18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na faworki. Jak zrobić dobre chrusty? (PRZEPISY, SKŁADNIKI, FILMY, TŁUSTY CZWARTEK)

Redakcja
Przepis na faworki. Dobre chrusty przepis (PRZEPIS, SKŁADNIKI, TŁUSTY CZWARTEK)
Przepis na faworki. Dobre chrusty przepis (PRZEPIS, SKŁADNIKI, TŁUSTY CZWARTEK)
Przepis na faworki/chrusty. 27 lutego tłusty czwartek. Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki. Jak zrobić dobre faworki? Jakie składniki przygotować na chrusty? Zobacz proste przepisy na pyszne domowe faworki.

Tłusty czwartek - przepis na faworki/chrusty
Czas przygotowania i smażenia: około 60 minut
Ilość porcji: 30

Faworki/chrusty - składniki:

  • 10 dag masła (1/2 kostki)
  • 1/2 szklanki cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • mała torebka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • olej lub smalec do smażenia (25 dag)
  • cukier puder do posypania

Przepis na faworki/chrusty - jak zrobić, przygotowanie ciasta
By przygotować ciasto na faworki należy najpierw masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę (można ją najpierw przesiać przez sito), proszek do pieczenia, sól i jajka. Ciasto zagnieść, a następnie wybić wałkiem (przez około 15 minut). Gotowe ciasto na faworki włożyć do lodówki na 30 minut.

Przepis na faworki/chrusty - formowanie
Wyciągnięte z lodówki ciasto należy cienko rozwałkować, radełkiem wyciąć paski na chrusty. Każdy pasek naciąć w środku na 2–3 cm. Przy formowaniu chrustów należy przez nacięcie przewinąć jeden koniec paska.

Przepis na faworki/chrusty - smażenie
Smażenie faworków nie jest bardzo skomplikowane. Chrusty smażymy w garnku na głębokim, rozgrzanym oleju. Powinny mieć one kolor złoty. Po usmażeniu faworki kładziemy na papierowych serwetkach, by odsączyć nadmiar tłuszczu, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

ZOBACZ NA NASTĘPNEJ STRONIE: Jak zrobić pyszne faworki - przepisy internautów, filmy

Chrusty według przepisu pani Joli

Kruche faworki według przepisu pani Asi

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska