Tłusty czwartek - kiedy tłusty czwartek 2014 (DATA, PRZEPIS...

    Tłusty czwartek - kiedy tłusty czwartek 2014 (DATA, PRZEPIS NA PĄCZKI)

    red.

    Gazeta Wrocławska

    Aktualizacja:

    Gazeta Wrocławska

    Tłusty czwartek 27 lutego - znasz przepis na pączki?
    1/6
    przejdź do galerii

    Tłusty czwartek 27 lutego - znasz przepis na pączki? ©Adam Wojnar/ Polskapresse

    Tłusty czwartek 2014 wypada 27 lutego. Tradycyjnie jest to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Rozpoczyna on ostatni dzień karnawału. Tłusty czwartek to inaczej zapusty, a w ten dzień możemy się objadać do woli. Z tej okazji podajemy przepis na pączki.
    Tłusty czwartek obchodzony jest na zakończenie karnawału, a jeszcze w starożytnym Rzymie świętowano w ten sposób zakończenie zimy i rozpoczęcie wiosny. Wypiekano pączki z ciasta chlebowego ze słoniną i nazywano tłusty czwartek tłustym dniem.

    Niespełna tydzień po zapustach, jak nazywano tłusty czwartek, wypada Środa Popielcowa. Tłusty czwartek to święto ruchome związane z obchodami Wielkanocy.


    Tłusty czwartek - kiedy wypada
    • 2014 -27 lutego
    • 2015 -12 lutego
    • 2016 -4 lutego
    • 2017 -23 lutego
    • 2018 -8 lutego
    • 2019 -28 lutego


    Tłusty czwartek - przepis na pączki


    • 1 kg mąki
    • 10 dag drożdży
    • 15 dag cukru
    • 10 żółtek
    • 0,5 l mleka
    • 1,5 l oleju
    • 2 łyżki masła (ew. margaryny)
    • kieliszek spirytusu ew. octu
    • marmolada


    Przepis na pączki - jak zrobić

    Drożdże na nasze pączki rozpuszczamy w ćwierć litra mleka, dodajemy szczyptę cukru i 3 łyżki mąki. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, wsypujemy mąkę, wlewamy drożdże, resztę mleka i wyrabiamy ciasto na nasze pączki.

    Roztapiamy masło i wlewamy do ciasta na pączki, dodajemy spirytus i wyrabiamy. Przykrywamy ścierką i odstawiamy aż podwoi swoją objętość.

    Przepis na pączki - formowanie pączków

    Ciasto na pączki formujemy z ciasta na kulki. Najlepiej robić to natłuszczonymi olejem rękoma. Kulki na pączki rozpłaszczamy, nakładamy marmoladę i sklejamy brzegi, po czym formujemy kulkę. Pączki układamy na stolnicy z mąką. Następnie nasze pączki wrzucamy na rozgrzany olej. Po czym poznamy, że jest już dobry? Gdy wrzucimy do niego pączka, ten wypłynie.

    Przepis na pączki - smażenie

    Pączki smażymy w rozgrzanym oleju do góry dnem kładąc je delikatnie do rondelka. Przykrywamy garnek pokrywką. Pączki smażą się około 2,5 min. Wtedy należy je odwrócić na drugą stronę, np. widelcem i smażyć ponownie 2,5 minuty. Wyjąć na papierowe ręczniki, posypać cukrem pudrem lub polać pączki lukrem.

    Czytaj treści premium w Gazecie Wrocławskiej Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecane

    Wideo