V Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa - największy w Polsce...

    V Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa - największy w Polsce zlot browarów, tym razem na stadionie

    Weronika Skupin

    Gazeta Wrocławska

    Aktualizacja:

    Gazeta Wrocławska

    Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa z Leśnicy przenosi się na Stadion Miejski
    1/2
    przejdź do galerii

    Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa z Leśnicy przenosi się na Stadion Miejski ©Paweł Relikowski / Gazeta Wrocławska

    Przed nami V Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa, który w tym roku odbędzie się w dniach od 9 do 11 maja na esplanadzie Stadionu Wrocław. Jest to obecnie największa w Polsce i jedna z największych w Europie impreza promująca oryginalne piwa z małych i średnich browarów. Ale festiwal to nie tylko piwo. Będzie się można także najeść i posłuchać muzyki.
    Na Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa już po raz piąty spotykają się piwowarzy domowi, przedstawiciele browarów, kucharze, blogerzy, lokalni producenci żywności, restauratorzy i goście festiwalu - wszyscy, którzy poszukują połączeń piwa z dobrym jedzeniem. Scena muzyczna promuje przede wszystkim dolnośląskie zespoły prezentujące nowe brzmienia.

    Tym razem festiwal odbędzie się na esplanadzie Stadionu Miejskiego, a nie tak jak do tej pory przy Zamku w Leśnicy.
    To rekordowa edycja. Zaprezentuje się aż 75 browarów. Wydaje się to pozytywna zmiana, bo co roku było tam ciężko dojechać, a na ul. Kosmonautów tworzyły się ogromne korki. W dodatku błoto zniechęcało do spacerowania z kuflem w ręku i degustowania trunków.

    Od kilku lat we Wrocławiu i okolicach powstają lokalne browary, restauracje, czy puby serwujące piwa rzemieślnicze, które nie jest produkowane taśmowo. Przeczytaj, gdzie na co dzień można się napić "prawdziwego" piwa na Wrocławskim Szlaku Piwnym: Wrocławianie piją coraz wymyślniejsze piwa. Powstał nawet wrocławski szlak piwny

    Zobacz PROGRAM V. FESTIWALU DOBREGO PIWA

    PIĄTEK 9 maja
    Festiwal:16.00 – 23.00
    Scena Główna:
    • Godz. 16.40 – Headline Crack
    • Godz. 18.00 – Żyranci
    • Godz. 19.15 – Oficjalne otwarcie Festiwalu
    • Godz. 19.20 – PDO
    • Godz. 20.30 – ogłoszenie wyników IX Konkursu Piw Domowych
    • Godz. 20.40 – Neony

    Scena Kulinarna:
    • Godz. 17.00 – 19.30 pokazy kulinarne | Szynkarnia
    • Godz. 17.30 – 18.30 test na daltonizm sensoryczny | Wrocławska Inicjatywa Piwowarska
    • Godz. 19.30 – 21.00 panel dyskusyjny „Co to jest piwo rzemieślnicze”
    • Uczestnicy: Marek Jakubiak (Browary Regionalne Jakubiak), Ziemowit Fałat (PINTA),Tomasz Kopyra (Blog Kopyra), Rafał Łopusiński (Browar Bednary), Michał Kopik (Piwny Garaż). Prowadzi Agnieszka Wołczaska – Prasolik (Cerevisia)
    • Pokazy warzenia piwa / Scena Kulinarna /
    • Godz. 17.00 – 19.30 Pokaz warzenia piwa z brewkitów | Twój Browar

    Sala wystawiennicza I:
    • Godz. 16.00 – 23.00wystawa „Piwo we Wrocławiu od średniowiecza po czasy współczesne”.

    Sala wystawiennicza II
    • Godz. 16.00 – 23.00 ścieżka edukacyjna „Style piwa” – wystawa | WIP
    • Godz. 16.00 – 23.00 wystawa II Konkursu Etykiet Piwnych – wszystkie etykiety uczestniczące w Konkursie | Bottlabel


    SOBOTA 10 maja
    Festiwal: 12.00 – 23.00
    Scena Główna:
    • Godz. 15.20 – Takie Trio
    • Godz. 16.30 – wręczenie nagród w Plebiscycie na Piwo Roku 2013 wg portalu Browar biz cz. I
    • Godz. 16.40 – Flying Moses
    • Godz. 18.00 – Red Bus
    • Godz. 19.10 – ogłoszenie wyników II Konkursu Etykiet Piwnych
    • Godz. 19.20 – Echoe
    • Godz. 20.40 – Behavior

    W przerwach wręczenie kolejnych nagród w Plebiscycie na Piwo Roku 2013 wg portalu Browar biz
    Scena Kulinarna:
    • Godz. 13.30 – 19.30 Pokazy kulinarne | O Kuchni z ludźmi dla ludzi
    • O piwie i jedzeniu | Marynka Pivo i Aperitivo
    • Godz. 15.00 – 18.00 Warsztaty pieczenie chleba | Koło Gospodyń Wiejskich z Juszczyna oraz Martyna Sobka i Laura Chołodecka
    • Godz. 17.30 – 18.30 Test na daltonizm sensoryczny | WIP
    • Pokazy warzenia piwa / Scena Kulinarna /
    • Godz. 14.30 - 18.30 Pokaz warzenia piwa - warzenie z zacieraniem | Twój Browar

    Sala wystawiennicza I:
    • Godz. 12.00 – 23.00 wystawa „Piwo we Wrocławiu od średniowiecza po czasy współczesne”
    • Godz. 16.00 – 17.00 wykład dr Dobiesława Karnsta „Średniowieczne piece słodownicze na ziemiach polskich”
    • Godz. 18.30 – 20.30 wykład pani Danuty Gut (ZPPP) „Wyzwania i zagrożenia dla branży piwowarskiej - europejska strategia antyalkoholowa.”

    Po wykładzie spotkanie branżowo-zapoznawcze dla właścicieli browarów i piwowarów.
    Sala wystawiennicza II:
    • Godz. 12.00 – 23.00 wystawa II Konkursu Etykiet Piwnych – wszystkie etykiety uczestniczące w Konkursie | Bottlabel
    • Godz. 12.00 – 23.00 ścieżka edukacyjna „Style piwa” wystawa | WIP
    • Godz. 12.00 – 16.00 Giełda Birofilistyczna

    11. Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie
    • Godz. 9.00 – 13.00 Wykłady zamknięte dla zaawansowanych: „Woda” i „Chmiel”
    • Godz. 14.00 – 16.30 Spotkanie piwowarów domowych | wymiana doświadczeń | szkolenia (spotkanie zamknięte)
    • Godz. 16.30 – 18.30 Otwarte dla publiczności 11. Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie (wejściówki w cenie 5 zł do kupienia w sklepiku festiwalowym. Wejście tylko ze szkłem festiwalowym)


    NIEDZIELA 11 maja
    Festiwal:12.00 – 23.00
    Scena Główna:
    • Godz. 15.20 – Big Band PWR
    • Godz. 16.40 – Bluberry Band
    • Godz. 18.00 – Roots Rockets
    • Godz. 19.20 – The Synki
    • Godz. 20.40 – Fairy Tale Show

    Scena Kulinarna:
    • Godz. 13.00 – 14.00 – test na daltonizm sensoryczny | WIP
    • Godz. 14:30 – 18.00 - pokazy kulinarne | Piwne gotowanie
    • Godz. 15:00 – 15:40 - Szkło codzienne i niecodzienne, czyli jak dobór szklanki wpływa na smak piwa | Wrocławski Szlak Piwny
    • Godz. 16:30 Konkurs - kapslowanie na czas
    • Pokazy warzenia piwa / Scena Kulinarna /
    • 13.30 – 16.00 Pokaz warzenia piwa - warzenie z ekstraktów słodowych z chmieleniem | Twój Browar

    Sala wystawiennicza I:
    • Godz. 12.00 – 23.00 wystawa „Piwo we Wrocławiu od średniowiecza po czasy współczesne”.
    • Godz. 12.00 otwarty wykład „Chmiel” | Daniel Zalewski, Michał Gref | WIP
    • Godz. 13.15 otwarty wykład „Drożdże” | Filip Paprocki | Fermentum Mobile
    • Godz. 14.30 otwarty wykład „Słód” | Wojtek Szała | Słodownia Soufflet

    Sala wystawiennicza II:
    • Godz. 12.00 – 23.00 wystawa II Konkursu Etykiet Piwnych – wszystkie etykiety uczestniczące w Konkursie | Bottlabel
    • Godz. 12.00 – 23.00 Ścieżka edukacyjna „Style piwa” | WIP
    • Godz. 13.00 – 16.00 Pierwsze otwarte testy gier Dice Brewing oraz DICE Brewing


    dostępne parkingi:
    - wielopoziomowy parking Stadionu Wrocław (opłata: 10 zł / dzień),
    - parking odkryty od strony ul. Królewieckiej (opłata: 10 zł / dzień)

    Czy dobre piwo ma szansę stać się wizytówka Wrocławia i Dolnego Śląska? Dlaczego nasz region ma najbardziej urozmaiconą kuchnię na światowym poziomie? I jak lokalna biesiada zamieniła się w jeden z największych w Europie festiwali piwa? Na następnej stronie czytaj wywiad z Elżbietą Lenczyk, dyrektorem Centrum Kultury Zamek, organizatora V Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa.

    JAK WROCŁAWSKI FESTIWAL STAŁ SIĘ JEDNĄ Z NAJWIĘKSZYCH IMPREZ PIWNYCH W KRAJU? CZYTAJ NA KOLEJNEJ STRONIE
    1 »

    Czytaj także

      Komentarze (23)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Stadion Śląska

      Ślązak (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1

      Tak winniśmy nazywać nasz stadion.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Oby to nie byl ostatni festiwal na ktory ide

      Wroclawianin (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      Miejsce na taka impreze jest beznadziejne ale musze odczuc to na wlasnej skorze zeby sie przekonac. Daje wam w tym roku kredyt zaufania. Jak nie bedazie tego ducha imprezy ktory goscil w kufelku w...rozwiń całość

      Miejsce na taka impreze jest beznadziejne ale musze odczuc to na wlasnej skorze zeby sie przekonac. Daje wam w tym roku kredyt zaufania. Jak nie bedazie tego ducha imprezy ktory goscil w kufelku w blocie i w strugach deszczu. W takich chwilach smak piwa jest nieoceniony. Jak bedzie smakowalo w betonowym potworze bez klimatu zobaczymy.zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Czego to już magistrackie "mędrce" nie "zrobio" żeby zagnać lemingi na "Srajtaśmę"...LOL

      LOL (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 2 / 6

      ...nawet piwoszy "zmuszajo" do odwiedzin tego poszarzałego syfu...
      W końcu po to się wydaje ponad 1,5 mld ...żeby griloesć popijać piwko...brakuje jeszcze takich burdeli co to wew rynku "so"...LOL...rozwiń całość

      ...nawet piwoszy "zmuszajo" do odwiedzin tego poszarzałego syfu...
      W końcu po to się wydaje ponad 1,5 mld ...żeby griloesć popijać piwko...brakuje jeszcze takich burdeli co to wew rynku "so"...LOL
      Ale pewnie już nie długo....:-) zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      es

      se (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1 / 1

      a od kiedy we Wrocławiu są 'esplanady' ? :-)
      ale piwko na pewno będzie dobre !

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Piwosze

      D (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 4 / 9

      Oszołomy

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Krótka piłka

      hf (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 6

      Po ile piwo?


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Nawet nie tak źle

      Tomek (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1

      Rok temu podobno ok. 2-3zł za 200ml. Czyli nawet nie jest źle, zważywszy, że piwa rzemieślnicze często kosztują po 7-8zł i więcej (choć są też tańsze, zależnie od stylu - za taki Namysłów Pils nie...rozwiń całość

      Rok temu podobno ok. 2-3zł za 200ml. Czyli nawet nie jest źle, zważywszy, że piwa rzemieślnicze często kosztują po 7-8zł i więcej (choć są też tańsze, zależnie od stylu - za taki Namysłów Pils nie zapłacisz dużo, a jest to piwo rzemieślnicze, polecane przez znanego piwosza i sędziego piwnego Tomasza Kopyrę). :) A 200ml, żeby można było więcej spróbować. :)zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      TADEK NIEJADEK

      Z TRAUGUTTA (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 6 / 9

      TYLKO WÓDA, PO PIWIE CHCE SIĘ SZCZAĆ. WÓDA ŁOJONA DO OPORU I DŁUGO, DŁUGO NIC.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      tylko perla export , wstrzasnieta nie zmieszana , z kropelkami rosy na butelce

      zwykly popijacz piweczka (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1 / 21

      dziekuje za przeczytanie :)


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      PILS!

      TYLKO PILS! (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 17

      TYLKO PERŁA PILS!

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Wrocław piwem stoi

      Jerko (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 18 / 5

      Był czas , kiedy Wrocław toczył wojne piwną. Teraz , kiedy zlikwidowano wrocławskie browary pijemy tyskie popłuczyny z wielkich kompani piwowarskich. Pasteryzowane, byle jakie, źle przechowywane i...rozwiń całość

      Był czas , kiedy Wrocław toczył wojne piwną. Teraz , kiedy zlikwidowano wrocławskie browary pijemy tyskie popłuczyny z wielkich kompani piwowarskich. Pasteryzowane, byle jakie, źle przechowywane i potwornie drogie w Rynku. Przerobić stadion na browar i zorganizować Oktoberfetyn, bo wiosenne marcowe w maju jeszcze nie nadaje się do picia, musi do października leżakować. Więc do wyborów nowego prezydenta zdążymy jak ulał.zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Po to wybudowano stadion za 970 mln bez odestek, które mieszkańcy będą spłacać przez 20 lat,

      powypadkowa kochanka prezydenta (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 10 / 17

      żeby teraz można było się nachlać piwska? Może do tego kąpiele błotne?

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama