Wrocławianka odkryła owies, który... odchudza

    Wrocławianka odkryła owies, który... odchudza

    Anna Szejda

    Gazeta Wrocławska

    Aktualizacja:

    Gazeta Wrocławska

    Dr inż. Joanna Harasym prawie trzy lata "rozgryzała" właściwości owsa. Teraz zboże to codziennie gości w jej posiłkach

    Dr inż. Joanna Harasym prawie trzy lata "rozgryzała" właściwości owsa. Teraz zboże to codziennie gości w jej posiłkach ©Paweł Relikowski

    Wrocławska uczona odkryła, co potrafi owies. Zboże odchudzi, nawilży włosy i wygładzi skórę
    Dr inż. Joanna Harasym prawie trzy lata "rozgryzała" właściwości owsa. Teraz zboże to codziennie gości w jej posiłkach

    Dr inż. Joanna Harasym prawie trzy lata "rozgryzała" właściwości owsa. Teraz zboże to codziennie gości w jej posiłkach ©Paweł Relikowski

    Nad cudownymi właściwościami owsa i możliwościami zastosowania ich w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym dr inż. Joanna Harasym z Katedry Biotechnologii Żywności Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu pracowała prawie trzy lata. Badania się zakończyły, a ich efekty zostały zgłoszone do urzędu patentowego i jego europejskiego odpowiednika.

    - To zboże nie cieszy się popularnością, a szkoda, bo jego składniki mają szerokie zastosowanie - przekonuje dr inż. Joanna Harasym. I przyznaje, że owsiane otręby codziennie goszczą w jej posiłkach.

    Podczas prac, prowadzonych we Wrocławskim Parku Technologicznym, z owsa wyodrębniono beta-glukany, białko owsiane oraz błonnik nierozpuszczalny. Co potrafią składniki kryjące się pod tymi nazwami?

    - Przemycone do produktów spożywczych, podniosą ich wartość odżywczą, a jednocześnie wzmocnią naszą odporność na bakterie i wirusy - tłumaczy dr inż. Harasym. I dodaje, że to nie koniec dobroczynnych właściwości zboża. Jego składniki przyczyniają się do obniżenia cholesterolu i wyrównania poziomu cukru we krwi. Są również pomocne w leczeniu rozległych ran, np. po poparzeniach. A badania na myszach pokazały, że są w stanie zmniejszyć guzy, czyli cofnąć lub chociaż zatrzymać rozwój nowotworów.

    Owies ma szansę zawojować również rynek kosmetyczny.

    - Doskonale sprawdzi się jako składnik kremów nawilżających oraz przeciwzmarszczkowych czy szamponów, które odbudują zniszczone włosy i nadadzą im połysk - wylicza dr inż. Joanna Harasym. - Białko owsiane natomiast złagodzi skutki uczuleń i alergii oraz m.in. ochroni skórę przed promieniowaniem UV - dodaje wrocławska naukowiec.

    Prawdziwym hitem mogą jednak okazać się właściwości odchudzające owsa.

    - Jego składniki tworzą wewnątrz jelita śluzowatą otoczkę, która staje się barierą dla cukrów i tłuszczy. Zapobiega ich wnikaniu do organizmu, dzięki czemu wskazówka na wadze spada - wyjaśnia dr inż. Joanna Harasym. Błonnik będzie dodatkowo zapychał żołądek, eliminując uczucie głodu.

    W przyszłym roku rozpocznie się produkcja składników owsa. Większość trafi do firm, które będą wzbogacały nimi produkowane przez siebie kosmetyki, suplementy diety lub wyroby spożywcze.

    Czytaj także

      Komentarze (5)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Nic szczególnego...nie odkryła

      joe (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 96 / 61

      Owies znany jest już od dawien dawna, jego zbawienne właściwości, zastosowanie.
      Nie rozumiem po co ten "szum medialny"? Promocja samej osoby dr inż.? Bo na pewno nie owsa.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Odkrycie?

      Teresa (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 84 / 72

      Właściwie nie wiadomo co odkryła wrocławska uczona, czy cenne składniki z owsa? A może metodę otrzymywania tych składników ? Ale ciekawe..

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Wrocławianka odkryła owies

      kzan (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 77 / 80

      Odkrycie wrocławskiej uczonej można skwitować jednym zdaniem "jaki uczony takie odkrycie". Kiedyś były bardzo popularne kawały o odkryciach radzieckich uczonych i odkrycie wrocławskiej uczonej...rozwiń całość

      Odkrycie wrocławskiej uczonej można skwitować jednym zdaniem "jaki uczony takie odkrycie". Kiedyś były bardzo popularne kawały o odkryciach radzieckich uczonych i odkrycie wrocławskiej uczonej można traktować podobnie. Dziwie się Pani red. Annie Szejda , że pisze głupoty nie znając wogóle tematu. Temat ten jest znany powszechnie od ponad 30 lat. Patrz na przykład książki Dr Pierre Dukana francuskiego lekarza specjalizującego się w dietetyce i walce z otyłością.zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Owies

      J23 (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 40 / 16

      Renata Beger już dawno odkryła wiele innych zalet owsa.


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      cooo?

      ATENA (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      z tego co wiem wlasciwosci owsa odkryli Grecy starozytni i Egipciani,

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama