Przepis na pączki. Jak zrobić dobre pączki? [PRZEPISY,...

    Przepis na pączki. Jak zrobić dobre pączki? [PRZEPISY, SKŁADNIKI, TŁUSTY CZWARTEK]

    red

    Gazeta Wrocławska

    Aktualizacja:

    Gazeta Wrocławska

    Przepis na pączki. Jak zrobić dobre pączki? [PRZEPISY, SKŁADNIKI, TŁUSTY CZWARTEK]
    Przepis na pączki. Jak zrobić dobre pączki? [PRZEPISY, SKŁADNIKI, TŁUSTY CZWARTEK]
    1/5

    Przejdź do
    galerii zdjęć

    Przepis na pączki domowe. Już 27 lutego tłusty czwartek. Jak zrobić dobre pączki? Którego składnika i w jakiej ilości dodać. Zobacz proste przepisy na pyszne domowe pączki. Któż nie lubi delektować się pączkami? U nas znajdziesz przepisy.

    Tłusty czwartek - przepis na pączki


    • 1 kg mąki
    • 10 dag drożdży
    • 15 dag cukru
    • 10 żółtek
    • 0,5 l mleka
    • 1,5 l oleju
    • 2 łyżki masła (ew. margaryny)
    • kieliszek spirytusu ew. octu
    • marmolada


    Przepis na pączki - jak zrobić

    Drożdże na nasze pączki rozpuszczamy w ćwierć litra mleka, dodajemy szczyptę cukru i 3 łyżki mąki. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, wsypujemy mąkę, wlewamy drożdże, resztę mleka i wyrabiamy ciasto na nasze pączki.

    Roztapiamy masło i wlewamy do ciasta na pączki, dodajemy spirytus i wyrabiamy. Przykrywamy ścierką i odstawiamy aż podwoi swoją objętość.

    Pączek kalorie - ile kalorii ma jeden pączek. Jak je spalić (ZOBACZ TABELĘ) sprzątanie, całowanie czy fitness - wybierz najlepszy sposób na pozbycie się pączkowych kalorii

    Przepis na pączki - formowanie pączków

    Ciasto na pączki formujemy z ciasta na kulki. Najlepiej robić to natłuszczonymi olejem rękoma. Kulki na pączki rozpłaszczamy, nakładamy marmoladę i sklejamy brzegi, po czym formujemy kulkę. Pączki układamy na stolnicy z mąką. Następnie nasze pączki wrzucamy na rozgrzany olej. Po czym poznamy, że jest już dobry? Gdy wrzucimy do niego pączka, ten wypłynie.

    Przepis na pączki - smażenie

    Pączki smażymy w rozgrzanym oleju kładąc je delikatnie do rondelka. Przykrywamy garnek pokrywką. Pączki smażą się około 2,5 min. Wtedy należy je odwrócić na drugą stronę, np. widelcem i smażyć ponownie 2,5 minuty. Wyjąć na papierowe ręczniki, posypać cukrem pudrem lub polać pączki lukrem.

    Czytaj także

      Komentarze (3)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Pyszne pączki

      grazyna (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 2 / 1

      pączki z tego przepisu rewelacyje:)) dziękuję:))

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Uwaga na olej

      Hanka (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 6

      ...pewnie wiecie, że nie każdy olej nadaje się do smażenia. Jeśli chodzi o smak faworków, czy pączków, warto wybrać olej, który jest raczej "neutralny", jak olej rzepakowy. Ja używam rzepakowego z...rozwiń całość

      ...pewnie wiecie, że nie każdy olej nadaje się do smażenia. Jeśli chodzi o smak faworków, czy pączków, warto wybrać olej, który jest raczej "neutralny", jak olej rzepakowy. Ja używam rzepakowego z małą domieszką lnianego Golden Drop, bo ma maślany aromat i super pasuje do wszelkich wypieków. Przeczytałam gdzieś dzisiaj, że niektórzy dodają do oleju kroplę octu, żeby ciasto nie piło tak tłuszczu. Czy ktoś próbował? Działa? zwiń


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Droga Hako

      Iza (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 2

      ...Żeby pączki nie wpijały tele tłuszczu dodaje się do ciasta spirytus ....jak masz napisane w powyższym przepisie ...Więc zbyteczne jest dodawanie octu do oleju...

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama