W Jedlinie-Zdroju otworzą odbudowany browar. To będzie raj...

    W Jedlinie-Zdroju otworzą odbudowany browar. To będzie raj dla piwoszy

    Artur Szałkowski

    Gazeta Wrocławska

    Gazeta Wrocławska

    Tak wyglądał browar przed odbudową
    1/5
    przejdź do galerii

    Tak wyglądał browar przed odbudową ©fot. Dariusz Gdesz

    W czwartek 1 maja zostanie oficjalnie otwarty browar w kompleksie pałacowo-hotelowym Jedlinka. Miejsce to ma bogate tradycje warzenia piwa.
    Jako jedyna ekipa dziennikarska byliśmy świadkami historycznego wydarzenia w regionie wałbrzyskim. W odbudowanym z ruin browarze, na terenie kompleksu pałacowego Jedlinka w Jedlinie-Zdroju, obserwowaliśmy rozpoczęcie procesu warzenia piwa. - Będziemy serwowali cztery rodzaje świeżego piwa: Jaśnieksiążęce, Pszeniczny Pan, Marcowa Dama oraz Czerwony Baron - mówi Radosław Leda, właściciel Zespołu Pałacowo-Hotelowego Jedlinka. - To ostatnie piwo będzie jedynym dostępnym również poza Jedlinką. Będzie można je kupić w Świdnicy.

    Ukłon w stronę Świdnicy nie jest przypadkowy. Ma ona jedną z najbogatszych tradycji piwowarskich w regionie. Ponadto jest związana z Czerwonym Baronem, czyli Manfredem von Richthofenem, asem myśliwskim z okresu I wojny światowej. Replika jego słynnego samolotu - Fokkera Dr. I - stoi przed pałacem Jedlinka.

    Nowoczesne urządzenia do produkcji piwa zostały przywiezione z Niemiec. Połączono w nich tradycję z nowoczesnością. Są skomputeryzowane, ale piwo jest w nich warzone według tradycyjnych, starych receptur i na bazie najlepszych produktów. - By zapewnić odpowiedni skład i smak warzonego przez nas piwa, musimy dysponować najlepszymi surowcami - wyjaśnia Krzysztof Ozdanowski, główny piwowar browaru Jedlinka. - W tym celu z Niemiec sprowadzamy ziarno, z którego uzyskujemy słód pilzneński.

    Oficjalne otwarcie browaru w Jedlince wyznaczono w samo południe 1 maja.

    Jedlinka ma bogate tradycje związane z warzeniem piwa. Do rozwoju miejscowego browaru przyczynił się Carl Krister, były właściciel pałacu Jedlinka i słynnej fabryki porcelany w Wałbrzychu. Wpływ na upadek browaru miały wojny. Zamknięto go w 1943 roku. Obecnie na Dolnym Śląsku świeże i niepasteryzowane piwo produkuje Minibrowar Spiż we Wrocławiu oraz reaktywowany browar w Lwówku Śląskim.

    Czytaj także

      Komentarze (10)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Przed wojną sam Wrocław miał ponad setkę browarów!

      zed (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 2

      A region słynął z piwowarstwa w Europie jak mało który!

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      .

      Andrew (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1

      W Sobótce Górce jest robione piwo ale nie w browarze, lecz prywatnie w domu. Budynek to niestety ruina i nic więcej a szkoda, bo mógł spokojnie funkcjonować. Wątpie, że go też odbudują lub kupią...rozwiń całość

      W Sobótce Górce jest robione piwo ale nie w browarze, lecz prywatnie w domu. Budynek to niestety ruina i nic więcej a szkoda, bo mógł spokojnie funkcjonować. Wątpie, że go też odbudują lub kupią chociaż jest wystawiony na aukcji.zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      nie przepadam za niemieckimi sikami

      nero (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 5 / 6

      nie ma dobrego niemieckiego piwa


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Ale to jest piwo Polskie!

      zed (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1

      A piwo to piwo, ważne że nie z fabryki tylko z małego browaru!

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Trzeba sobie jasno powiedzieć

      w tym zażydzonym i zakłamanym kraju (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 2 / 21

      tylko debile piją "piwo" , które jest raczej mieszaniną cząstki prawdziwego piwa i konserwantów w rodzaju benzoensanu sodu, kwasu fosforowego, cytrynowego etc....

      Tu nie Bawaria ani nie Czechy,...rozwiń całość

      tylko debile piją "piwo" , które jest raczej mieszaniną cząstki prawdziwego piwa i konserwantów w rodzaju benzoensanu sodu, kwasu fosforowego, cytrynowego etc....

      Tu nie Bawaria ani nie Czechy, tutaj mośki aby zrealizować swój program " 67 lat i Piasecki " muszą truć durnych Gojów , bo inaczej sami pójdą z torbami, więc nie wierzę,że akurat piwo z Jedliny będzie czyste i uczciwe.zwiń


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      zmień tabletki

      troska (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 9

      ta obsesja cię zamęczy

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      One more

      Wrocławianin (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 2 / 3

      Oczywiście jest jeszcze Doctor Brew

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Zapomniano o innych browarach

      WR (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 32 / 2

      A Chrząstawa(Browar Widawa istnieje już kilka lat) i Sobótka (Browar Sobótka Górka otworzony w zeszłym roku)- tam funkcjonują i warzą piwa.Jest jeszcze Jamrozowa Polana.


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      W Sobótce nie ma browaru już

      wuero (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 3

      To piwo z Sobótki jest teraz ważone w domu:) Browar w Sobótce był piękny, z własnym źródłem wody, słodownią i rozległymi piwnicami do leżakowania piwa. Niestety teraz to tylko ruina i aby go...rozwiń całość

      To piwo z Sobótki jest teraz ważone w domu:) Browar w Sobótce był piękny, z własnym źródłem wody, słodownią i rozległymi piwnicami do leżakowania piwa. Niestety teraz to tylko ruina i aby go odbudować potrzebne są grube miliony..zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      dla przypomnienia

      młodym a durnym (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 6 / 17

      jest jeszcze The Voice of Poland, Jaka to melodia, Taniec z Gwiazdami, Jak Oni śpiewają,
      Jak Oni się ruchają itd, itp.

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama