Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wrocław: Villa Bianco po programie Kuchenne Rewolucje. Smacznie ale drogo

Weronika Skupin
Villa Bianco Steak & Lobster po programie Kuchenne Rewolucje. Magda Gessler dała radę
Villa Bianco Steak & Lobster po programie Kuchenne Rewolucje. Magda Gessler dała radę Paweł Relikowski
Restauracja Villa Bianco Steak & Lobster we Wrocławiu przeżywa oblężenie - Magda Gessler i jej Kuchenne Rewolucje się udały - cieszą się właściciele. Wcześniej lokal serwował nudne pizze i makarony, a teraz na talerzach pojawiły się homary, przegrzebki, krewetki i prawdziwe amerykańskie steki. Teraz Villa Bianco żywi smacznie. Niestety, także drogo. Na przykład za zupę trzeba zapłacić aż 22 złote. Ale chętnych nie brakuje. Przed wizytą Magdy Gessler Villa Bianco położona przy ul. Rdestowej rzadko miała gości, jeśli już to trafiali tu przypadkiem. Powiódł się szalony plan sprowadzenia tu składników, których nie ma nigdzie indziej, choć było ryzyko, że drogie menu spowoduje rychły upadek restauracji. Kuchenne Rewolucje z Wrocławia już w czwartek o godz. 21.30 na antenie TVN.

Restauracja Villa Bianco Steak & Lobster leży przy lotnisku, w oddalonej od centrum części miasta. Pieniądze na jej budowę właściciele dostali z projektu unijnego, który miał ożywić okolice lotniska. Jednak nawet z nowego terminalu nie tak łatwo tam dotrzeć. Trzeba wiedzieć, gdzie jechać, a celem Magdy Gessler było sprawienie, by goście przyjeżdżali tu specjalnie. Teraz biała willa przyciąga nie tylko stałych klientów, ale coraz to nowe osoby. Gości jest tak wielu, że rezerwują stoliki z wyprzedzeniem, a Paweł Glibowski prowadzący z żoną restaurację szuka kelnerek i kucharzy na kolejne etaty.

ZOBACZ TEŻ: Gościniec Myśliwski - Kuchenne Rewolucje
Po kwietniowej wizycie Magdy Gessler we Wrocławiu, Villa Bianco zmieniła wystrój - na pastelowych ścianach wiszą małe lustra w białych oprawach, na pasiastych obrusach leżą błękitne ceraty, a pokrowce w takim samym kolorze zdobią krzesła. Na podłodze położono panele - wyglądają przytulniej niż kafle, a jednocześnie są eleganckie. Z menu, w którym był misz-masz potraw takich jak pizze, makarony czy dania śródziemnomorskie, zostało niewiele.

- Villa Bianco Steak & Lobster to restauracja, do której będzie się przyjeżdżało zjeść najwyższej jakości potrawy. Położenie na uboczu zmusiło nas do zachęcenia klientów czymś, co trudno będzie im znaleźć gdziekolwiek indziej - tłumaczyła podczas nagrywania programu Kuchenne Rewolucje Magda Gessler. Plan udało się wykonać.

Villa Bianco Wrocław - smacznie ale drogo [CENY]
Wśród potraw można znaleźć przede wszystkim to, co w nowej nazwie restauracji, czyli steak & lobster - steki i homary sprowadzane prosto ze Stanów Zjednoczonych. Te drugie pływają w wielkim akwarium i goście sami mogą sobie wybrać konkretną sztukę. Są to najdroższe potrawy w restauracji. Steki kosztują 29 zł za 100 gram mięsa, a homary - 25 zł za 100 gram. Trzeba zapłacić za całego homara, który waży około 500-600 gram, a więc płaci się 100-125 zł za samo mięso. Gdy podamy homara z risotto kosztującym 19 zł, cena całej potrawy wyniesie ponad 140 zł. W homarze nie ma dużo mięsa, a gdy dodamy je do risotto, nic już z niego nie zostanie. Risotto z homarem to jedna z najpopularniejszych potraw w Villa Bianco Steak & Lobster.

Co jeszcze w menu? Najtańszą przystawkę, koktajl z krewetek, możemy zjeść za 19 zł. Popisowe carpaccio z wołowiny kosztuje 33 zł. Za 34 zł zjemy tatara z polędwicy wołowej siekanego przy stoliku przez kucharza. Przegrzebki kosztują 42 zł, możemy je zamówić np. pieczone w muszli albo podane na placuszkach z cukinii. Makarony, np. z boczkiem i cebulą, zjemy od 19 zł wzwyż. Wszystkie zupy kosztują 22 zł. Są to np. rosół z królika, krem borowikowy, krem z zielonego groszku, krem z krewetek i krem z homara. Ryba branzina kosztuje 18 zł za 100 gram. Na deser możemy zjeść creme brulee za 10 zł, dolce & gabbana, czyli krem marakujowy z lodami i bezą za 20 zł, ciastko cytrynowe z kremem cytrynowym za 20 zł czy też suflet, także za 20 zł.

- Homary są trudne do obrania, dlatego obsługa rozkrawa je albo chociaż wcześniej miażdży młotkiem szczypce. Chętni jednak mogą się "pobawić" i dostać szczypczyki do owoców morza, jeśli chcą samodzielnie zmierzyć się z homarem - mówi Paweł Glibowski, współwłaściciel restauracji Villa Bianco.

Rewolucję ocenia na piątkę z plusem. – Mamy gości przez cały tydzień, w szczególności wieczorami, a w piątki, soboty i niedziele restauracja jest pełna. W ostatnią niedzielę wszystkie stoliki były zajęte, a goście musieli je rezerwować z wyprzedzeniem - mówi Paweł Glibowski.

Restauratorzy chcieli trafić głównie do gości biznesowych, którzy Villę Bianco Steak & Lobster będą wynajmować na konferencje i szkolenia oraz do przedsiębiorców i udało się taką klientelę zdobyć. Jednocześnie dotychczasowi klienci wciąż odwiedzają Villę Bianco. Przychodzą nawet rodziny z dziećmi, dlatego w menu nie mogło zabraknąć kilku prostych potraw, np. makaronów.

- Podobno po emisji programu Kuchenne rewolucje do restauracji biorących w nich udział ustawiają się kolejki. Trzymam kciuki, żeby tak było i u nas. Szczególnie liczę na kilka pierwszych weekendów po tym, jak pokażą nas w telewizji. Wtedy nie wolno nam popełnić błędów - podsumowuje Paweł Glibowski.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska