18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zakopane: Restauracja Zośka nie ocalała. Magda Gessler jej nie uratowała

WSK
Restauracja Zośkaprzegrała. Po wizycie Magdy Gessler został tylko wystrój
Restauracja Zośkaprzegrała. Po wizycie Magdy Gessler został tylko wystrój fot. TVN
Kuchenne Rewolucje nie uratowały restauracji Zośka w Zakopanem. Po wizycie Magdy Gessler restauracja została zamknięta. Teraz znów działa pod tą samą nazwą, ale ma już nowego właściciela i nowe menu. Restauracja Zośka miała być kolejnym sukcesem Magdy Gessler. Nie udało się.

Zakopane i restauracja Zośka gościły Kuchenne Rewolucje TVN w styczniu 2014. Magda Gessler od początku narzekała: - Kapusta jest niedokiszona, buraki śmierdzą pleśnią. To wszystko jest pędzlowane wędzonką. Dzisiaj nie będziemy gotować.

Restauratorka zaproponowała nowy wystrój i nowe menu. Nazwa - restauracja Zośka - pozostała. Ale gościom odmieniony lokal zupełnie nie przypadł do gustu.
- Zośkę odwiedziliśmy tuż po wizycie Pani Magdy Gessler. Pani Magda chyba nie jest w dobrej formie... zaproponowała tapas bar, czyli przekąski, które stoją zaraz przy wejściu... Ponieważ stoją tam kilka godzin, to wszystko wygląda już na mocno zmęczone i nie zachęca do spróbowania. Dodatkowo Pani Magda wprowadziła kilka dań, które nawet nie wiem, co znaczą... tak więc nie spróbowaliśmy tego, co polecała - czytamy jedną z opinii o restauracji Zośka w serwisie Gastronauci. - Zgadzam się z przedmówcą, że tapas to zły pomysł. Kanapeczki wyglądają nieświeżo i nie zachęcają z całą pewnością do skosztowania. Cena tapasu to koszt 25 zł od osoby. Zamówiliśmy zupę rydzową, która smakowała bardzo przeciętnie, słabo doprawiona, a rydze bez smaku. Danie główne to cielęcina z puree chrzanowym oraz z kapustą zasmażaną. Cena około 35 zł zdecydowanie nieadekwatna do ilości i smaku. Cielęcina twarda, purre mogło być naprawdę dobre, gdyby nie było tak strasznie kwaśne - pisze ktoś inny po wizycie w restauracji Zośka.

Krótko po wizycie Magdy Gessler w Zakopanem restauracja Zośka została zamknięta. - Zostaliśmy zmuszeni do zamknięcia lokalu - tłumaczy Wioletta Kowalska, właścicielka dawnej restauracji Zośka. - Stało się tak, bo dokładnie trzy dni po tym jak ponownie odwiedziła nas Magda Gessler. Właściciel lokalu wręczył mi wypowiedzenie umowy najmu.

Teraz w tym samym miejscu, przy Krupówkach, działa lokal o tej samej nazwie. - Ale restauracja Zośka to teraz nowe menu, nowy właściciel, nowi pracownicy, jedynie wystrój wnętrza pozostał po Kuchennych Rewolucjach - opowiada Przemysław Lewandowski, menedżer obecnej Zośki.

Restauracja Zośka ma już innych najemców, pracowników i menu niż tuż po rewolucji, ale zdaniem Magdy Gessler nie świadczy to o tym, że rewolucja się nie udała. Restauratorka twierdzi, że spotkała się z oporem, by ją wprowadzić. Jej zdaniem nie skorzystano z jej rad: dania, które zaproponowała w tej restauracji, były przygotowywane przez nowego kucharza, niezgodnie z jej przepisami, m.in. smażone we fryturze. – Nie podpisuję się pod tą rewolucją. Po ponownej wizycie w Zośce zastałam restaurację inną niż ją zostawiłam. Na tapas barze miały leżeć świeże przekąski, a było tam kilka zeschniętych kanapek za 25 zł. To niedopuszczalne. Krzywdzi mnie, kiedy takie wpadki przypisuje się wprowadzonym przeze mnie zmianom - mówi Magda Gessler.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska