Menu Region

Zakwaszenie organizmu - jak z nim walczyć (PRZYCZYNY,...

Zakwaszenie organizmu - jak z nim walczyć (PRZYCZYNY, OBJAWY, LISTA PRODUKTÓW)

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Gazeta Wrocławska

25Komentarzy Prześlij Drukuj
Zakwaszenie organizmu - jak z nim walczyć (PRZYCZYNY, OBJAWY, LISTA PRODUKTÓW) Zakwaszenie organizmu - jak z nim walczyć (PRZYCZYNY, OBJAWY, LISTA PRODUKTÓW)

Zakwaszenie organizmu - przyczyny, objawy, lista produktów (© Karolina Misztal/Polskapresse)

Zakwaszenie organizmu groźne? Zdrowy organizm to taki, w którym pH krwi jest zasadowe i wynosi około 7. Nasz sposób odżywiania może jednak prowadzić do zakwaszenia organizmu. Wyjaśniamy, czym jest zakwaszenie organizmu, jakie są przyczyny i objawy zakwaszenia organizmu, które produkty zakwaszają organizm i co jeść, by do zakwaszenia organizmu nie dopuścić.
Zakwaszenie organizmu - przyczyny
Produkty zbożowe, słodycze, sery i żywność przetworzona, która zawiera dużo soli - to przede wszystkim one zakwaszają nasz organizm. Gdy nie występują one w naszej diecie w nadmiarze, nasz organizm sam poradzi sobie z nimi korzystając z dostarczanego mu wapnia, sodu, potasu lub magnezu. Jeśli jednak w naszej diecie produktów kwasotwórczych jest za dużo możemy doprowadzić do zakwaszenia organizmu.

Zakwaszenie organizmu - objawy
Zakwaszenie organizmu może prowadzić do jego odwapnienia. Zakwaszony organizm jest bardziej podatny na pojawianie się osteoporozy, łamanie zębów i paznokci.
Kości stają się podatne na złamania, a zęby na próchnicę i parodontozę. Czym jeszcze grozi zakwaszenie organizmu? Chorobą wieńcową, miażdżycą, wylewami, chorobami wątroby czy cukrzycą. Gdy nasz organizm jest zakwaszony jesteśmy narażeni na szybszy rozwój komórek rakowych, zaburzenia snu czy częstsze infekcje.

Gdy zaczynają nam mocno wypadać włosy, nasze paznokcie są kruche i łamliwe, a nasza skóra staje się mocno sucha - powinniśmy zastanowić się nad naszą dietą! Objawem zakwaszenia organizmu mogą być też ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, wzdęcia, bóle mięśni, przewlekłe bóle kręgosłupa, zapalenia stawów, zakażenia grzybicze.

Produkty powodujące zakwaszenie organizmu
To co jemy możemy podzielić pod względem kwasowości na trzy grupy: produkty mocno zakwaszające (pH 5,9-5), średnio zakwaszające (pH 6.9-6) i słabo zakwaszające (pH<7).

Produkty mocno zakwaszające (pH 5,9-5), to np.: mięso i wędliny (głównie wieprzowina), cukier i produkty go zawierające, sztuczne słodziki, alkohol, napoje gazowane, biała mąka pszenna i produkty, które z niej powstały, biały ryż, sery żółte, kawa, czarna herbata, kakao i czekolada, sól.

Produkty średnio kwasotwórcze PH 6,9 - 6,0: ryby, jajka, mleko, ziemniaki bez łupinek, śliwki, kukurydza, orkisz, chleb żytni, płatki zbożowe, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, orzeszki ziemne, piwo.


ZOBACZ DALEJ: Co jeść, by nie dopuścić do zakwaszenia organizmu - produkty zasadowe/alkaliczne

1 »
24

Komentarze

zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

Zakwaszenie bujda - granda

0 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

AvBert (gość)  •

Nie ma takiej jednostki chorobowej jak zakwaszenie. To zaczerpnięte z paramedycyny bujda, którą wykorzystują firmy farmaceutyczne by strzyc frajerów.
Parę słów prawdy o tym można znaleźć pod tym adresem
http://www.avbert.com/?page_id=206

odpowiedzi (0)

skomentuj

Woda Alkaliczna

0 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Maciej (gość)  •

W przypadku zakwaszenia organizmu bardzo ważne jest też co pijemy. Polecam naturalną wodę alkaliczną Java. To woda mineralna o naturalnym pH 9,2. Można poczytać: www.woda-alkaliczna.pl

odpowiedzi (0)

skomentuj

Mr.

+2 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Kangur (gość)  •

Jak długo jeszcze niedouczeni dietetycy będą wypisywać takie brednie?
Proszę popatrzeć jakie jest pH (jeśli autor tego artykułu wie co to jest pH) wymienianych w artykule produktów zasadowych:
http://www.foodscience.caes.uga.edu/extension/documents/fdaapproximatephoffoodslacf-phs.pdf
i odpowiedzieć na pytanie;
Jak produkty o pH poniżej cyfry 7 siedem (kwaśne) potrafią odkwaszać?

odpowiedzi (0)

skomentuj

Problem zakwaszenia z głowy

+2 / -2

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Patrycja (gość)  •

Bądź najlepiej weganem :)

odpowiedzi (0)

skomentuj

poziom ph

+4 / -2

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Ewa (gość)  •

W każdej aptece można kupić papierki lakmusowe i sprawdzić jakie jest ph organizmu. Mi wychodziło że mam w granicach 6. Jak byłam przeziębiona to miałam nawet poniżej 5.Wystarczy wypić łyżeczkę proszku zasadowego a poziom podnosi się do 7-7.5. Nie wierzycie sprawdźcie sami.

odpowiedzi (0)

skomentuj

??

+2 / -2

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Lupus (gość)  •

Ciekawe dlaczego ukazala sie tylko polowa mojego komentarza?

odpowiedzi (0)

skomentuj

Czy szanowna Redakcja czyta to, co pisze?

+4 / -2

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Lupus (gość)  •

Od kiedy to im wieksze zakwaszenie, tym lepiej? Cytat: "To co jemy możemy podzielić pod względem kwasowości na trzy grupy: produkty mocno zakwaszające (pH 5,9-5), średnio zakwaszające (pH 6.9-6) i słabo zakwaszające (pH

odpowiedzi (0)

skomentuj

eliminacid

+2 / -7

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Podkowa (gość)  •

Pomocny jest też eliminacid. Mnie ciężko trzymać konsekwentną dietę i nie trudno o odstępstwa a on pomaga odkwasić i oczyścić organizm.

odpowiedzi (0)

skomentuj

Proszek Zasadowy

+7 / -8

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Ziba (gość)  •

Najprostszym sposobem na walkę z zakwaszeniem organizmu jest dieta owocowa lub warzywna. Niestety z kilku powodów ciężko jest ją stosować. O wiele prościej jest pomagać zwalczać zakwaszenie pijąc proszek zasadowy. Wystarczy raz dziennie rozpuścić łyżeczkę proszku w wodzie i gotowe.

odpowiedzi (0)

skomentuj

artykół masakra

+3 / -2

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

jowin (gość)  •

"To co jemy możemy podzielić pod względem kwasowości na trzy grupy: produkty mocno zakwaszające (pH 5,9-5), średnio zakwaszające (pH 6.9-6) i słabo zakwaszające (pH

odpowiedzi (0)

skomentuj
1 »