier. Ubitą śmietanę podgrzewamy na palniku, mieszając, aż doprowadzimy do wrzenia. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, zdejmujemy ją z palnika i dodajemy malinowy mus.
Gotową masę odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do zamrażarki/zamrażalnika. Po około godzinie zamrażania lodów wyciągamy je z zamrażalnika i miksujemy. Ponownie wkładamy do zamrażalki i proces miksowania powtarzamy za kolejną godzinę. Po kolejnych dwóch godzinach lody powinny być gotowe do spożycia.
CZYTAJ DALEJ: LODY DOMOWE - PRZEPIS NA SORBET CAMPARI
Lody domowe - przepis 3
Sorbet Campari z sokiem pomarańczowym - składniki:
- 9 pomarańczy
- 150 g cukru
- 3 listków mięty
- 60 g Campari.
Sorbet Campari z sokiem pomarańczowym:
Podgrzewamy sok pomarańczowy, wyciśnięty ze świeżych owoców. Do soku dodajemy drobno pokrojoną skórkę pomarańczową, cukier i miętę. Całość doprowadzamy do wrzenia i czekamy, aż cukier się rozpuści.
Po rozpuszczeniu się składników odstawiamy naszą mieszankę, by wystygła. Na koniec wyciągamy listki mięty i dodajemy Campari. Całość wlewamy do maszynki do robienia lodów i postępujemy zgodnie z instrukcjami producenta.
Uwaga! Jeśli nie mamy maszynki do lodów, możemy wykorzystać ten przepis do stworzenia napoju lodowego granita. W tym celu musimy rozlać mieszankę do płaskich naczynek i wstawić do zamrażalnika.
Po mniej więcej godzinie, gdy mieszanka zacznie zamarzać, kruszymy ją. Czynność powtarzamy co 15 minut aż do uzyskania napoju z drobnymi kryształkami lodu.
CZYTAJ DALEJ: JAK ZROBIĆ LODY DOMOWE - PRZEPISY INTERNAUTÓW - FILMY
Jak zrobić najszybsze lody waniliowe świata według OJPOP
Bardzo prosty, szybki sposób na domowe lody według misia3006
Lody cytrynowe według Jedzonko o
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?