ZUPA CZOSNKOWA - PRZEPISY
Zupa czosnkowa Magdy Gessler
Zupa czosnkowa Magdy Gessler - składniki
- 8 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 2 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 40 g boczku wędzonego
- sól, pieprz, majeranek
- czerstwe pieczywo na grzanki
- oliwa z oliwek
- tarty parmezan
Zupa czosnkowa Magdy Gessler - przygotowanie
Posiekać ząbki czosnku w cienkie plasterki, a cebulę w kostkę. Zupa czosnkowa wymaga podsmażenia tych składników na maśle. Wrzucamy je potem do wrzącego bulionu. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Do zupy czosnkowej dodajemy też boczek pokrojony w cienkie paseczki i wytopiony na patelni. Dodajemy wszystko do zupy. Przyprawiamy do smaku, gotujemy około pół godziny. Ziemniaki muszą być miękkie. Wówczas zupę czosnkową zmiksować.
Zupa czosnkowa z grzankami to świetny pomysł na zimę. Jak przygotować grzanki? Pieczywo kroimy w kostkę i zrumieniamy na oliwie. Do miseczek wkładamy porcję grzanek i zalewamy gorącą zupą czosnkową. Na górze sypiemy parmezanem. Aby zupa czosnkowa była bardziej kremowa, można przed zmiksowaniem dodać do niej śmietankowy serek topiony.
Zupa czosnkowa Ewy Wachowicz
Włoszczyznę (jak do rosołu) zalać zimną wodą i gotować do miękkości, bacząc, by się nie rozgotowała - z warzyw można później zrobić sałatkę. Bulion przecedzić i wrzucić do niego pokrojony na kawałki topiony ser (mnie najbardziej smakuje złoty ementaler). Gotować, aż się rozpuści.
Czosnek wycisnąć przez praskę na gazę (kwadratowe opatrunki). Rogi połączyć ze sobą i obwiązać białą bawełnianą nicią. Z takiej „sakiewki” wycisnąć cały sok do zupy, po czym wrzucić ją na chwilę do wywaru, wyjąć i ponownie wycisnąć. Czynność powtarzać do momentu, gdy całe dobro z czosnku znajdzie się w potrawie. Ręce dokładnie umyć i natrzeć cytryną.
Wywar doprawić pieprzem - solić nie trzeba, bo ser topiony jest wystarczająco słony. Na końcu dodać śmietanę, hartując ją odrobiną gorącego płynu. W celu uzyskania bardziej wykwintnej wersji stosować śmietankę tortową. Schłodzoną ubić na puszystą pianę i dodać do wywaru - zupa będzie wyglądać jak cappuccino.
Na talerzu posypać drobniutko posiekaną natką pietruszki, która niweluje przykry zapach czosnku. Podawać z tartym parmezanem i grzankami usmażonymi na maśle. Grzanki można też ułożyć w żaroodpornych kokilkach, zalać zupą, posypać serem i zapiec w piekarniku.
Żródło: ewawachowicz.pl
Szybka zupa czosnkowa
Zupa czosnkowa - składniki
- litr wody
- główka czosnku
- tymianek
- liść laurowy
- sól
- 5 zółtek
- 3/4 szkalnki startego sera Parmegiano- Reggiomo
- 3 łyzki oliwy z oliwek
Wodę na zupę czosnkową zagotowujemy. Dodajemy wyduszony czosnek, tymianek, liść laurowy i sól - gotujemyprzez 45 min. Odcedzamy. Mieszkamy 5 żółtek, ser i oliwę z oliwek i dolewamy do zupy. Gotujemy jeszcze przez chwilę od czasu do czasu mieszkając. Zupa czosnkowa najlepiej smakuje podawana z chlebem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?